Inför resan till Jordanien

Skattkammaren i Petra, Jordanien

Pass, visum och tull
Visum och gränsskatter ordnas av Phoenix Travel i samband med vår gruppresa till Jordanien. Vi behöver därför en kopia av ditt pass skickat till oss senast en månad innan avresa.

Ditt pass måste:
• vara giltigt minst 6 månader vid hemresan
• innehålla 6 ostämplade sidor
• vara utan Israelstämplar
• passet får inte vara sprucket eller trasigt någonstans

Om ditt pass inte uppfyller samtliga krav måste du skaffa ett nytt. Du riskerar annars att bli nekad inresa till Jordanien. Du måste då också skicka en kopia på detta nya pass till oss för att det ska stämma med visumet. Om du reser med en större summa kontaner eller värdesaker kan du bli tvungen att deklarera detta i tullen vid ankomst. Om du köper dyra gåvor eller souvenirer under resan så kan det vara tillrådigt att spara kvittot. Detta gäller också om du växlar till dig lokal valuta för att eventuellt kunna visa i tullen som bevis att det har skett lagligt. Det är olagligt att köpa och ta med sig antikviteter.

Vaccinationer och hälsa
För resor till Jordanien krävs ett giltigt intyg från resenärer som reser från områden där Gula febern förekommer. Vi rekommenderar att du ser över ditt grundskydd, samt vaccinerar dig mot Hepatit A. Kontakta din vaccinationscentral för råd inför din resa till Jordanien. I övrigt rekommenderas god handhygien under resans gång samt att bara dricka buteljerat vatten.

Väder och kläder
Bästa tiden att resa till Jordanien är under maj-oktober då det är lite nederbörd och temperaturen ligger runt 30C vid kusten, men svalare i bergen. Det kan däremot bli väldigt hett i ökenområdet. Under dagen rekommenderas lätta kläder, dock med tröja eller tunnare jacka på kvällen då temperaturen kan sjunka. Det är också en god idé för damer att ta med sig en sjal för dessa kanske kyligare kvällar men också för att kunna skyla håret och ev nakna axlar under besök av moskéer och kyrkor under resan. Notera gärna att om du väljer att packa med kjol för resan, välj en modell som slutar nedanför knäna. Detta gäller även för shorts, för både kvinnor och män. Tag med regnkläder av lättpackad typ, samt oömma kläder för besöken i Petra och Wadi Rum. Viktigast är fotriktiga skor under dagar med program.

Valuta och växling
Numera kan du använda kreditkort och ta ut den lokala valutan på plats i de flesta stora städer runt om i världen. Men det är en god idé att höra med din bank om vad som gäller för just ditt kort i de länder vi besöker under resan. Detta för att minimera risken för problem eller oväntade avgifter. Vissa affärer och hotell tar ut en extra avgift om du betalar med kreditkort för att täcka sina bankkostnader.
Myntenheter är jordanska dinarer (JD). En dinar delas in i 1000 fils. Kredit- och bankkort (VISA och MasterCard) kan användas både för uttag i bankomat men även för att betala på hotell, restauranger eller i butiker. Jordanska dinarer går att växla till sig i Sverige innan avresa till Jordanien.

Transport och kommunikationer
Det kanske smidigaste sättet att resa runt i Jordanien är att dela en taxi, en vanlig och mycket populär företeelse i hela mellanöstern. Man samlas vid stationen, tar reda på destination och när taxin är full åker man, något som ofta blir lika billigt som bussen, men som i regel är mer flexibelt. Kom dock överens om priset innan resan. Om du åker vanlig taxi, se till så att taxametern slås på.

Mat och dryck
Under en resa i Jordanien får vi ta del av Jordaniens kök som består till en stor del av rätter typiska för Mellanöstern, däribland falafel, kebab, humus och olika typer av sallader. En typisk jordansk rätt är mensaf, som härstammar från Jordaniens beduiner.Mensaf är starkt kryddat lamm, serveras med ris, inte helt olikt pilaff. Lamm är annars en favorit bland jordanierna och man tillagar och äter alla dess delar. Den mest populära drycken är arabiskt kaffe och te, samt spritdrycken arrak. Det finns i Jordanien även en inhemsk ölproduktion och här kan ölmärket Petra Beer nämnas.

Shopping och presenter
Lämpligt att köpa under resan i Jordanien kan vara olika typer av hantverk, däribland smycken och prydnadsföremål av olika slag. Även arrak är att rekommendera som souvenir.

Allmänt och blandat
Språk: Arabiska är riksspråk men engelska talas av de flesta jordanier med högre utbildning. Engelskspråkig radio och dagspress finns.
Lokal tid: En timma före svensk tid.
Elektricitet: 220 V växelström. Det finns flera typer av kontakter. Adapter rekommenderas.
Dricks: I Jordanien är drickssystemet betydligt mer utvecklat än i Europa. Det ses som en löneförmån som många är helt beroende av för sin försörjning.
Jordaniens officiella turisthemsida: http: //www.visitjordan.com/