Inför resan till Mexiko

El Castillo i Chichen Itza, Mexiko

Mexiko är ett annorlunda land. Dess historia skiljer sig från vår, liksom också kulturen och mentaliteten. Som besökare gäller det att anpassa sitt uppträdande, men också att vara flexibel i sina förväntningar. Vi måste därför vara beredda på att även de mest välplanerade ingredienserna i vår resa till Mexiko kan bli helt annorlunda. Är vi bara inställda på det blir resan fantastisk!

Här kommer några tips inför planeringen:

Pass, visum och tull:
Visum krävs för resor till Mexiko och ordnas vid inresan. Ombord på flyget får du ansökningsformulär för ett gratis turistkort som gäller för högst 180 dagar. Kontrollera att ditt pass är giltigt i minst 6 månader efter datum för hemresan och innehåller 2 ostämplade sidor. Passet får inte vara sprucket eller trasigt.

Vaccinationer och hälsa:
Före din resa till Mexiko rekommenderar vi att du ser över ditt grundskydd mot difteri, polio och stelkramp. Konsultera gärna läkare eller din lokala vårdcentral för råd minst en månad före avresan. Kontrollera att du har en försäkring som täcker vård i Mexiko och vad den i så fall täcker. Exempelvis hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom kan bli oerhört kostsam utan försäkring. Du får heller inte glömma att ta med dig dina försäkringsdokument på Mexikoresan. Tänk på att dricka mycket i värmen men drick inte kranvattnet. Var uppmärksam på att vattnet du dricker antingen är kokt eller buteljerat. Ät inte skalad frukt från gatustånden. Tvätta händerna ofta – speciellt före måltider. På apoteket säljs receptfria läkemedel mot ”turistmage” som du kan ta med. Packa gärna ner en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter osv. Solskyddsmedel, solhatt och myggmedel är bra att ha med på din resa till Mexiko.

Väder och kläder:
Klimatet i Mexiko är mycket varierande och beror främst på resmålets breddgrad och höjd över havet. Centralplatån, där bland annat Mexico City ligger, har ett torrt och tempererat klimat. De högsta bergstopparna är ofta snötäckta. De låglänta kustregionerna, särskilt i söder, har ett hett och fuktigt klimat. Den varmaste och regnigaste tiden är från maj till oktober. Du kan kontrollera dagliga väderrapporter på www.cnn.com/weather. Mexiko hittar du under ”America/Caribbean”. Packa ned luftiga kläder, helst i bomull. Tänk på att en bomullsskjorta känns svalare i värmen än en t-shirt som oftast klibbar fast på kroppen. En solhatt skyddar dig mot den starka solen. Tennisskor känns bekvämt vid arkeologiska besök, men någon föredrar sandaler i värmen. Skorna bör ha gummisulor så att du inte halkar på stenbeläggning. Klädseln är mycket informell, även kvällstid. Tänk på att temperaturen sjunker nattetid i Mexico City – du behöver kanske en varm tröja. Glöm inte att lägga ner badkläder!

Karibiska havets temperatur varierar mellan 25 och 28 grader året runt.

Valuta och växling:
Den mexikanska valutan är mexikanska peso, officiella förkortningen MXN. Man använder genomgående symbolen $, vilken kan förväxlas med tecknet för amerikanska dollar. De flesta kort, såsom Visa, Master Card, American Express och Diner’s Club accepteras. På Forex har du möjlighet att växla före avresan. I Mexiko växlar du USD och Euro till mexikanska pesos. Tag inte med svensk valuta! Den är svår att växla och kursen är dålig. Det finns bankomater, där du kan ta ut pengar på ditt bankkort. Vanligen drar din bank cirka 35 kr per uttag.

Transport och kommunikationer:
Taxirörelsen är statligt reglerad och det är billigt att åka med taxi. Det är ändå tillrådligt att i förväg fråga om kostnaden för resan. I Mexico City är verksamheten speciellt kontrollerad och alla taxibilar måste enligt lag ha en fungerande taxameter. Man kan fråga i hotellreceptionen hur mycket en viss sträcka bör kosta. De flesta svenska mobiltelefoner fungerar utan problem. Men det kan bli dyrt att ringa. Det finns många internetcaféer där man billigt kan läsa/sända e-post och läsa svenska tidningarnas hemsidor.

Mat och dryck:
En resa till Mexiko innebär inte bara besök vid historiska monument, mat och dryck är också en trevlig ingrediens på din resa. Det mexikanska köket har gott gastronomiskt rykte i världen. En typisk mexikansk måltid innehåller normalt någon eller några av följande ingredienser: tortillas, bönor och chili. Maten är alltid smakrik, men kan i vissa fall vara mycket stark. Oftast finns det starka (chilisås) separat i en skål på bordet. Pass på för ibland är såsen otroligt stark! Den mexikanska ölen är god. Kända märken är Corona, Dos Equis XX, Sol och Negra Modelo. Juicer pressade på solmogna exotiska frukter är läskande och vitaminfyllda. Tequila är också en känd mexikansk dryck som du kanske vill smaka på i mindre doser.

Shopping och presenter:
I Mexikos storstäder finns det flera stora moderna varuhus med ett varierat utbud av lyxiga och sofistikerade varor. Många berömda designers och juvelerare har butiker i Mexiko. Det finns också ett stort utbud av lokalt konsthantverk i silver, onyx, obsidian, trä och keramik samt textilier, främst i bomull och sisal. Lädervaror kan också med fördel köpas.

Allmänt och blandat:
Lokal tid: Mexiko har svensk tid minus 7 timmar. När klockan är 12 på dagen i Sverige är den alltså bara 5 på morgonen i Mexiko.
Elektricitet: I Mexiko gäller 110 volt. Eftersom vi i Europa oftast har 220 volt måste man ha en transformator till de elektriska apparater som inte går att ställa om till 110 volt. I vissa fall behövs också adapter, eftersom de elektriska uttagen inte är likadana som i Sverige. I elaffärer kan man köpa universaladaptrar och också få råd.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Detta är viktigt då dessa lappar är vår identifikation på flygplatsen och på våra hotell. Det är bra att ha en ordentlig, låsbar resväska eftersom väskorna inte behandlas speciellt varsamt
Språk: I hela Mexiko talas spanska, samt en del indianspråk. Engelska är gångbart i storstäderna.
Dricks: Många löner i Mexiko är baserade på att man får dricks. Normalt är att ge 10 - 15 % i dricks vid restaurangbesök och taxiresor.
Reseförsäkring: Kan köpas genom Phoenix. Kontrollera vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker. Det rekommenderas att man har en heltäckande sjuk- och reseförsäkring under resan i Mexiko.