Att resa till Sri Lanka innebär att vi kommer i kontakt med ett annat lands historia, kultur och mentalitet som skiljer sig från vår. Som besökare gäller det att anpassa sitt uppträdande, men också att vara flexibel i sina förväntningar. Det hjälper att vara beredd på att även de mest välplanerade ingredienserna i vår resa kan bli helt annorlunda.
Färdhandlingar
Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ungefär 7 dagar före resan till Sri Lanka. Var uppmärksam på att ditt namn på flygbiljetten måsta vara exakt samma som i ditt pass. Det räcker med ett förnamn, men har du två eller flera efternamn skall alla efternamnen stå på biljetten. Bokstäverna Å-Ä-Ö kommer att vara skrivna som AA-AE-OE på flygbiljetten enligt inter-nationella regler. Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig genast att kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter.
Pass, visum och tull
Svenska medborgare behöver visum till Sri Lanka och turistvisum kan fås för max 30 dagar vid ankomst till en kostnad av 35 USD. Man måste dock först registreras på http://www.eta.gov.lk/. Kontrollera att passet är giltigt minst sex månader efter hemresan från Sri Lanka och att det finns minst två tomma sidor för viseringen. Passet får inte vara trasigt eller sprucket någonstans. För mer information se http://www.eta.gov.lk/ eller ambassaden i Stockholm:
Embassy of Democratic Socialist Republic of Sri Lanka
Strandvägen 39, Box 240 55, 104 50 Stockholm
Tel: 08-663 6523, Fax: 08-66 08956
E-post: info@stockholm.embassy.gov.lk
Hemsida: www.stockholm.embassy.gov.lk
Vaccinationer och hälsa
När du planerar att resa till Sri Lanka är det lämpligt att konsultera läkare, vårdcentral eller vaccinationsklinik för råd minst en månad före avresa. Se över ditt vaccinationsgrundskydd i form av stelkramp, polio och difteri, samt Havrix eller motsvarande mot gulsot. Vid omfattande rundresor till vissa delar av Sri Lanka kan det vara tillrådligt med medicinering mot malaria. Drick inte kranvattnet. Köp istället buteljerat vatten och se alltid till att få in oöppnade flaskor på restauranger. Använd också för säkerhets skull mineralvatten till tandborstningen. Vid måltider, undvik råa grönsaker, glass och isbitar. Bakteriekulturen i Sri Lanka skiljer sig en hel del mot den som våra svenska, känsliga magar är van vid. Medel mot ”turistmage” finns receptfritt på apotek och det kan även vara bra att några dagar före resan börja äta mjölksyretabletter för att stärka tarmfloran. På svenska apotek kan man köpa Resorb som är en brustablett som hjälper till att återställa mineralbalansen om man blivit sjuk. Det är viktigt att du tar med bevis på reseförsäkring och kontrollerar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Sri Lanka.
Väder och kläder:
Sri Lanka har tropiskt monsunklimat. Det är hett under hela året men oftast svalare bland bergen i höglandet (omkring 20°C). Tag därför gärna med såväl solhatt och solglasögon samt en varmare tröja. Om man vill röra sig över hela landet är den bästa tiden mellan slutet av januari och April, men det går fint att besöka Sri Lanka året runt. Att besöka den srilankesiska syd- och västkusten görs med fördel under vårhöst och vinter medan från maj till augusti infaller Yala-monsunperioden. Östkusten och i norr besöks med fördel under vår och sommar, från februari till september, särskilt från maj, medan mellan oktober och slutet av januari är det den lilla monsunen. På östkusten är havet lugnt mellan mars och oktober.
Undvik utmanande klädsel eftersom det kan väcka anstöt hos lokalbefolkningen. Vid besök i kyrkor och tempel är det extra viktigt att bära kläder som täcker knän och axlar. Det är också viktigt att ta av skorna när man går in i tempel eller någons hem
Valuta och växling:
Valutan på Sri Lanka heter Sri Lankan Rupee (LKR). In- och utförselbegränsning: 5 000 LKR. Förslagsvis kan man växla till sig lite lokal valuta innan man reser på t ex Forex och sedan ta med euro eller amerikanska dollar i kontanter för att växla på plats. Vanliga kreditkort som Visa och Mastercard är vanliga och går att ta ut pengar i uttagsautomater (ATM) i alla städer. Man kan betala med kreditkort på hotell, många restauranger och butiker, men inte på de små lokala marknaderna.
Transport och kommunikationer:
De stora vägarna på Sri Lanka håller god standard. Normalt färdas vi med luftkonditionerade moderna bussar under våra rundresor. Kontrollera med din telefonoperatör innan du reser vad det kostar att använda mobiltelefonen. Utgå ifrån att det är dyrt och stäng av internetanslutningen i mobilen. Om du ringer från hotellet, ta reda på priset först. Om du vill ringa hem är det billigast att köpa ett SIM-kort på plats. Det finns internetcaféer i många städer och flera hotell har WIFI. Man får dock vara beredd på att anslutningen kan vara något svajig.
Säkerhet
Sri Lanka är generellt ett säkert land att resa omkring i. Som i alla länder är det bra att undvika att skylta med värdesaker och att vara aktsam vid betalning med kort eller uttag av kontanter. Här är det vänstertrafik och ett annat trafiktempo än vi är vana vid, så ta det extra varsamt.
Mat och dryck:
I Sri Lanka odlas många kryddor vilket bidrar till fantastisk, välsmakande mat. Det lankesiska köket har inspirerats av kolonialmakter, handelsmän och södra Indien. Ris är basfödan som serveras med bröd, grönsaker, ibland kött men kanske oftare fisk och skaldjur i välsmakande currysåser. Att det dessutom är billigt gör det ännu roligare att pröva olika kulinariska läckerheter. Här är det vanligt att äta med fingrarna. Den lokala ölen Lion är billig och är en god ljus lager som passar bra i det varma klimatet. Lokala viner är ovanliga däremot är det vanligt med arrak, jäst och förädlad toddy av varierande styrka.
Shopping – presenter:
Populära varor att köpa med sig hem kan vara kryddor, kläder, smycken, tyger, läder och hantverk. Kanelen t ex håller världsklass och så mängder av te förstås. Passa på att handla te om du besöker en plantage. Det är sunt förnuft och prutning som gäller i Sri Lanka. Syna varorna noga och verkar priset för bra för att vara sant - då är det förmodligen så!
Allmänt och blandat:
Lokal tid: Sri Lanka ligger 4,5 timmar före svensk tid under vinterhalvåret och när vi har sommartid skiljer det istället 3,5 timmar.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker.
Elektricitet: Sri Lanka har 230 volt. En adapter behövs och man kan med fördel köpa en universaladapter som finns i de flesta elaffärer i Sverige.
Dricks: Lönerna är låga i Sri Lanka. Det är vanligt att ge dricks till all typ av servicepersonal som guider, bärare, restauranger och chaufförer.
Språk: Sri Lanka har två officiella språk singalesiska och tamilska. Man klarar sig bra med engelska, åtminstone i turistorterna.
Reseförsäkring: Kontrollera vad och vilka länder din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker. Reseförsäkring kan köpas genom Phoenix när du bokar din resa. Du kan också själv beställa den på: http://www.erv.se/