Inför resan till Namibia

Dune i Swakopmund, Namibia

Färdhandlingar
Vi sänder dig flygbiljetter och hotellista ungefär 7 – 10 dagar före avresan till Namibia. Var uppmärksam på att ditt namn på flygbiljetten måste vara exakt samma som i ditt pass. Det räcker visserligen med ett förnamn, men har du två efternamn skall dessa också stå på flygbiljetten. Å, Ä, Ö samt bindestreck används inte i flygbiljetter. Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekr ber vi dig genast kontakta oss så vi kan korrigera innan vi ställer ut dina flygbiljetter.
 
Pass och visum
Svenska medborgare får stanna i Namibia 3 månader utan visum.  Passet måste  vara giltigt 6 månader efter utresa .Det måste finnas 1 tomt uppslag.(=2 sidor).  Vid inresa från Sydafrika måste barn ha egna pass. 
 
Vaccinationer och hälsa
Vi rekommenderar vaccination mot gulsot(Hepatit A) samt möjligen (Hepatit B) före avresan till Namibia.  Se över ditt grund-skytt mot polio. difteri och stelkramp. konsultera  vårdcentral för råd. För resor till t ex Etosha National Park kan det vara aktuellt att ta med malariamedicin då det är viktigt att skydda sig mot myggstick. Kontrollera dina privata försäkringar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Namibia. Kom ihåg att ha med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring
 
Väder och kläder
Namibia är del av den svala öken längs Atlantkusten i sydvästra Afrika som kallas Namib. I kustom-rådet i Namibia regnar nästan aldrig men det är mycket fuktigt. Vid kusten varierar temperaturen  dag som natt,  sommar och vinter  mellan 10C och 16C grader. I inlandet når sommartemperaturer 31 till 37 C grader. Minusgrader förekommer ibland i en del av öknen. Sällsynta regn kommer som kortlivat störtregn och åska på våren och hösten. Årsnederbörden är ca 50 mm. Bästa tid för att besöka landet är april-maj och okt - nov. I Etosha national park är bästa perioden slutet på mars och början av september. Bästa chansen att se djur på safari : maj till oktober (men det är också då det är mest folk)  Kläder: rekommenderas ljusa - medeltung ökenklädsel.
Glöm inte att också lägga ner badkläder i väskan eftersom en del hotell och lodger har pool. På restaurang och andra besök gäller avslappnad klädsel.

Valuta och växling
I Namibia används  Namibia dollar (NAD) 1 NAD = 100 cent  2NAD är c:a  1 SEK . 1NAD = 1 Syd-afrikansk Rand (ZAR) som också är giltigt betalningsmedel i Namibia. Det går att ta ut i bankomater med Visa och Mastercard men Amex är inte känt i Namibia .Man kan ta med Rand alt  passa på att ta ut Rand i bankomat på flygplatsen  De flesta banker tar en avgift vid uttag.
 
Transport och kommunikationer
kollektivtaxi  (combies) mellan de stora orterna. Dom åker när dom är fulla och är ofta inblandade i olyckor . TransNamib kör tåg Windhoek - Swakopmund - Walvis Bay och det är ett billigt och säkert sätt att resa. Vill man lyxa till det finns Desert Express som kör kryssningar på 7 till 10 jours.
Intercapes bussar går mera frekvent mellan de flesta städer 
 
Säkerhet
I Namibia rådfråga guiden och hotellpersonalen om vart det är lämpligt eller mindre lämpligt att vistas nattetid. Bär inte kameror, smycken eller andra värdesaker öppet på gatorna. Lämna gärna en kopia av värdehandlingar som pass och visum på ett säkert ställe. Ta det försiktigt ute i trafiken, då trafikolyckor förekommer . Se upp för kontokortsbedrägerier vilket är vanligt
 
Mat och dryck
Namibias specialitet är Mielie Pap , en majsmjölsgröt, Mahango (hirs). Både Mielie och Mahango äts vanligtvis med fisk,  get, lamm eller nötköttsgryta.De flesta namibiska måltider kännetecknas av tysk påverkan . Några vanliga drinkar är mataku(vattenmelonvin) och destillerad Palmsprit
som smakar ungefär som vodka                                                                 

Shopping
Vanliga butiker i Namibia har öppet från 09:00 till 17:00. Ofta grindarna stängda men det är bara att ringa på . Det finns några små hantverksmarknader som säljer trä eller rotting längs vägarna (keramik, leksaker, etc.). Men köp inte med kryddor eller kläder, där är Namibia mer som Europa än i Västafrika. Det kan dock finnas fina saker gjorda av strutsäggskal,pärlor, mattor och jackor av karakulull, etc. Ett stort antal leverantörer från Damaraland erbjuder rikstäckande nötter från makalanipalm och snidade djur som är av en typ av vegetabilisk elfenben. Även ädelstenar är prisvärda
 
Allmänt och blandat
Dricks: Vanligtvis 10 % om ingen serviceavgift är inkluderad i notan . Dricks är förbjudet i nationalparkerna          
Seder: Namibia är en blandning av germanska, engelska och afrikaans traditioner, men även en  blandning av olika afrikanska stammars livsstil. Det europeiska förflutna visar betydande spår inom  arkitektur, infrastruktur, ekonomi och utbildning. Detta har dock inte påverkat landsbygdens stammar vilka till skillnad från grannlandet Sydafrika, håller på sina seder och traditioner . Således håller sig San (Bushmen), Herero, Ovambo, Tswana och andra Himba fortfarande till animist- och kristna religioner som styr deras livsstil och traditioner. De har en önskan att leva närmare och i i harmoni med naturen, som inrymmer deras förfäders kropp och själ
Electricitet: Det är 220 V men  3 pluggar så en adapter bör medtagas . Kan ev lånas  
Språk: Engelska är officiellt språk och talas av en växande del av befolkningen. Afrikaans, ett sydafrikanskt språk är fortfarande det mest förekommande i handeln mellan vita och svarta och Afrikaners medan tyskan är fortfarande stark bland européer. Oshivambo är ett språk som talas av Namibier.  Lesan, Nama och Damara är språk med "klick" klackljud som görs med tungan.
Reseförsäkring: Du kan köpa det genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa den hos http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontroller gärna innan du köper reseförsäkring vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor till Namibia .