Inför resan till Ryssland

Röd torge i Moskva, ryssland

Färdhandlingar
Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn ska vara skrivet på samma sätt som i ditt pass. Har du mer än ett efternamn måste samtliga också återges på flygbiljetten. Kunden måste själv kontrollera att namnuppgifterna på biljettbokningsbekräftelsen är korrekta och stämmer överens med vad som står i passhandlingen. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ca 7 dagar före avresan.
 
Pass och visum
För resor till Ryssland behöver svenska medborgare visum, som kan erhållas från Rysslands beskickningar i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Phoenix Travel kommer att skicka er ett s.k. ”visa support letter” som behövs för att söka visum. Ditt pass skall vara giltigt minst 6 månader efter utresan från Ryssland och innehålla minst två tomma sidor (ska du åka vidare med transsibiriska järnvägen via Mongoliet till Kina behövs fler tomma sidor eftersom Mongoliet och Kina ställer samma krav). För att få visum till Ryssland krävs också en reseförsäkring från ett företag som erkänts av rysk beskickning. Kostnad: 35 Euro
Ryska centrum för viseringsansökningar i Stockholm Klara Östra Kyrkogata 2A Tel:08-44685054 E-mail: info@ifs-sweden.com
Hemsida: https://ifs-sweden.com/page/391?domain=29&language=31
Ryska centrum för viseringsansökningar i Göteborg. Friggagatan 12B Tel: 031-3013170 E-mail: infogbg@ifs-sweden.com
Hemsida: http://www.gothenburg.mid.ru/doc/General_information.htm
För information: Russian Consulate in Malmo, Roskildevägen 13A, 4 van 217 46 Malmö  Tel: 733-84 25 14 E-post: larisa.brattmark@gmail.com
Vaccinationer och hälsa
 
Generellt håller inte sjukvården i Ryssland samma standard som i Sverige, men bättre sjukvård finns att tillgå i de större städerna. Kontakta vaccinationscentral eller läkare i god tid före avresan för att undersöka vilka vaccinationer som kan vara aktuella i ditt fall.  Kontrollera att du har en försäkring som täcker vård i Ryssland samt hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom och ta med dina försäkringsdokument under resan. Mediciner bör förvaras i sina originalförpackningar så att det tydligt framgår vad det är för slags läkemedel. Vid medförsel av receptbelagda läkemedel bör du ta med intyg från apoteket eller din läkare på engelska att packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage. Drick inte kranvattnet.
 
Väder och kläder
Det väldiga Ryssland har flera klimatzoner. Ryssland har dock till största delen kontinentalt klimat, men extremt inlandsklimat i inre Sibirien och subarktiskt klimat i norra Sibirien och på norra Kolahalvön. Vid Svarta havskusten i södra Ryssland råder däremot subtropiskt klimat. Medeltemperaturerna skiljer sig givetvis från varandra i de olika klimatzonerna, men generellt har Ryssland varma till heta somrar och på sina håll extremt kalla vintrar. Om du tänker resa i Ryssland under vintern bör du alltså vara väl påpälsad! Det kan vara en god idé att ta med sig ett par bekväma vattentäta skor – vägar och promenadstråk kan vara av skiftande kvalitet utanför städerna. 

Klimattabell för Moskva

Moskva Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C -9 -6 0 10 19 21 23 22 16 9 2 -5
Min °C -16 -14 -8 1 8 11 13 12 7 3 -1 -10
Nederbörd mm 39 38 36 37 53 58 88 71 58 45 47 54

Valuta och växling
Du kan växla till dig ryska rubel på de flesta växlingskontor och banker i Sverige, men du kan behöva förbeställa valutan på vissa orter. Tänker du växla till dig rubel från amerikanska dollar eller euro på plats bör du i förväg kontrollera att dina sedlar är släta och hela och bara växla på auktoriserade växlingskontor.  Kortbetalning är ännu inte lika vanligt som i till exempel Sverige och det kan därför vara en god idé att alltid ha på sig en summa kontanter. Större affärer och restauranger accepterar dock vanligtvis kort som Visa och Mastercard. I större städer finns en ganska god tillgång på bankomater där du enkelt kan ta ut kontanter med de vanligaste korten. Du bör välja att bli debiterad i den lokala valutan för att komma så nära den aktuella växlingskursen som möjligt. Många resenärer föredrar växla till sig en mindre summa rubel i Sverige och sedan ta ut kontanter från lokala bankomater.   
 
Transport och kommunikation
Ryssland har ett stort järnvägsnät som spänner över enorma vidder och dessutom goda flygförbindelser mellan de viktigaste orterna. Under våra utflykter i städerna åker vi vanligtvis turistbuss eller promenerar. Infrastrukturen i de större städerna är annars skapligt välutbyggd med fungerande lokaltrafik. Moskva och Sankt Petersburg har till exempel effektiva tunnelbanesystem. Det är lätt att få tag på en taxi i de större städerna, men avtala ett pris med chauffören. GSM fungerar bra i Ryssland och både 3G och EDGE är väl utbyggt. Tänker du använda ditt svenska abonnemang bör du höra med din operatör eftersom priserna kan variera rejält beroende på vilken operatör du har. Det finns många internetcaféer i Ryssland och bättre hotell erbjuder Wi-Fi.   
 
Mat och dryck
I Ryssland finner du specialiteter som biff Stroganoff, piroger, den underbara rödbetssoppan borsjtj och blinier – delikata boveteplättarna som ofta serveras med rysk kaviar och smetana (syrad grädde). Det finns mycket gott att välja bland inom det ryska köket. Ryssland är känt för sitt rika utbud av olika sorters vodka, men det finns också ett stort antal inhemska ölmärken som Baltika och Sibirskaya Korona. För den som gillar mousserande drycker finns även ”rysk champagne” som smakar förträffligt till blinier. Men givetvis finns det även alkoholfria alternativ att tillgå i Ryssland!  
 
Shopping och presenter
Ryssland har en rik hantverkstradition och i Ryssland finner du till allt från utmärkta lackarbeten, samovarer, porslin, vackra schalar, matryoshka-dockor till modern design. Eller varför inte köpa lite rysk choklad att bjuda på när du kommer hem?  

Övrig information
Elektricitet: Strömstyrkan är densamma som i Sverige. Du behöver ingen adapter.
Bagage: Packa värdesaker och viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Märk dina väskor med bagagetaggarna som Phoenix Travel skickar till dig före avresan.
Lokal tid: Ryssland har inte längre vintertid/sommartid. Moskva ligger före svensk sommartid med en timme. Under svensk vintertid är tidsskillnaden två timmar. Observera att Ryssland har flera tidszoner.  Kom ihåg att tågen kör enligt Moskva tid så länge man är i Ryssland, oavsett den lokala tiden, så kunskap om tidszonen du befinner dig i och en omräkning är nödvändig när man kollar tidtabellen. Ju längre österut desto mer får man lägga på för att få fram lokal tid. Det skiljer t.ex. 5 timmar mellan Moskva och Irkutsk
Språk: Ryska. Vissa invånare talar engelska.  
Dricks: Om dricksen inte är inräknat i notan kan du lägga ca 10 – 15 % på priset.
Reseförsäkring: Du kan köpa en reseförsäkring genom Phoenix Travel. Kontrollera först vad din hemförsäkring täcker.
 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php:414 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php on line 414