Inför resan till Kuba

Great Theatre i gamla stan i Havanna, Kuba

Pass och visum
Visum krävs vid resor till Kuba. Vänligen sänd snarast en kopia på ditt pass där dina personuppgifter framgår samman med ifylld visumansökan. Kopian skall vara i naturlig storlek. OBS!! Kontrollera att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter inresan.

Vaccinationer och hälsa
För närvarande behövs inga obligatoriska vaccinationer för att besöka Kuba. Konsultera gärna läkare eller lokal vårdcentral för råd i god tid före din resa till Kuba. Aktuell information finns också på www.1177.se. Det finns internationella sjukhus i Havanna.Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller privata försäkringar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Kuba. Drick inte kranvattnet utan köp vatten i flaska. Tag gärna med ditt husapotek som också bör innehålla myggmedel. Glöm inte att ta med din eventuella receptbelagda medicin.

Väder och kläder
Kuba har subtropiskt klimat. Den varmaste månaden är augusti och de kallaste januari – februari.
Risk för orkaner och kraftiga regn är stor under orkanperioden juni – oktober. Du kan kontrollera dagliga väderrapporter på länken: http://www.weather.com/

Tag med luftiga kläder, helst i bomull. Tänk på att en bomullsskjorta känns svalare i värmen än en t-shirt som oftast klibbar fast på kroppen. En solhatt skyddar dig mot den starka solen. Klädseln är mycket informell, även kvällstid. Glöm inte att lägga ner badkläder!

Valuta och växling
Det finns två kubanska valutor, peso Cubano som är den lokala valutan och peso Convertible som används av turister. Den kubanska valutan förkortas CUC. Du kan inte växla till kubanska pesos före avresan. På växlingskontor har du däremot möjlighet att köpa Euro. Tag inte med USD eftersom det tas ut en straffavgift på 10 % för att växla till CUC. Du kan inte växla svenska pengar i Kuba. Resecheckar rekommenderas ej. Du kan få ut kontanter (CUC) i bankomater men de accepterar i allmänhet enbart Visakort. Vanligen drar din bank cirka 35 kr per uttag. American Express kan inte användas i Kuba.

Transport och kommunikationer
Alla västerländska taxibilar har taxameter. Det finns också privata taxibilar men man måste göra upp om priset innan. Bäst är att använda taxi med taxameter.

Mat och dryck
Det kubanska köket är en blandning av influenser från Spanien och Afrika. Trots närheten till havet föredrar kubanerna kött framför fisk. Kuba är känt för sina drycker. Mojito, Cuba libre och Daiquiri är drinkar med kubanskt ursprung. Kubansk öl är gott och billigt. Det finns många olika märken.

Shopping - presenter
Kubansk rom och cigarrer är kända över hela världen. Visserligen är Havannacigarrer dyra men priset är högre i Sverige.

Allmänt och blandat
Lokal tid: Kuba har svensk tid minus 6 timmar. När klockan är 12 på dagen i Sverige är den alltså bara 6 på morgonen i Havanna.
Elektricitet: I Kuba gäller 220 volt. Gamla hotell har fortfarande 110 volt. Det behövs adapter eftersom de elektriska uttagen inte är likadana som i Sverige. I elaffärer kan man köpa universaladaptrar och också få råd.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Detta är viktigt då dessa lappar är vår identifikation på flygplatsen och på våra hotell. Det är bra att ha en ordentlig, låsbar resväska eftersom väskorna inte behandlas speciellt varsamt.
Dricks: Många löner i Kuba är baserade på att man får dricks. Normalt är att ge cirka 15 % i dricks till bland annat hotellpersonal och servitriser. Din lokala guide och busschaufför i Kuba förväntar sig dricks; räkna med cirka 1 EUR per dag och person.
Språk: Det officiella språket är spanska men många talar också engelska.
Reseförsäkring: Kan köpas genom Phoenix. Kontrollera vad din hemförsäkring täcker vid resor till Kuba.