Färdhandlingar
Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt samma som i ditt pass. Det räcker visserligen med ett förnamn, men har du två efternamn skall dessa också stå på flygbiljetten. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista senast 7 dagar före din resa. Det är du som kund som har ansvar för att kontrollera att resehandlingarna är korrekta och stämmer överens med vad du har bokat.
Pass och Visum
Nordiska medborgare behöver inget visum till Rumänien. Kontrollera att ditt pass är giltigt till dagen efter hemresan. Passet får inte vara sprucket eller trasigt.
Vaccinationer och hälsa
Se till att du har en bra heltäckande reseförsäkring som gäller för vård i utlandet. Se vad din hemförsäkring täcker. Ytterligare reseförsäkring går att beställa genom Phoenix. Kom ihåg att ha med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring. Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina förpackningar där det framgår vad det är för läkemedel. Vid receptbelagda läkemedel bör du även ha med intyg från din läkare på engelska och packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage.
Väder och kläder
Rumänien har ett tempererat fastlandsklimat. Det råder stora temperaturskillnader mellan sommar och vinter, även mellan bergsområden och lågland, bergsområdena får merparten av landets nederbörd, sommar såväl som vinter.
Valuta
Valutan i Rumänien är lei (RON). 1 RON = ca 2,1 SEK (april 2017). Visa och MasterCard kan användas på hotell, på restauranger och i butiker i de större städerna, här finns också bankomater. Vi rekommenderar att du tar med kontanter (amerikanska dollar eller euro), som kan växlas i de många officiella växlingskontoren.
Transport och kommunikationer
Buss: Bussarna är inte särskilt pålitliga och mera överfyllda än tågen. Busstidtabellerna är ofta antingen ogiltiga eller missvisande. Privata bussbolag håller på att etableras på marknaden, och detta förbättrar nätverket betydligt.
Taxi: De flesta kör efter taxameter och kan vinkas in från gatan eller beställas från ett hotell. Det finns även privata taxibilar vilka är märkta med ett "P" eller ett "PO", men med dessa skall man förhandla om priset.
Säkerhet
Rumänien bör ses som ett tämligen tryggt och säkert resmål. Riskerna för politiska oroligheter eller terrordåd bedöms i dagsläget vara små., vanlig försiktighet skall användas.
Shopping
Varor tillverkade i Rumänien (t.ex. kläder, skor och väskor) är billiga och håller god kvalitet.
Mat och dryck
Vi rekommenderar inte att du dricker kranvattnet, utan köp hellre vatten på flaska..
Prisnivån är långt under den svenska och det gäller särskilt för mat och dryck. De finare restaurangerna kan verka förhållandevis dyra, men det beror på att de lever enbart på turisterna. Rumäner verkar tycka mycket om kött. Maten är också ganska fet och ofta friterad. Sallad till maten beställs separat och man kan ofta välja på flera olika sorter. I de större städerna och vid turistorterna finns nu ofta flera restauranger med olika inriktningar att välja på. Rumänerna är kända för sitt goda lokala öl och har gamla traditioner för vin.
Allmänt och blandat
Tidsskillnad: Rumänien ligger en timme före Sverige, både sommar- och vintertid.
Dricks: Det är inte vanligt med dricks i Rumänien, men på restauranger är det lämpligt att lägga 10 procent på notan om du är nöjd med servicen.
Språk: Landets officiella språk är rumänska, en relativt stor ungersk minoritet i Transsylvanien talar både ungerska och rumänska.
EL: Rumänien använder 230 V och kontakterna är av europeisk standard och samma typ som i Sverige..
Reseförsäkring
Du kan köpa det genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa den hos http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontroller gärna innan du köper reseförsäkring vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor. Ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet som du får gratis av Försäkringskassan. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och gör det lättare att få akutsjukvård när du vistas i ett annat EU/EES- land.