Inför resan till Nepal

Stupa i Swayambhunath Monkey tempel i Kathmandu

Färdhandlingar
Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn ska vara skrivet på samma sätt som i ditt pass. Har du mer än ett efternamn måste samtliga också återges på flygbiljetten. Kunden måste själv kontrollera att namnuppgifterna på biljettbokningsbekräftelsen är korrekta och stämmer överens med vad som står i passhandlingen. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ungefär 10 dagar före avresan.
 
Pass, visum och tull
Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresan och innehålla 2 ostämplade sidor. Ditt pass får inte vara sprucket eller på annat sätt trasigt. Visum krävs till Nepal. Visum till Nepal utfärdas på plats vid ankomst till Kathmandu. Vid ankomst ska resenären lämna över 2 passfotografier. Visumet gäller i 15 dagar och kostar 25 USD i kontanter. Kameror, telefoner, datorer och andra elektronikvaror ska deklareras vid ankomst och skall även visas upp vid utresa. För att föra ut antikviteter, växter eller animaliska produkter måste du först erhålla ett särskilt tillstånd från Nepal Museum i Kathmandu att visa i tullen vid utresan. Be lokalguiden om vidare information om hur du bör gå tillväga.  
 
Vaccinationer och hälsa
Inga vaccinationer är obligatoriska för inresa till Nepal, men myndigheterna i Nepal kräver ett intyg som visar att man är vaccinerad mot gula febern om man nyligen har besökt länder i Afrika och Sydamerika där risk för sjukdomen finns. Konsultera vaccinationscentral eller din lokala vårdcentral för råd i god tid före avresan om vilka vaccinationer som eventuellt kan vara aktuella för dig. Kontrollera att du har en försäkring som täcker vård i Nepal och vad den eventuellt täcker därutöver. Till exempel hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom kan annars bli dyrt. Ta med dig dina försäkringsdokument.
Bakteriekulturen skiljer sig en hel del mot den vi är vana vid och det kan vara en god idé att äta mjölkesyretabletter i förebyggande syfte innan avfärd. Drick inte kranvatten och använd flaskvatten vid tandborstning. Undvik råa grönsaker, glass och isbitar. De flesta toaletter saknas toalettpapper, tag därför med dig eget.  
 
Väder och kläder:
Regnperioden i Nepal infaller i mitten av juni och varar t.o.m. september. Vintrarna är kalla, speciellt på högre höjder. Från oktober till november och från mars till maj är det oftast klart väder och lagom temperatur, varför Nepal är särskilt lämpligt att besöka landet under dessa höst- och vårmånader.
Tag med bekväma promenadskor och en varm tröja för svala kvällar. Hatt, solglasögon och solskyddsmedel kommer även till god nytta under en resa till Nepal. Vid tempelbesök och andra heliga platser bör man inte visa för mycket bar hud, vilket gäller både kvinnor och män. Tag därför byxor eller kjol som täcker benen till och med anklarna, samt en långärmad skjorta, jacka eller blus.

Klimattabell för Kathmandu:

Kathmandu Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 19 21 25 28 29 29 28 29 28 27 24 20
Min °C 2 4 8 12 16 19 20 20 18 13 8 4
Nederbörd mm 18 17 39 48 90 245 380 258 178 78 18 1

Valuta och växling:
Nepals valuta är nepalesisk rupie (NPR). I dagsläget så är det inte möjligt och växla till nepalesiska rupies i Sverige. Tag med USD för att växla på plats. Det finns växlingskontor på flygplatsen och man kan också växla på banken och till lite lägre kurs även på vissa hotell. Spara kvittot för att växla tillbaka eventuell valuta innan hemresan. USD fungerar även som betalning i stort sett överallt i Nepal men du får dock ofta en dålig växelkurs om du betalar med dollar. Det är också gångbart med indiska rupees på många platser i landet. Standard Chartered Bank har bankomater i Kathmandu och Pokhara där du kan ta ut kontanter med Visa- eller MasterCard. Kreditkort som American Express och Visa accepteras i ett fåtal butiker och bättre restauranger och hotel.  Annars är det endast kontanter som gäller.
 
Transport och kommunikationer:
Under våra resor i Nepal färdas vi med turistbussar av god standard. Det finns annars två olika typer av taxi i Nepal. Den ena kallas ”private” som fungerar som en vanlig taxi. Den andra kallas ”10 rupies” och är en sorts gemensam taxi där flera resenärer delar samma bil. Dessa taxibilar kör inte förrän de är helt fullsatta. Trafiken i Kathmandu kan vara väldigt intensiv och bilköer är något man får räkna med. Om du vill använda din mobiltelefon kan det vara värt att köpa ett SIM-kort på plats. Det finns gott om internetcaféer i Kathmandu och Pokhara.
 
Mat och dryck:
I Nepal finns många etniska minoriteter med sina egna matkulturer. Inom nepalesisk kokkonst används i vilket fall ofta härligt doftande kryddor som kardemumma, kummin, ingefära och gurkmeja. Det nepalesiska köket liknar i viss mån den indiska, men rätterna är vanligtvis inte lika kryddstarka. Precis som i Indien äter man vanligtvis inte nötkött eftersom kon anses helig inom hinduismen. Pröva gärna Nepals nationalrätt Dal Bath som finns i en mängd olika varianter! Te är väldigt populärt i Nepal. Här finner du allt från grönt te, svart te och chai-te till tibetanskt smörte. I huvudstaden Kathmandu finns ett utbud av internationella restauranger. 
 
Shopping – presenter:
Prutning är vanligt i affärer, på marknader och när man gör upp om priset innan en taxiresa. Exempel på Populära souvenirer är pashminasjalar, siden, kulörta tyger, stickat i jakull, hantverk, nepalesiska och tibetanska smycken, handgjort loktapapper, masker, silverarbeten och nepalesiska téer.
 
Överig information:
Lokal tid: Nepal ligger 4 timmar och 45 minuter före svensk vintertid.
Elektricitet: 220 volts, 50 Hz. Adapter rekommenderas. Ficklampa kan komma till god användning vid strömavbrott.
Dricks: Lönerna i Nepal är låga och alla personer som arbetar inom serviceyrken förväntar sig dricks för de tjänster de utför. Exempel på dricks är 10-15% av notan på restaurang.
Språk: Det talas många olika språk i Nepal. Officiellt riksspråket är dock nepali, men personer med någon form av formell utbildning talar även engelska, speciellt i Kathmandu eller i turisttäta områden.
Bagage: Packa viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna.
Fotografering: Det är inte alltid tillåtet att fotografera eller filma i tempel eller helgedomar. Fråga guiden om du är osäker. Det är också lämpligt att fråga lokalbefolkningen om lov innan du fotograferar dem.
Reseförsäkring: Kan köpas genom Phoenix travel. Kontrollera först vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor i Nepal.