Inför resan till Kambodja

Angkor wat i Siem Reap, Kambodja

Färdhandlingar
Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt på samma sätt som i ditt pass. Har du mer än ett efternamn skall samtliga också återges på flygbiljetten. Kunden måste själv kontrollera att namnuppgifterna på biljettbokningsbekräftelsen är korrekta och stämmer överens med vad som står i passhandlingen. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ca 7 dagar före avresan.
 
Pass, visum och tull
Visum krävs för resor till Kambodja. Passet måste vara giltigt minst sex månader efter inresa. Turistvisum passar bäst för dem som stannar 30 dagar eller kortare i landet.  Det kan erhållas vid ankomst på flygplatsen mot kostnad 30 USD. På planet till Kambodja får man inrese- och tullformulär som skall fyllas i. Inreseformuläret överlämnas vid passkontrollen och tullformuläret till tullkontrollen. Tag med två färgfoton 4x6 cm inför visumansökan vid ankomsten.
 
Vaccinationer och hälsa
Du bör se över ditt vaccinationsgrundskydd och konsultera läkare eller vaccinationscentral för rådgivning minst en månad före avresa. Du bör ha en heltäckande reseförsäkring som inkluderar eventuell sjuktransport till Singapore, Hong Kong, Kuala Lumpur eller Bangkok. Kom ihåg att ta med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring. Drick inte kranvatten, borsta tänderna i buteljerat vatten och undvik is i kylda drinkar. Använd myggmedel.
 
Väder och kläder
Kambodja har tropiskt klimat med riklig nederbörd under regnperioden som varar från april till oktober. De flesta turister väljer att åka till Kambodja under torrperioden, från november till mars, när luftfuktigheten är lägre och det är något mindre varmt.  Solen är mycket stark i Kambodja och solglasögon, solhatt och solskyddsmedel rekommenderas. På många av tempelområdena är klädkoden ganska strikt och kräver att knän och axlar ska vara täckta, annars kan du förvägras inträde.
 
Transport och kommunikationer
Under Phoenix rundturer i Kambodja används luftkonditionerade bussar med fri tillgång till flaskvatten. I de större städerna är annars taxi det säkraste och bekvämaste transportmedlet. De flesta bilarna är av nyare modell och har luftkonditionering. Priserna brukar vara mycket överkomliga. I Kambodja finns liksom i grannlandet Thailand öppna tuk-tukfordon som används som taxi. Gör upp om priset innan resan. De flesta vägarna i landet är fortfarande i ganska dåligt skick, speciellt på landsbygden. Försiktighet bör iakttas i trafiken som har en högre intensitet än i Sverige. I de viktigaste städerna finns internet. De större hotellen har oftast wifi, åtminstone i lobbyområdet. Att ringa från hotellen kan vara mycket dyrt. Notera att det kan kosta en hel del att ta emot samtal från Sverige på din mobil.
 
Mat och dryck
Det kambodjanska köket liknar i viss mån det thailändska men är mindre kryddstarkt. I städerna finns det finns många restauranger med kinesiska, thailändska och vietnamesiska rätter på menyerna, speciellt i Siem Reap och andra turisttäta orter där man även finner ett ganska rikt utbud av västerländska restauranger.  

Shopping
Kambodja är känt för sina utsökta träsniderier med religiösa motiv, fina metallarbeten i klassisk khmer-design och vackra sidentyger. Iaktta viss försiktighet vid köp av ädelstenar och guldföremål eftersom det förekommer förfalskningar.
 
Övrig information
Lokal tid: 6 timmar före svensk vintertid och 5 timmar före svensk sommartid.
Elektricitet: 220 volt, 50 Hz. Adapter brukar inte behövas.
Bagage: Det händer emellanåt att incheckat bagaget kommer på villovägar. Packa därför värdesaker och viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Pass och kontanter etc. bör alltid förvaras på ett säkert ställe. Väsk- och fickstölder förekommer.
Dricks: Serviceavgiften brukar ingå på notan, men lite extra dricks brukar vara mycket uppskattat.
Språk: Khmer. En del kambodjaner i de mer turisttäta områdena i Phnom Penh och Siem Reap talar engelska. 
Reseförsäkring: Du kan köpa en reseförsäkring genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa en sådan på: http://www.erv.se/  Kontrollera först vad din hemförsäkring täcker.