Inför resan till Peru

Machu Picchu, Peru

Peru bjuder på en mix av forntida civilisationer, dramatisk arkeologi och ett säreget landskap. Få länder har så mycket att erbjuda sina besökare. Den gamla Inka bosättningen i Machu Picchu, som sägs vara den mest besökta platsen på hela kontinenten, är fullständigt magnifik. Men det är bara en av Perus många höjdpunkter. Från bergskedjor till djungel, strand till öken, koloniala till kosmopolitiska städer, landet bjuder på talrika kontraster på din resa. Den gamla huvudstaden Cusco med sina slingrande kullerstensgator och tusenåriga historia är inkörsporten för besökare till Machu Picchu och till Inkaleden. Men Cusco i sig själv är en intressant och färgglad destination som bär på spår av landets tidiga historia och den spanska erövringen.

I Perus fantastiska landskap finner du också Nazcalinjerna, de vackert utgrävda ruinerna av Chan Chan och Chachapoyaen fästningen.

Pass och Visum
Nordiska medborgare kan resa till Peru och stanna i 90 dagar utan visum. Kontrollera att ditt pass är giltigt i minst 6 månader vid datum för hemresan och innehåller 2 ostämplade sidor. Passet får inte vara sprucket eller trasigt någonstans.

Säkerhet
När du reser till Peru bör du veta att landet har stränga tullregler gällande arkeologiska och historiska objekt och dessa får inte tas ut ur landet. Narkotikasmuggling straffas hårt. Man skall ha ögonen öppna på flygplatsen så att inte någon lägger något i ditt bagage innan hemresan. Ficktjuvar är vanligt förekommande vid folksamlingar. Om någon är misstänksamt trevlig eller påstridig kan detta vara en ficktjuv. Ställ aldrig ifrån dig väskan. Växla pengar i en bank eller på ett casa de cambio – ett växlingskontor. Var alltid formell om du blir kontaktad av polisen. Några gånger kan polisen kräva betalning för att undvika en viss situation. Man har då valet att låtsas som att man inte förstår vad han menar eller betala så att inte polisen tar till ytterligare åtgärder.

Vaccination och Hälsa
Utöver grundskyddet mot stelkramp, polio och difteri rekommenderas det att vaccinera sig mot hepatit A samt att dricka Dukoral en tid innan avresan för att undvika ”turistmage”. Kontakta din läkare eller en vaccinationscentral för råd i god tid före din resa till Peru. Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har heltäckande rese- och sjukförsäkringsskydd som gäller i Peru.

Drick inte kranvatten utan köp vatten i flaska. Undvik isbitar i drinkar och annan dryck. Ät väl genomstekt och kokt mat. Tag gärna med ditt husapotek som bör innehålla magreglerande medel. Glöm inte att ta med din eventuella receptbelagda medicin. I Anderna kan man bli höjdsjuk. Symptomen är huvudvärk och illamående. För att acklimatisera sig bör man undvika fysisk aktivitet den första dagen och undvika alkoholhaltiga drycker. Ät lätta måltider och drick mycket vatten. Kontakta din läkare om eventuell medicin mot höjdsjukan. Glöm inte solskydd och solhatt!

Väder och Klimat
Man kan resa till Peru året om men eftersom landet ligger söder om ekvatorn  har man sommar från december till mars och vinter från juni till september. Belägenheten inom tropikerna gör att det inte är stora variationer mellan säsongerna. Det regnar mest på sommaren i Anderna och i Amazonas, annars är det soligt vid kusten. Under vintermånaderna är det kallare och torrare i Anderna och det är mindre nederbörd i Amazonas. Dimma förekommer ofta vid kusten i denna perioden. Dagstemperaturerna vid kusten varierar mellan 25º - 35º under sommaren och 12º - 18º under vintern. I Anderna är det svalare på grund av den höga höjden med 20º - 25º under sommaren och kyligare nätter och 10º - 20º under vintern och kalla nätter. Låglandet i mellersta och södra Peru har soligt väder under sommaren med 20º - 25º och svalare under vintern med 10º - 15º då det också kan bli dimmigt längs kuststräckan.

