Inför resan till Kina

Peking opera aktör med långt skägg

Pass och visum
Du måste ha visum för att besöka Folkrepubliken Kina. Svenska medborgare behöver dock inte visum för resor till Hongkong, Macau och Taiwan om den planerade vistelsen är kortare än 90 dagar.

Sedan i december 2017, kan Phoenix Travel inte längre inkludera visum i sina resor till Kina, utan nu måste resenären själv ombesörja detta. Nedan finns olika vägar att söka visum.

Innan ni ansöker om visum, behöver ni en bekräftelse från Phoenix Travel att er gruppresa kommer att gå. Denna bekräftelse ges av Phoenix Travel vanligtvis mellan 45 och 30 dagar innan avresan.  

Det finns olika sätt att skaffa visum till Kina:
1) Ansöka visum vid China Visa Center
För de som söker individuellt visum krävs att fingeravtryck (gäller alla mellan 14-70 år) lämnas personligt på Visumcenter.
Chinese Visa Application Service Center – STOCKHOLM
Besöksadress: Karlavägen 108, Stockholm, Sweden
Postadress: CVS Center AB, Box 242 33, 104 51 Stockholm
Telefon/Fax: 08–12201166/ 08–12201167 Email: sthlmcenter@visaforchina.org

Chinese Visa Application Service Center – GÖTEBORG
Folkungagatan 14–18, 41 102, Gothenburg
Telefon: 031-7305866, Fax:031–7305867, Email: gotcenter@visaforchina.org

2) Entry visa / gruppvisum:
Ett gruppvisum till Kina kan man söka om man är två eller fler som reser tillsammans.  Fördelarna är att man slipper lämna fingeravtryck i Stockholm och man slipper även skicka in sitt pass. Efter att visumet utfärdats har man 15 dagar på sig att resa in i Kina. Man måste lämna Kina senast 30 dagar efter dagen för utfärdandet av visum. Så visum kan inte sökas för tidigt innan avresa.
Kontakta följande visum agenter för mer information:
https://www.allavisum.se/kina
eller
https://clarifiedvisa.com/

3) Uppehåll vid transitupphåll i Kina gällande 72 timmar respektive  144 timmar  
Svenska medborgare kan göra ett visumfritt transit uppehåll på 72 timmar i Folkrepubliken Kina vid ankoms till följande flygplatser: Chengdu Shuangliu International Airport (CTU), Shenyang Taoxian International Airport (SHE), Dalian International Airport (DLC), Xian Xianyang International Airport (XIY), Guilin Liangjiang International Airport (KWL) och Kunming Changshui International Airport (KMG). Resenärer som utnyttjar möjligheten att uppehålla sig i en kinesisk stad utan visum måste dock lämna landet via samma flygplats som vid inresan. Tillstånd söker du på flygplatsen vid ankomst och det fordras en flygbiljett till ett tredje land. Denna biljett skall styrka att du kommer lämna landet inom den givna tidsramen. Vidare måste du i förekommande fall inneha visum till det tredje landet, om detta erfordras.
Kinas 144-timmars visumfria transitregel gäller vid ankomst till Shanghai, Jiangsu, and Zhejiang, såväl som  Beijing, Tianjin och Hebei.  Det ger resenärer från 53 länder (inkl. Sverige)  att göra transituppehåll i antingen Shanghai-Jiangsu-Zhejiang regionen eller Beijing-Tianjin-Hebei regionen i maximalt  144 timmar utan innehav av visa. Dock måste resenären inneha en giltig biljett, samt visum till ett tredje land.

Vaccinationer och hälsa
Det krävs inga vaccinationer för inresa till Kina, men se gärna över ditt grundskydd och kontakta gärna din läkare eller en vaccinationscentral för rådgivning i god tid före din avresa. I städer som Beijing och Shanghai finns sjukvård i världsklass och till och med speciella sjukhus med engelsktalande personal, men i mindre städer och på den kinesiska landsbygden är sjukvården långt ifrån lika utvecklad som i storstadsområdena. Kontrollera med Försäkringskassan och/eller dina privata försäkringar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Kina och vad det i så fall täcker. Drick inte kranvattnet. Mineralvatten och annan dryck finns alltid att köpa i närheten av hotellet. Dryckerna i minibaren är vanligtvis mycket dyrare. På hotellrummen finns oftast vattenkokare eller termos med hett vatten.

Väder och kläder
Kina är ett enormt rike som spänner över olika klimatzoner.  Norra Kina har fyra distinkta årstider med en kall och torr vinter (november ­till februari), behagliga vår- och höstmånader, samt en varm sommar med hög luftfuktighet (speciellt under juli och augusti). Södra Kina har subtropiskt klimat med höga temperaturer mellan maj och oktober. Tag gärna med praktiska kläder och bekväma skor eftersom våra resor oftast innehåller en hel del promenader.

