Inför resan till Maldiverna

En flicka som står på träbrygga på ön Maldiverna

Färdhandlingar
Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn ska vara skrivet på samma sätt som i ditt pass. Har du mer än ett efternamn måste samtliga också återges på flygbiljetten. Kunden måste själv kontrollera att namnuppgifterna på biljettbokningsbekräftelsen är korrekta och stämmer överens med vad som står i passhandlingen. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ca 10 dagar före avresan.
Pass, visum och tull.

Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter vistelsens slut, du måste visa din biljett ut ur landet samt att du har tillräckligt med pengar (minst 100 dollar på fickan + 50 dollar per dag) Alla besökare får ett gratis 30-dagars visum vid ankomst till flygplatsen. Om man vill stanna mer än 30 dagar, kontakta Malé Immigration. Man kan få förlängning upp till max 3 månader av visumet mot betalning av 400 rufyier per månad (max 3 månader). 2 passfoton krävs liksom returflygbiljett. Förlängningen måste dock motiveras och finansiella garantier krävs.

Vaccinationer och hälsa
Konsultera gärna vaccinationscentral eller din lokala vårdcentral för råd i god tid före avresan om vilka vaccinationer som eventuellt skulle kunna vara aktuella för dig. Kontrollera att du har en försäkring som täcker vård på Maldiverna och vad den eventuellt täcker därutöver. Till exempel kan hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom annars bli mycket dyrt. Ta med dig dina försäkringsdokument.
 
Väder och kläder
Maldivernas kan besökas året om men året är indelat i två säsonger bestämda av monsunerna. Den bästa tiden är emellertid januari - april, då man kan räkna med 8 soltimmar dagligen. Det är även då priserna är som högst. Monsunperioderna är: Den nordöstra monsunen, iruwai, den torra säsongen, december - mars. På norra Maldiverna är det ganska diskret, och öarna ligger i skydd av Sri Lanka. Regnen är mer frekventa i centrum av ögruppen, särskilt runt Malè.  Den sydvästra monsunen, hulhangu, är regnsäsong från början av maj till november. Denna monsun är starkare med mer regn och vind, vilket gör havet grovt. Regnen är korta men mycket intensiva, särskilt i juni och juli, den minst gynnsamma månaden för turism. Denna monsun drabbar mera öarna i norra skärgården.
 
Tag med endast lätta kläder och helst bomull: T-shirts, shorts, Bermudashorts, sandaler och baddräkter, men på de flesta hotell bör damer till middagen ha klänning och herrar byxor och t-shirt. Detta gäller även utanför hotellen. Använd plastsandaler för att vandra i vattnet. Om du vill dyka, ha gärna med mask och snorkel, man kan hyra men denna utrustning är inte alltid i perfekt skick och hyrespriset är ganska högt. Ha med solskydd, hatt eller mössa och bra solglasögon.
 
Valuta och växling
Den lokala valutan är den maldiviska rupien eller rufiyaa (Mrf), uppdelad i 100 laari. I juli 2019, 1 kr = 1,60 kr och 100 Mrf = 60 kr. Det är förbjudet att ta in eller ut rufiyaas. På plats är den mest uppskattade valutan den amerikanska dollarn. Euro accepteras dock överallt. Hotell kan betalas i euro eller dollar med betalkort.  Du kommer bara att använda rufiyaas för inköp gjorda på de auktoriserade bebodda öarna, men återigen är dollar välkomna. Banker och valutakontor finns på Hulhule Airport och Male. På ö-hotell kan man växla i receptionen.
 
Transport och kommunikation
Dhoni, en traditionell båt, är det vanligaste transportmedlet och flesta dhonis är numera motoriserade. Du kommer fortfarande att se dem med sin triangulära slöja, liknande de egyptiska feluccorna. Dhonis pendlar mellan flygplats-ön och Malé var 15: e minut dagtid (7 kr) och var 30: e minut efter midnatt.(20 kr). Dhoni kan man också använda till några hotellöar, men för längre avstånd rekommenderas snabbåt vilka tar rejält betalt: omkring 1000 kr per timme. Båttransporter nattetid  är förbjudna på grund av navigationssvårigheter. Vid sen ankomst eller tidig avresa får man övernatta på flygplatsen, tänk på att inkludera denna hotellnatt i Hulhulé i ditt paket. Till och från de flesta hotell kan man även resa med  Maldivian Air Taxi sjöflygplan. I huvudstaden Male finns många taxibilar, som tar fast pris: 15 Mrf, plus 5 Mrf för bagage.  
 
