Inför resan till Madagaskar

Lemur i Madagaskar

Att resa till Madagaskar innebär att vi kommer i kontakt med Madagaskars historia, kultur och mentalitet som skiljer sig från vår. Som besökare gäller det att anpassa sitt uppträdande, men också att vara flexibel i sina förväntningar. Det hjälper att vara beredd på att även de mest välplanerade ingredienserna i vår resa kan bli helt annorlunda.

Färdhandlingar:
Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ungefär 7 dagar före avresan. Var uppmärksam på att ditt namn på flygbiljetten måsta vara exakt samma som i ditt pass. Det räcker med ett förnamn, men har du två eller flera efternamn skall alla efternamnen stå på biljetten. Bokstäverna Å-Ä-Ö kommer att vara skrivna som AA-AE-OE på flygbiljetten efter internationella regler. Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig genast att kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter.

Pass, visum och tull:
Turistvisum får du på flygplatsen i Tana för 35 USD och gäller i 30 dagar. (Turistvisum för 90 dagar kostar 84 USD). Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader från datum för hemresan. Kontrollera detta noga då det annars kan uppstå problem vid ankomst till Madagaskar. Du behöver också ett passfoto. Man behöver visa att man har en giltig returbiljett och tillräckligt med pengar för vistelsen. Kontrollera att passet inte har några trasiga eller lösa sidor. Passet måste innehålla minst 2 ostämplade sidor.

Vaccinationer och hälsa:
För de flesta resenärer rekommenderas läkemedel mot malaria och hepatit. Se över ditt grundskydd mot stelkramp, polio och difteri innan avresa och kontakta din vaccinationscentral för aktuell information, minst en månad innan avresa. Drick inte kranvattnet. Det finns överallt vatten på flaska att köpa. Om du kommer från infekterat område krävs vaccination mot gula febern och kolera. Skydda dig mot mygg med heltäckande kläder och myggmedel.

Valuta och växling:
Valutan heter Malagasy Ariary (MGA). Tag med EUR eller USD i kontanter och växla på plats. Växla bara det du tror går åt, för det går inte att växla tillbaka sedan. Kreditkort accepteras sällan. Det förekommer uttagsautomater i de större städerna men man får ta ut max ca EUR150 per gång.

Väder och kläder:
Förutom sitt tropiska klimat har Madagaskar flera olika mikroklimat beroende på höjd över havet och regionala ekosystem. Generellt kan man säga att längs östkusten är det tropiskt hett och fuktigt, på västkusten och längst i söder är det torrt och hett. I inlandet är klimatet däremot torrare och svalare och här finns två tydliga årstider, från november till april är det regnperiod och mellan maj och oktober är det en torr och sval period, då nattfrost kan förekomma på högre höjder.

Säkerhet:
Madagaskar leds sedan en statskupp 2009 av en sk "övergångsregering" (High Transitional Authority, HAT). Besökande rekommenderas att iaktta försiktighet, undvika demonstrationer och folksamlingar – särskilt i centrala Antananarivo – samt följa utvecklingen noga bl.a. via lokala medier. Trafiken är annorlunda och risken för att råka ut för en olycka är betydligt större än i Sverige.

Transport och kommunikationer:
Att resa runt på Madagaskar är inte alltid helt lätt då stora delar av landets vägnät är i fruktansvärt dåligt skick vilket gör transporterna tidskrävande och ofta mödosamma. Kom överens om priset innan du tar en taxi. Som lokal transport används ofta färggranna s.k. pousse-pousse (cykel-rickshaw). Kom överens om priset innan du reser med dem. Det finns telefonkiosker i alla större städer. Om du ska ringa från hotellet, kontrollera vad det kostar innan du ringer. I huvudstaden finns det gott om internetcaféer.

Mat och dryck:
Madagaskars kök har influenser från Indonesien, Afrika, Indien och arabländerna. Det mesta är väldigt billigt. Huvudingredienserna är Zebu och ris. Madagasser dricker för det mesta risvatten till måltiderna.

Shopping och presenter:
Vanilj, honung och andra kryddor samt korgar, kläder och sjalar är populära varor att köpa med sig hem. Att pruta är tradition på Madagaskar. Förhandlingar sker bäst med ett leende. Man får inte köpa produkter av hotade växt- eller djurarter. Ej heller forntidsobjekt eller andra föremål som anses vara nationella kulturarv.

Allmänt och blandat:
Lokal tid: 2 timmar före svensk tid (1 timme före svensk tid under vår sommartid)
Elektricitet: 110 och 220 volt. Eluttagen kan vara av olika modeller.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker.
Språk: Malagassiska med 18 dialekter. Franska som andraspråk och sedan 2007 är engelska ett officiellt språk.
Dricks: De flesta i serviceyrket förväntar sig dricks. På restauranger kan man lägga på ca 10% om det inte redan är inkluderat i notan.
Reseförsäkring: Kontrollera vad och vilka länder din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker.
Reseförsäkring kan köpas genom Phoenix när du bokar din resa. Du kan också själv beställa den på: http://www.erv.se/


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php:414 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php on line 414