Inför resan till Malaysia

twin towers i Kuala lumpur, malaysia

Pass, visum och tull
Svenska medborgare behöver ej visum vid resor till Malaysia om vistelsen är max 3 månader. Giltigt pass med minst 6 månader från inresedatum krävs. Kontakta närmaste ambassad för övrig information. Det är straffbart att föra ut antikviteter. Malaysia hör till de länder som har dödstraff för grova narkotikabrott. Lämna inte ditt bagage utan uppsikt.

Malaysias ambassad
Karlavägen 37, P.O.Box 26053, 100 41 Stockholm
E-post: info@vietnamemb.se
tel 08-4408400 eller fax 08-7918760

Vaccinationer och hälsa
Vi rekommenderar att man ser över sitt grundskydd mot difteri, polio och stelkramp. Dessutom behövs någon vaccination mot Hepatit A och Hepatit B. Risken för malaria är låg, men varierar mellan olika regioner. Malaria förekommer i Sabah samt i begränsade områden i inlandet. Myndigheterna kräver ett intyg som visar att man är vaccinerad mot gula febern om man nyligen har besökt länder i Afrika och Sydamerika där risk för sjukdomen finns. Kontakta gärna närmaste vaccinationscentral, alternativt din läkare, för rådgivning i god tid före din resa till Malaysia. Medtag gärna en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter osv. Var uppmärksam på att vattnet du dricker antingen är kokt eller buteljerat. Hoppa över isen i drinkar/drycker. Ät endast frukt som du skalar själv. Den råa salladen får vänta tills du kommer hem! Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller privata försäkringar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Malaysia. Kom ihåg att ta med dokumentation på gällande rese-/ sjukförsäkring.

Valuta och växling
Den malaysiska myntenheten är Malaysiska Ringit (MYR). Kontanter motsvarande 1000 MYR eller mer måste deklareras vid ankomst. Ta med malaysiska Ringit (MYR) och eventuellt belopp i amerikanska Dollar (USD) kontanter eller resecheckar. Se upp för större sedlar än 100 MYR, då dessa inte längre är giltiga! De flesta kreditkort accepteras på hotell och restauranger i Kuala Lumpur. Kortbedrägerier förekommer. I städerna och turisttäta områden finns även uttagsautomater. Utanför storstäderna kan man inte räkna med att kunna använda kortet.

Väder och kläder
Malaysia ligger precis ovanför ekvatorn vilket ger varmt väder året runt, även om det också regnar vissa delar av året.Malaysias östkust har en intensiv regnperiod november till februari. På västkusten regnar det året runt men framförallt under april till maj. Det går bra att besöka västkusten hela året, men generellt regnar det även här mest på hösten. Malaysiska Borneo berörs av samma monsunregn som Malackahalvöns östkust. I Sarawak regnar det året runt. Oktober till mars regnar det mest, och då som intensivast mellan december och januari. Sabahs östra kust får under denna period också mycket regn. På Sabahs västkust regnar det mest mellan maj och november. Du kan kontrollera dagliga väderrapporter på www.cnn.com/weather.

Ledig och lätt klädsel (helst naturfiber) behövs året runt, men en tröja eller jacka är användbar i höglänta delar. Under besök till tempel, gravar och andra religiösa platser ska man tänka på att täcka knän och axlar. Ett paraply eller regnkappa behövs om man besöker landet under regnperioden. Hatt och hög solskyddsfaktor rekommenderas också mot solen.

Klimattabell för Kuala Lumpur:

Kuala Lumpur Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 32 33 33 33 33 33 32 32 32 32 32 32
Min °C 23 23 23 24 24 24 23 23 23 23 23 23
Nederbörd mm 170 165 240 260 205 125 125 155 195 255 290 245

Klimattabell för Sandakan:
Sandakan Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 29 30 31 32 33 32 32 32 32 32 31 30
Min °C 24 24 24 24 24 24 24 23 24 24 24 5
Nederbörd mm 400 305 155 115 125 195 200 225 225 285 336 460

Transport och kommunikationer
I större städer är taxi det bästa transportmedlet. De flesta taxibilar är av nyare modell och har luftkonditionering. Ta alltid med hotellets visitkort när du ger dig iväg, då språkkunskaperna hos taxichaufförerna kan variera. Tänk på att komma överens om priset i förhand eftersom bilarna sällan har taxameter. Vänstertrafik råder. På postkontor och större hotell kan man ringa interurbant och skicka fax. I de större städerna finns gott om internetcaféer.

 

Mat och dryck
Det malaysiska köket är en blandning av brittisk, kinesisk, indisk och thailändsk kokkonst. Det anses vara ett av de bättre köken i Asien. Ris och nudlar är basvaror i det malaysiska köket och serveras med fisk, kyckling och kött. Nationalrätten ”Sate” är väldigt populär och säljs därför i varje gathörn precis som sojamjölk, vatten, kaffe och de färskpressade juicerna. Var uppmärksam på att vattnet du dricker antingen är kokt eller buteljerat.

Shopping och presenter
Shoppingen i Kuala Lumpur är fantastisk. Galleria efter galleria – hela 66 stycken. Marknader. Äkta. Oäkta. Lyx. Lokalt. Fint och fult. Allt finns, allt går att köpa. I lyxgalleriorna är det oftast det angivna priset som gäller medan du på marknaderna (och främst då i Chinatown) bör pruta för glatta livet.

Allmänt och blandat
Elektricitet: 220V och 240V / 50Hz. Adapter kan rekommenderas.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Detta är viktigt då dessa lappar är vår identifikation på flygplatsen och på våra hotell. Det är bra att ha en ordentlig, låsbar resväska eftersom väskorna inte behandlas speciellt varsamt.
Lokal tid: De ligger 7 timmar före oss i tiden. Om sommaren är tidsskillnaden bara sex timmar då Malaysia ej byter till sommartid.
Dricks: Förekommer allmänt. Alla som utför tjänster förväntar sig en mindre summa i dricks.
Språk: Bahasa Malaysia är officiellt språk.
Reseförsäkring: Kan köpas genom Phoenix. Kontrollera vad din hemförsäkring täcker i Malaysia.