Inför resan till Spanien

plaza spanien, seville

Pass och Visum
Nordiska medborgare behöver inget visum för att resa till Spanien. Kontrollera att ditt pass är giltigt vid hemresan från Spanien och innehåller 2 ostämplade sidor. Passet får inte vara sprucket eller trasigt.

Vaccination och Hälsa
Före din resa till Spanien bör du se över grundskyddet mot stelkramp, polio och difteri . Man rekommenderas att vaccinera sig mot hepatit A. Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller försäkringsbolag att du har heltäckande rese- och sjukförsäkringsskydd som gäller i Spanien. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett. Leveranstid är för närvarande cirka 10 dagar.

Väder och Klimat
Iberiska halvön där Spanien ligger har mycket varierat klimat vilket gör att det går att resa till Spanien året runt. Längs norra kusten mot Biscayabukten är vädret milt och regnrikt under vintern och lite kyligt under sommaren. Det bergsrika inlandet där Madrid ligger kan vara mycket kallt och torrt på vintern men varmt och fuktigt på sommaren. Skillnad på dag- och nattemperatur i Madrid är hög utom sommartid då värmen sträcker sig över hela dygnet. Längs Medelhavet är klimatet subtropiskt, med milda vintrar.

Valuta och växling
Spaniens valuta är Euro vilket går att växla till sig här hemma innan du reser till Spanien. Annars kan man ta ut pengar på bankomater, cajeros automáticos, på plats. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger i Spanien.

Transport och kommunikationer
Att åka runt i Madrid och andra stora städer i Spanien fungerar bra med kollektivtrafik (minibuss/buss/metro). Man skall hålla ögonen öppna om man åker kollektivtransport då ficktjuvar förekommer. Taxi tas vid taxistånden eller från gatan. Priset är betydligt högre om man åker nattetid på lördagar, söndagar eller helger.

Mat och Dryck
Att få nya smakupplevelser hör till resandets stora glädjeämne och på din resa till Spanien finns tillfälle att prova många lokala specialiteter. Det spanska Medelhavsköket är helt enkelt fantastiskt. Smakrikt och varierat och ofta en fröjd även för ögat. Varje region har sina egna specialiteter, som t ex paella. Paella finns det lika många recept på, som det finns kockar som lagar den. Det som de alla har gemensamt är att de innehåller ris och saffran. De kan varieras med musslor och skaldjur, kyckling eller vilt. Spanjorerna äter mycket och ofta men inte så mycket till frukost. Lunch äts oftast vid 14-tiden och middag vid 21-22 - tiden. Mellan måltiderna kan man äta några tapas på en bar. Det kan vara några oliver, mandlar, korvbitar, en bit potatisomelett(tortilla española), några grillade paprikor eller en liten brödbit med allehanda saker på. Om du är i Spanien sommartid och blir törstig kan du beställa en tinto de verano, som är rött vin med lite sockerdricka i. Mycket läskande! Som aperitif kan man pröva ett glas fino - mycket torr sherry. Spaniens röda Rioja-viner är ju välkända här hemma. Mindre kända är de lätta vita vinerna Albariño från Galicien och Txakoli från Baskien serverat i låga vida glas. Man får inte missa att smaka på den dyra men välsmakande lufttorkade skinkan Jabugo/Pata Negra/Jamón Ibérico/Bellota från grisar uppfödda på ekollon. Ett annorlunda mellanmål att prova är chocolate con churros, flottyrstekta bakverk, som doppas i varm, tjock choklad. Sött och mäktigt. Äts ibland på hemvägen efter en sen kväll istället för vår ”korv med bröd”.

Shopping
En hel del affärer har stängt mellan 14:00 till 17:00 – men stora varuhus har inte siesta stängt.

Allmänt och blandat
Lokal tid: Ingen tidsskillnad. Skiftet mellan sommar- och vintertid kan ske på andra datum än i Sverige.
Elektricitet: Samma som i Sverige. Adapter behövs ej.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Detta är viktigt då dessa lappar är vår identifikation på flygplatsen och på våra hotell. Det är bra att ha en ordentlig, låsbar resväska eftersom väskorna inte behandlas speciellt varsamt
Dricks: Barer och restauranger inkluderar automatiskt dricks på notan. Ifall man har varit extra nöjd med servicen lägger man på ytterligare 5 - 10%.
Språk: Spanska, katalanska, galiciska och baskiska är officiella språk.
Reseförsäkring: Kan köpas innan du reser till Spanien genom Phoenix. Kontrollera vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php:414 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php on line 414