Klimattabell för Beijing:

Beijing Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 1 2 11 19 26 30 31 29 26 19 10 3
Min °C -9 -7 -1 7 13 18 21 20 14 7 -1 -7
Nederbörd mm 3 5 10 25 28 71 175 183 48 18 5 3

Valuta och växling
Den lokala valutan är kinesiska yuan (RMB) som går att köpa i Sverige innan avresa. I storstäder som Beijing och Shanghai kan man vanligtvis växla svenska 100- och 500-kronorssedlar till ordinarie kurs i hotellreceptionerna. Bankomater där man kan ta ut kontanter i lokal valuta är numera vanligt förekommande i Kina. Man kan även ta ut kontanter i kinesisk valuta på Bank of China eller någon av dess filialer. Följande utländska kreditkort accepteras i Kina: Mastercard, Visa, American Express, JCB och Diners. Du kan betala med kreditkort på de flesta större varuhus, restauranger och hotell.
 
Transport och kommunikation
Vid inrikesresor i Kina använder vi buss, tåg och inrikesflyg. Bussarna är bekväma med luftkonditionering och flygplanen är moderna och har god service. Om du reser på egen hand i någon av de större städerna är taxi och tunnelbana vanligtvis mycket smidiga kommunikationsmedel. Beställ gärna taxi i hotellreceptionen eller genom dörrvaktmästaren utanför hotellingången och be personalen (eller lokalguiden) att skriva adressen dit du ska på kinesiska. Glöm inte att ta med ett kort med hotellets namn på kinesiska så att du smidigt kan ta dig tillbaka till hotellet på egen hand. Telefonservicen International direct-dial (IDD) finns på samtliga hotell och internet-service finns på nästan alla kinesiska hotell med mycket få undantag.
 
Mat och dryck
Den mat du får i Kina skiljer sig vanligtvis från vad som brukar serveras på kinarestaurangerna i Sverige och brukar oftast bli en positiv överraskning. Kinesiska maträtter komponeras för att tilltala alla sinnen och smaker och varje måltid brukar därför innehålla en stor mängd olika sorters rätter som vanligtvis serveras utan någon särskild ordning. De flesta måltider brukar dock inledas med att man serveras
grönt te som är den vanligaste måltidsdrycken. Annars kan du givetvis beställa in mineralvatten, läsk eller öl om du så önskar. Hotellen erbjuder stora frukostbufféer med både västerländsk och kinesisk mat.
 
Shopping och presenter
De flesta affärer har längre öppettider än i Sverige och många har i princip öppet alla dagar under året.  Det är vanligt att man prutar i affärerna, dock inte i större varuhus. Exempel på prisvärda produkter är till exempel dunjackor, lädervaror, glasögon och viss elektronik. Personalen brukar oftast kunna hjälpa till med packning och skeppning av större föremål. Spara kvittona eftersom du kan bli ombedd att visa dem för tullen vid avresan.
 
Kina är världsberömt för sitt hantverk och här finner du ett enormt utbud av siden, porslin, mattor och textilier, allt till bra priser. Exempel på lokala produkter är cloisonnéarbeten och mattor från Beijing, traditionella kläder och bomullstextilier från Shanghai, kvalitetssiden från Hangzhou och Suzhou och terrakottafiguriner och glaserat porslin från Xi’an. Andra populära produkter är jadesmycken, broderier, kalligrafi, tuschmålningar och träsniderier.
 
Besök gärna Beijings antikmarknad Panjiayuan (öppen varje dag) eller Shanghais antik- och kuriosamarknad vid Dongtai Lu. Antikviteter som är mer än 100 år gamla är märkta med ett rött vaxsigill av myndigheterna och ett exportcertifikat från tullen krävs vid utförsel av sådana föremål från Kina.
 
Nattlivet i Kina
Shanghai och Beijings nattliv bjuder på ett rikt utbud av barer, jazzklubbar, caféer, cocktaillounges, snabbmatställen, lyxkrogar och nattklubbar öppna långt inpå småtimmarna. Karaoke är mycket populärt i hela Kina. Vissa karaokeställen har mer än 100 privata rum, är öppna dygnet runt och erbjuder till och med buffémiddagar. I de större städerna finns också ett stort utbud av underhållning av mer traditionell karaktär som till exempel Pekingopera, men här kan den som vill också gå på cirkus, balett eller teater. I till exempel Yunnan, Guizhou, Guangxi och Sichuan är det vanligt med musik- och dansföreställningar där artister från något av Kinas många minoritetsfolk uppträder.
 
Övrig information
Lokal tid: 7 timmar före svensk vintertid och 6 timmar före svensk sommartid.
Elektricitet: 220/230 volt, 50 Hz. Man brukar kunna låna en adapter i hotellets reception. Du kan också ta med en s.k. universaladapter (finns att köpa i de flesta elaffärer).
Bagage: Det händer emellanåt att incheckat bagaget kommer på villovägar. Packa därför värdesaker och viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Lapparna hjälper oss att identifiera bagaget på flygplatserna och hotellen. Det är bra att ha en ordentlig, låsbar resväska eftersom bagage inte alltid behandlas varsamt. Tillåten bagagevikt med Air China från Stockholm till Beijing är 30 kg. Observera att SAS och Finnair bara tillåter max 23 kg på sina inrikes- och utrikesflyg.
Språk: Mandarin är Kinas riksspråk. Endast ett fåtal kineser behärskar engelska. På de större hotellen finns alltid personal i receptionen som talar lite engelska.
Reseförsäkring: Kan köpas genom Phoenix Travel. Kontrollera först vad din hemförsäkring täcker i Kina.

 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php:405 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php on line 405