Inför resan till Mongoliet

gammal vagn i betesmark i Mongoliet

Färdhandlingar
Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt på samma vis som i ditt pass. Har du mer än ett efternamn skall samtliga också återges på flygbiljetten. Kunden måste själv kontrollera att namnuppgifterna på biljettbokningsbekräftelsen är korrekta och stämmer överens med vad som står i passhandlingen. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ca 7 dagar före avresan.  
 
Pass, visum och tull
Kontrollera att passet är giltigt minst sex månader efter hemresan och har minst två tomma sidor. Passet får inte vara sprucket, sakna sidor eller på annat sätt vara trasigt. Förvara en kopia på dina värdehandlingar som pass och visum på ett säkert ställe.För inresa till Mongoliet krävs visum för svenska medborgare. Visum till Mongoliet söker du via Mongoliets ambassad. Sök visum i god tid före avresan. Du behöver ett bevis på researrangemang – dvs en bokningsbekräftelse eller en inbjudan från en auktoriserad resebyrå i Mongoliet. Phoenix Travel ordnar en sådan åt dig. För transitvisum som gäller upp till 10 dagar ska du kunna uppvisa utresebiljett samt visering för det land du ska vidare till. För att erhålla visum behöver du lämna in eller skicka ditt pass i original till ambassaden. Tänker du besöka ambassaden personligen bör du boka tid innan. För vidare information om visum till Mongoliet kontakta Mongoliets ambassad:
 
Mongoliska Ambassaden i Stockholm
Svärdvägen 25 B, 182 33, Danderyd
Telefon: 046 8 753 11 35 eller 046 8 735 11 36
Hemsida: stockholm@mfa.gov.mn

Har du några frågor gällande visumprocessen, tveka inte att kontakta Phoenix Travel.
 
 
Vaccinationer och hälsa
Se över ditt vaccinationsgrundskydd i god tid innan avresan. Kontakta din läkare och/eller vaccinationscentral för att undersöka vilka vaccinationer som kan vara aktuella i ditt fall. Drick inte kranvattnet och använd buteljerat vatten vid tandborstning. Tag med ett litet ”husapotek” inför resan. Kontrollera med Försäkringskassan och/eller dina privata försäkringar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Mongoliet. Undersök om hemtransport vid svårare sjukdom eller olycka ingår i din försäkring. Glöm inte att ta med dig dina försäkringsdokument.

Väder och kläder:
Mongoliet har extremt kalla vintrar och korta och behagliga somrar. Mongoliet är tämligen solklart, speciellt under vintermånaderna. Tag med dig varma kläder och gärna solskyddsmedel och solglasögon.
 
Klimattabell för Ulan Bator

Ulan Bator Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C -16 -11 0 11 17 23 26 23 17 8 -5 -14
Min °C -33 -30 -17 -6 0 8 11 8 0 -7 -21 -29
Nederbörd mm 2 1 1 2 3 10 11 14 5 2 1 2

Valuta och växling:
Valutan i Mongoliet är tögrög (MNT) och går inte att växla till sig i Sverige. Tag därför med USD att växla på plats. Bankomaterna är fortfarande få i Mongoliet och inte många restauranger eller affärer accepterar kortbetalning. 
 
Transport och kommunikationer:
Under våra utflykter använder vi turistbuss. Infrastrukturen och kollektivtrafiken i Ulan Bator är inte särskilt utvecklad. Om taxibilen har taxameter bör du kontrollera att den står på noll när du sätter dig i bilen. Saknar taxin taxameter bör du först fråga om priset. De flesta svenska mobilabonnemang fungerar i Ulan Bator. Kom ihåg att det kan bli dyrt att ringa eller ta emot samtal när du befinner dig utomlands. Större hotell brukar ha wifi-uppkoppling med ganska god anslutning.
 
Mat och dryck:
Det mongoliska köket är till stora delar köttbaserat men innehåller även en hel del mejeriprodukter som yoghurt och ost. Inslagen av frukt och grönsaker är förhållandevis begränsade. Närheten till Ryssland och Kina har influerat den mongoliska matkulturen och ganska många av rätterna påminner om dem i grannländerna. Bland de mer traditionella rätterna finner man till exempel buuz (degknyten), boodog (en mongolisk version av barbecue) och den alkoholhaltiga drycken airag (jäst stomjölk). Bland dryckerna finns annars utmärkt lokal öl och mineralvatten att tillgå.   
 
Shopping – presenter:
Exempel på populära souvenirer är filtprodukter, silversmycken, läderhantverk, traditionella kläder, musikinstrument och tavlor med buddhistiska motiv.
 
Övrig information:
Lokal tid: Mongoliet ligger 6 timmar före svensk sommartid och 7 timmar före svensk vintertid.  
Bagage: Det kan inträffa att incheckat bagage kommer på villovägar. Packa därför värdesaker och viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Ha uppsikt över dina tillhörigheter, speciellt på flygplatser och tåg- och busstationer. 
Elektricitet: 230volt, 50 Hz. Du behöver ingen adapter.
Dricks: Dricks är inte speciellt vanligt i Mongoliet men om du är nöjd med servicen kan du lägga till lite extra vilket brukar uppskattas. Lokalguider och chaufför förväntar sig dock dricks. Närmare information om detta skickas i avresemeddelandet.  
Språk: Mongoliska. Få personer talat engelska, speciellt utanför Ulan Bator.
Reseförsäkring: Reseförsäkring kan annars köpas genom Phoenix Travel när du bokar din resa. Du kan också själv beställa en sådan på: http://www.erv.se/ Kontrollera först vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker.