Inför resan till Jamaica

Jamaica lighthouse

Färdhandlingar
Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt samma som i ditt pass. Det räcker visserligen med ett förnamn, men har du två efternamn skall dessa också stå på flygbiljetten. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista senast 7 dagar före din resa. Det är du som kund som har ansvar för att kontrollera att resehandlingarna är korrekta och stämmer överens med vad du har bokat.
 
Pass och Visum
Nordiska medborgare behöver inget visum för att resa till Jamaica. Kontrollera att ditt pass är giltigt till dagen efter hemresan. Passet får inte vara sprucket eller trasigt.
 
Vaccinationer och hälsa
Se till att du har en bra heltäckande reseförsäkring som gäller för resan till Jamaica. Se vad din hemförsäkring täcker. Ytterligare reseförsäkring går att beställa genom Phoenix. Kom ihåg att ha med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring. Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina förpackningar där det framgår vad det är för läkemedel. Vid receptbelagda läkemedel bör du även ha med intyg från din läkare på engelska och packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage.
 
Väder och kläder
Jamaica har tropiskt klimat, som är varmt och fuktigt. Uppe i bergen är klimatet svalare och torrare. Mellan juli och november förekommer ibland orkaner.
 
Valuta
Jamaica: Jamaicanska dollar, JMD, eller US-dollar. 100 jamaicanska dollar är ungefär 6:70 svenska kronor (maj 2016).
 
Transport och kommunikationer
Det finns både taxi och lokalbussar i Jamaica. Taxibilarna saknar ofta taxameter, varför det är klokt att göra upp priset i förväg. De flesta bussturerna körs av minibussar, men det finns även större lokalbussar. Bussarna stannar inne i Montego Bay centrum samt vid de största hotellen. Hyrbil finns att hyra på plats, men trafiken är intensiv. Observera att Jamaica har vänstertrafik.
 
Säkerhet
Brott i Jamaica är ett ständigt problem, så låt inte öns skönhet lura dig. De flesta brott är i Kingston , ofta gängrelaterade ; våldsbrott är till stor del ett problem för invånarna i vissa delar av staden. Besökare bör vara ytterst försiktig med att besöka Kingston stadsdelar utanför affärsdistriktet i New Kingston .
 
Mat och dryck
Maten på Jamaica är välkryddad och har ofta kött, kyckling, ris, frukt och bönor som bas. Även fisk och skaldjur används frekvent i den jamaikanska matlagningen. Till det dricks gärna det lokala ölet Red Stripe. Ett måste är den jamaikanska jerken. Jerk är kyckling, fisk eller fläskkött som kryddas med speciella kryddor för att få sin utpräglade smak. Maten grillas sedan över kol och serveras som den är eller tillsammans med ris, frukt och en chutneyliknande sås. En annan populär rätt är nationalrätten Ackee and Saltfish, som bla består av den litchiliknande frukten Ackee och saltad torsk. I Montego Bay finns bra restauranger och barer. De flesta är centrerade runt The Hip Strip (Gloucester Avenue). Du hittar även några restauranger i Montego Freeport.
 
Shopping
Shoppingen i Jamaica är främst centrerad kring The Hip Strip, Montego Bay där du hittar enklare souvenirerbutiker. Populära inköp är träsniderier, strandkläder, rom, kaffe och konst. Det finns även en del butiker i stadens utkanter, men utbudet är begränsat.
 
Allmänt och blandat
Tidsskillnad: Vinter, svensk tid minus 6 timmar, sommar, svensk tid minus 7 timmar.
Dricks: De flesta hotell och restauranger lägger på en 10% serviceavgift på din nota. När en serviceavgift inte ingår, är en 10% till 20% tips väntat, likaså för guider och chaufförer. Men många all-inclusives har en strikt no-tippning policy.
Språk: Engelska
EL: Liksom i Nordamerika, är strömmen i Jamaica 110 volt. Vissa hotell erbjuder 220-volts pluggar samt särskilda rakapparat uttag..
Bra att veta: Ibland anges priser i lokal valuta, ibland i amerikanska dollar. Var observant på restauranger. Kom alltid överens om taxipriset i förväg.
Reseförsäkring: Du kan köpa det genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa den hos http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontroller gärna innan du köper reseförsäkring vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor.