Inför resan till Reunion

Palmer på Grande Anse beach i Reunion

Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt samma som i ditt pass. Bokstäverna Å-Ä-Ö kommer att vara skrivna som AA-AE-OE på flygbiljetten efter internationella regler. Det räcker visserligen med ett förnamn, men har du två efternamn skall dessa också stå på flygbiljetten. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ungefär 10 dagar före avresan.

Pass, visum och tull
Réunion är franskt territorium så där gäller samma regler som till Frankrike d.v.s. man behöver pass eller nationellt id-kort så kallat Schengen id-kort . Glöm inte att man behöver pass för att besöka grannöarna
 
Vaccinationer och hälsa
Vi rekommenderar att man ser över sitt grundskydd mot difteri, polio och stelkramp. Konsultera gärna läkare eller lokal vårdcentral för råd minst en månad innan avresa  till Reunion . Kontrollera om du har en gällande reseförsäkring .  Exempelvis hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom kan bli oerhört kostsamt. Du får heller inte glömma att ta med dig dina försäkringsdokument på resan till Reunion. Ta gärna med en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter osv. Drick mycket i värmen, vattnet i kranen är drickbart. På apoteket säljs receptfria läkemedel mot ”turistmage” . Det kan finnas sjöborrar och fiskar med giftig gadd i havet och vid strandkanten, därför är det bra att ta på badskor för att skydda sig. Malaria finns inte på Reunion men mygg kan sprida sjukdomar som t.ex. denguefeber. Om Du har mygg i Din omgivning - använd alltid myggstift/spray på fria hudytor!. Ta med solskyddsmedel med högs solskyddsfaktor, solhatt och myggmedel.  Mer information på www.vaccinportalen.se
 
Väder och kläder
Maj-nov (austral vinter eller torra säsongen): idealisk tid för sol och strand, men också för vandring,
Oktober-december (våren) en praktfull, yppig period;
December (austral sommar) månaden med blommor och frukter. December till mars är cyklon och orkanperiod men ingen panik då byggnader är välbyggda. Man avråder för att resa hit i januari då det är semesterperiod och skolor är stängda . Februari månad är regnrikast. (världsrekordet i regnande har uppmätts på Reunion)

Temperatur, vind  och nederbörd  varierar kraftigt på den relativt lilla ön (ung som Gotland) . På ostkusten regnar blåser det mycket medan på västkusten skiner i regel solen och det är lä. Detta förstås p.g.a. att molen släpper sina droppar på ostsidan av de mycket höga berg som vinns på vulkanön. Temperaturen vid kusten varierar mellan 18 och 31 ° C men på hög höjd (1800m) kan det sjunka till 4 ° C ller t.o.m. under 0 8spec juli o aug) och överstiger sällan 25 ° C. .
 
Valuta och växling
Man använder Euro (EUR)  och delas in i 100 cent  och går att växla till sig här hemma innan avresa. 1 EUR motsvarar ca 9,77 SEK (03/6-16). Det går bra att betala med kort pratiskt taget överallt utom på pensionat och vandrarhem.  Det går att ta ut pengar på plats via uttagsautomater.
 
Transport och kommunikation
På Reunion råder högertrafik.  Buss finns runt ön men vill man upp i bergen behöver man hyrbil.
 
Säkerhet
 3 faror finns på Reunion: solen(som är stark) , vågorna(som kan vara höga) och myggorna(som kan sprida sjukdomar). Vid bad skall man hålla sig till den s.k. lagunen som betraktas som hajsäkert . Det är säkert för utlänningar att resa till Reunion , men som i andra länder förekommer det ficktjuvar.
 
Mat och dryck
Mest creolsk, det finns indiska restauranger, kinesiska m.m. Maten på Reunion är god, riklig och ofta kryddig med inflytande av indisk, madagaskisk och afrikanska mat. Många lokala produkter  höjer originaliteten i Reunionköket. Frukt tillagas mest som grönsaker men äts som frukt när den är mogen. Fantastisk rikedom av smaker! Gå till marknaden och köp! Restaurangerna stänger tidigt, eftermiddag och kväll (utom på västkusten). Man äter kött, främst fjäderfä (kyckling curry, rökt Anka), även get, gris el nötkött och även känguru och struts i trendigare restauranger. Fisk och skaldjur, antingen svärdfisk, marlin, bananer tonfisk, räkor (räkor) och hummer (dyr som de andra). På Salazie och Langevin odlad öring. I creolsk mat använder man mycket curry.
Franska viner till rimliga priser men även viner från t.ex Sydafrika, ofta av mycket god kvalitet.
Det finns ett brett utbud av importerat öl (inkl Phoenix Mauritius), de bästa är Bourbon, (kallas  Dodo), Fischer,  Métiss, fruktig Dodo (litchi). Isabellavin från Cilaos är mycket sött och dricks som aperitif. Men den verkliga "nationella" drinken är rom, allestädes närvarande

Shopping
I Reunion finns det hantverksbyar och marknader där man säljer flätade korgar samt billigare madagaskiskt hantverk. lokala produkter såsom vin och linser (Cilaos), tropiska frukter, vaniljstänger för att inte tala om rom flaskor.En bra present idé är blommorAkta dig för förbjudna föremål gjorda av koraller eller skal. När det gäller sköldpaddsskal, måste objekten ha ett certifikat som intygar lagligheten i marknadsföringen.  
                                                                                    
Allmänt och blandat                                                                                                     
Elektricitet: Spänningen är på 220 volt, 50 Hz. Som överallt annars i Frankrike
In-/utcheckning på hotellen: incheckningstid är 14:00 och utcheckning är 12:00.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa viktiga mediciner med intyg på engelska från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Märk t ditt bagage noga bagagelappar. Det är bra att ha en ordentlig, låsbar resväska eftersom väskorna inte behandlas speciellt varsamt av flygbolagen.                                                                 
Lokal tid: GMT +4 timmar. När klockan är 12:00 i Sverige är den 14:00 på Reunion.
Språk: Franska är officiellt språk men de allra flesta talar creole (ung som cajun el quebec) som är ett slags franska från 1600-talet med influenser från Madagaskar, Tamil eller Indo-portugisiska. Reunion-Creole skiljer sig från den creole som talas i Västindien eller Guyana..
Dricks: Dricks förväntas inte men uppskattas förstås, särskilt när man erhållit god service.
Reseförsäkring: Du kan köpa det genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa den hos http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontrollera gärna innan du köper reseförsäkring vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor till Reunion.
 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php:414 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php on line 414