Säkerhet
På ö-hotellen är stölder mycket sällsynt, och i så fall är det andra turister, aldrig personal. Lämna alltid  pengar och id-handlingar i receptionen eller i kassaskåp. Du behöver aldrig att behöva gå omkring med pengar, då allt extra, såsom drycker, utflykter, shopping i hotellbutiken med mera sätts upp på din räkning. På grund av att det kan förekomma våldsamma demonstrationer rekommenderas att inte stannar kvar i Male. Se upp för stenfisk som är giftig, liksom muränor. Tänk på att undvika flygning mindre än 3 timmar efter dykning på mer än 25 meters djup. Alkoholkonsumtion är endast tillåten på turisthotell utanför Male och i flygplatsbaren. Det är förbjudet att föra in alkohol i landet. Den som är i besittning av narkotika kan fängslas på livstid.
 
Mat och dryck
Mat blir ovillkorligt det som serveras på ditt ö-hotell, men i de lite större orterna kan det finnas två eller tre restauranger som serverar italiensk, kinesisk eller västerländsk mat. Måltiderna är oftast i bufféer, och fisk har sin naturliga plats. Frukten, såsom papaya, ananas, mango, kommer mestadels från Sri Lanka eller Singapore. Det börjar produceras goda små bananer, men förvänta dig inte att finna jordgubbar, päron eller äpplen. Lokalbefolkningen äter gärna torkad fisk i curry, tillagad med stora mängder kryddor och serverad med grönsaker. Populärt är också en slags smörgåsar med tonfiskröra - rihaakuru. En typisk frukost är tonfisk med lök, riven kokosnöt och chili, kompletterad med osyrat bröd (rosji). Ibland finns dessa När dessa maldiviska specialiteter på ö-hotellen, men då i en lättare version, anpassad till turisternas mage. I Male är det möjligt att smaka på de lokala specialiteterna i tehusen, en slags snackbar där du kan äta snacks (hedhikaa): små bakverk fyllda med tonfisk, kroketter eller fiskbullar med ingefära, peppar , lök, citrongräs och kokosnöt.
 
Drycker tillkommer alltid extra, räkna med 20 till 40 kr för en flaska mineralvatten, då man inte bör dricka kranvatten. Det finns mineralvatten, läsk, öl, te, kaffe etc. Dessutom den lokala palmträdsjuicen Raa, vilken glömmer ganska fort. Alkohol tolereras på hotellöar, och är annars strängt förbjudet. I barerna jobbar mest lankeser, då maldivier inte bör ha någon kontakt med alkohol.
 
Shopping
På marknaden kan man hitta ädelstenar från Maldiverna, såsom rubiner, granat, smaragder, safirer, även objekt av elfenben och sköldpaddsskal, vilka har tillverkats i Sri Lanka, och kan tas av tullen då man inte får föra ut sådant. Andra varor som produceras lokalt är batik, masker, flätade korgar, målade träaskar, vassmattor, smycken av guld, silver och amp samt pärlemor. Obs! koraller, skalföremål och hajkäkar får inte säljas
                                                                                  
Övrig information                                                                                                     
Elektricitet: Spänningen är på 220-240  volt, 50 Hz. Räkna med ofta återkommande strömavbrott, trots generatorer på hotellen.  
In-/utcheckning på hotellen: incheckning efter 14:00 och utcheckning innan 12:00.
Bagage: Det händer emellanåt att incheckat bagaget kommer på villovägar. Packa därför värdesaker och viktiga mediciner, med intyg på engelska från din läkare, i handbagaget. Märk ditt bagage noga bagagelappar. Lägg gärna t.ex. ett visitkort inuti väskan om bagagelappen utanpå skulle slitas bort.
Lokal tid: Tre timmar före svensk sommartid.
Språk: Det talas divehi eller maldiviska, nära besläktat med singalesiska, blandat med hindi och arabiska. Skriftspråket tana, är relaterat till arabiska. 97% av befolkningen är läskunniga och cirka 4% talar engelska, liksom all turistpersonal.    
Dricks: Lämna dricks på 10% av räkningen. Bärare, uppassare och servitörer förväntar sig en gratulation i slutet av vistelsen, hur mycket beror på hur nöjda ni är. Rekommenderat belopp cirka 5 dollar till uppassare för en vecka. Bärare bör få minst 1 dollar. .
Reseförsäkring: Du kan köpa reseförsäkring genom Phoenix travel när du bokar din resa eller beställa en sådan på: http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontrollera först vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor till Reunion.