Inför resan till Laos

Nattmarknad, Luan Prabang, Laos

Pass, visum och tull
Visum är obligatoriskt vid resa till Laos. Vid de flesta gränsövergångar går det att få visum för 30 dagar på plats. För ansökan krävs ett pass som är giltigt minst sex månader efter inresa i landet, två passfoton i färg samt 36 USD i kontanter. På planet till Laos får man inrese- och tullformulär som skall fyllas i. När du reser in i landet, var noga med att du får en inresestämpel i ditt pass.

Vaccinationer och hälsa
När detta skrivs behövs inga obligatoriska vaccinationer för inresa till Laos. Vi rekommenderar dock att man ser över sitt grundskydd mot difteri, polio och stelkramp. Dessutom behövs någon vaccination, t ex Havrix, mot Hepatit A. Konsultera gärna en vaccinationscentral eller din lokala vårdcentral för råd minst en månad före avresan. Det kan vara aktuellt med malariaprofylax om man ska till vissa områden. Man bör också ha en heltäckande rese-försäkring som inkluderar sjuktransport till Singapore, Hong Kong, Kuala Lumpur eller Bangkok, där man kan få adekvat behandling. Kontakta ert försäkringsbolag för närmare information. Kom ihåg att ta med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring. Tag gärna med en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter osv. Magåkommor och diarré uppkommer vanligen på grund av förorenat vatten. Drick inte av kranvattnet. Man skall också undvika is till exempel i drinkar. Mineralvatten på flaska finns att köpa på de flesta ställen. Använd medel mot mygg, särskilt i höglänt terräng och i skogsområden.

Väder och kläder
Laos har ett tropiskt klimat med tre årstider. November till februari är en sval och torr period (cirka 20 -25 grader); från mars till juni är det hett och ganska torrt (cirka 35 grader); från juni till början av oktober är det regnperiod, regnet faller mest på eftermiddagar och kvällar (cirka 25-30 grader). Under de varma perioderna rekommenderas lätta bomullskläder och solhatt, under vinterperioden bör man ha med varm tröja eller jacka för kvällsbruk. Tänk på att man vid vissa tempelbesök skall täcka över axlar och knän. Där skall man också ta av sig skorna.

Valuta och växling
Den lokala valutan är laotiska kip (LAK). Valutan kan inte köpas i Sverige. I huvudstaden Vientiane kan man växla de flesta större valutor, men i övriga landet accepteras vanligen endast US-dollar, ibland Thai Baht och Euro. Svartväxling är förbjudet och man blir lätt lurad. Det är bra att ta med US-dollarsedlar i lägre valörer för tipping och div. små inköp på marknader och dyl. Det finns ett antal uttagsautomater i de största städerna. På vissa större hotell och butiker i storstäderna går det att betala med VISA-kort, men de tar oftast en avgift på 3%.

Transport och kommunikationer
Turister blir vanligen transporterade med bussar, minibussar eller bilar, oftast med luftkonditionering. Postservicen fungerar bra, portot är billigt. Mobilnätet är dåligt utbyggt. Vanliga telefonförbindelser fungerar bra; enklast är att köpa telefonkort och ringa från postkontor eller telefonhytter eftersom det är mycket dyrt att ringa från hotellen. Tänk också på att det kan vara dyrt att ta emot samtal från Sverige på din mobil. Det finns internet på hotellen i storstäderna och några internetkaféer.

Säkerhet
Säkerhetsläget för resande i Laos är förhållandevis gott. Kriminaliteten i Vientiane och övriga Laos är låg. Väsk- och fickstölder förekommer trots detta. Se upp i trafiken eftersom den är mer kaotisk än vad vi är vana vid. Var noggrann med hur du förvarar ditt pass och ha alltid ett par kopior på ditt pass i olika väskor. Ta också en kopia på ditt visum till Laos.

Mat och dryck
Det laotiska köket är ganska likt det thailändska. Färsk insjöfisk är mycket god och serveras ofta. Övrig asiatisk mat förekommer på de flesta orter, men västerländsk mat finns endast i de större städerna.

Shopping och presenter
Man kan finna en hel del bra hantverksprodukter på olika marknader. Siden och broderier, metall-arbeten och träsniderier är vanligast. Silver, pappersarbeten och korgar är också typiska souvenirer.

Allmänt och blandat
Lokal tid: Laos är 6 timmar före oss i Sverige. Sommartid är skillnaden bara 5 timmar.
Elektricitet: 220/230 volt, 50 Hz. Adapter kan behövas.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker.
Språk: Lao är det officiella språket. Trots ett förflutet som fransk koloni talar fler engelska, men bara i huvudstaden Vientiane och på större turistorter.
Dricks: Förväntas inte men uppskattas.
Reseförsäkring: Kontrollera vad och vilka länder din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker.
Reseförsäkring kan köpas genom Phoenix när du bokar din resa. Du kan också själv beställa den på: http://www.erv.se/


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php:405 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php on line 405