Inför resan till Moldavien

Kloster church i Moldavien

Färdhandlingar
Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn ska vara skrivet på samma sätt som i ditt pass. Har du mer än ett efternamn måste samtliga också återges på flygbiljetten. Kunden måste själv kontrollera att namnuppgifterna på biljettbokningsbekräftelsen är korrekta och stämmer överens med vad som står i passhandlingen. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ca 7 dagar före avresan.
 
Pass och Visum
Nordiska medborgare behöver inget visum för resa till Moldavien. Kontrollera att ditt pass är giltigt till dagen efter hemresan. Passet får inte vara sprucket eller trasigt.
 
Vaccinationer och hälsa
Se till att du har en heltäckande reseförsäkring som gäller för vård i utlandet. Se vad din hemförsäkring täcker. Ytterligare reseförsäkring går att beställa genom Phoenix. Tag med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring. Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina förpackningar där det framgår vad det är för läkemedel. Vid receptbelagda läkemedel bör du även ha med intyg från din läkare på engelska och packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage. Undvik att dricka kranvattnet.
 
Väder och kläder
Moldavien har om sommaren ett varmt kontinentalt klimat och en mild vinter. Det mesta regnet kommer under sommaren. Kläder att rekommendera ljusa lätta kläder för sommaren kompletterat med regnkläder eller paraply för sommarregn.
 
Valuta
Valutan i Moldavien är moldavisk leu (MDL)  1 MDL = ca 0,5 SEK (aug-2019). Visa och MasterCard kan användas på hotell, på restauranger och i affärer i större städer där det också finns bankomater. Vi rekommenderar dock att du även tar med kontanter (amerikanska dollar eller euro) som kan växlas i de många officiella växlingskontoren.

Transport och kommunikationer
Vägarna är generellt i bra skicka.
Buss: långdistansbussar går i Chisinau och mellan städer. Biljetterna kan köpas i tidningskiosker.                                                  
Taxi: Taxibilar finns gott om                                                                        
Tåg: Det finns tågförbindelser till
 
Säkerhet
Moldavien anses allmänt vara ett säkert resmål.
 
Shopping
Kostymerade dockor, mattor, artiklar av snidat trä, klassisk och folkmusik, broderier och
Souvenirer från metall och keramik, böcker och frimärken.
 
Mat och dryck
Maten anses mycket välsmakande i Moldavien. Lokala specialiteter är bland andra mititeyi (små grillade korvar med lök  och peppar) och mamaliga (tjock, geggig majspaj) serverad med brinza (fetaost). Tocana(fläskköttsstuvning) bör prövas med sötsur vattenmelon och äpplen. Bland viner märks Riesling, Aligote och Sauvignon. Nistru eller Doina konjak är också typiska drycker. .
 
Allmänt och blandat
Tidsskillnad: Moldavien ligger en timme före Sverige, både sommar- och vintertid.
Dricks: Moldavien har ingen utvecklat drickssystem. På restauranger kan du lägga 10 procent på notan om du är nöjd med servicen.
Språk: Moldaviens officiella språk är rumänska. Ryska, gagauze och ukrainska är andra språk som man hör mycket i landet.
EL: 220 V. Kontakterna är av europeisk standard och samma typ som i Sverige.
 
Reseförsäkring
Du kan köpa reseförsäkring genom Phoenix Travel när du bokar din resa till Rumänien eller beställa en sådan på: http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontroller först vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor. Ta med dig det europeiska sjukförsäkringskortet som du får gratis hos Försäkringskassan. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och gör det lättare att få akutsjukvård när du vistas i ett annat EU-land.