Valuta och växling
Valutan i Peru heter Nuevo Sol och har förkortningen PEN. Vi rekommenderar att du växlar till US-dollar före din resa till Peru då denna valuta är gångbar i hela Peru. Kreditkort kan användas till att ta ut pengar i bankomater i Peru. Visa, Mastercard och Diners kan användas även om Visa är det som accepteras på flest ställen. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de största städerna. Växla på ett växlingskontor eller i bank, ej på gatan.

Transport och kommunikationer
Att resa runt i Lima och andra stora städer fungerar bra med kollektivtrafik (minibuss/buss). Man skall hålla ögonen öppna om man åker kollektivtransport då ficktjuvar förekommer. Taxi är billigt och tryggare att åka med. Avtala priset på förhand. Fråga i hotellreceptionen eller guiden om hur mycket man skall betala för en viss sträcka. Transport mellan större städer går ofta med bussar med mycket bra standard och service med film, matservering och komfortabla stolar.

Mat och Dryck
Under en resa genom Peru får man uppleva det peruanska köket som helt enkelt är helt fantastiskt. Lima är känt som den gastronomiska huvudstaden i Sydamerika, och med en lång kuststräcka med sitt marina liv är fisk och skaldjur superba. Mest omtyckt är maträtten Ceviche, som är gjord på rå fisk, limejuice, lök och kryddor. Peruanerna tillreder denna med stolthet och äter den med stor njutning. Peru är också känt för ett antal andra rätter som Aji de Gallina – kryddstark stuvad kyckling med ris och rätten Lomo Saltado – stekta skivade köttfiléer och grönsaker. Peruanskt öl är gott och dessertvinerna kan vara värda att prova liksom den peruanska brandyn Pisco. Vinerna kommer i huvudsak från Argentina och Chile, men det finns några goda röda viner som produceras i Peru. Landet har hela 3000 olika sorters potatis och någon av dessa serveras till alla måltider under resan genom Peru.

Shopping
På en resa till Peru kan man med fördel inhandla krukor, hantverk, guld, silver, tröjor i alpacka och andra textilier som väggbonader, mössor, vantar, schalar osv. Fråga gärna den lokala guiden om inköp och shopping.

Om du letar efter souvenirer finns det många vackra peruanska hantverk som alpacka ull tröjor, alpacka och lamadjur mattor, indianska masker, färgglada vävnader och silversmycken. Dessa varor finns tillgängliga över hela landet. De är generellt billigare i små byar men de största städerna säljer artiklar av högsta kvalitet. Butikernas öppettider varierar men vanligtvis är de öppna måndag - lördag 10 - 13 och 16 - 20. Var uppmärksam på att det är förbjudet att föra ut antika föremål och vissa naturprodukter såsom fjädrar och djurhudar.

Perus nattliv
Peru bjuder på ett omväxlande nattliv. Det finns många bra barer, pubar, diskotek och kasinon i större städer och turistorter. Peñas (klubbar med traditionell musik och dans) serverar alltid snacks och några serverar hela måltider. Här kan du njuta av criolla eller folkmusik, speciellt på helgerna. Nattlivet i Lima och Cusco har ett brett utbud, liksom kuststäder i Asia och Máncora. I mindre städer och byar i hela landet hittar du lokala barer som serverar öl och peruanska viner av olika kvaliteter. Anläggningar som fungerar som restauranger under dagen och kvällen hålls ofta öppet senare för de som vill dricka när köket är stängt. Det finns en kultur bland yngre peruaner att gå ut för att äta salchipapas (korv och chips).

Allmänt och blandat
Lokal tid: Peru har svensk tid minus 7 timmar. När klockan är 12:00 på dagen i Sverige är den 5 på morgonen i Lima.

Elektricitet: I Peru gäller 220 eller 110 volt. Man behöver en adapter som kan köpas på exempelvis Claes Ohlson. På en del hotell kan man låna adapter.

Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker.

Dricks: Ibland inkluderar barer och restauranger automatiskt 10 % dricks på notan. Ifall man har varit nöjd med servicen lägger man på ytterligare 10 %. Det är inte vanligt att ge dricks till taxichaufförerna. 

Språk: Spanska är officiellt språk, men de traditionella språken Quechua och Aymara används i viss utsträckning. Engelska fungerar bra i större städer och vid turistsevärdheter i hela landet.

Reseförsäkring: Kan köpas genom Phoenix. Kontrollera vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor till Peru. Det rekommenderas att man har en heltäckande sjuk- och reseförsäkring i Peru.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php:414 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php on line 414