Inför resan till Saint Martin

Maho beach i Saint Martin, karibien

Färdhandlingar
Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt samma som i ditt pass. Det räcker visserligen med ett förnamn, men har du två efternamn skall dessa också stå på flygbiljetten. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista senast 7 dagar före din resa. Det är du som kund som har ansvar för att kontrollera att resehandlingarna är korrekta och stämmer överens med vad du har bokat.
 
Pass och Visum
Nordiska medborgare behöver inget visum för att resa till Saint Martin/St Marteen om du stannar kortare än 30 dagar. Kontrollera att ditt pass är giltigt till dagen efter hemresan. Passet får inte vara sprucket eller trasigt.
 
Vaccinationer och hälsa
Se till att du har en bra heltäckande reseförsäkring som gäller för vård i Saint Martin/St Marteen. Se vad din hemförsäkring täcker. Ytterligare reseförsäkring går att beställa genom Phoenix. Kom ihåg att ha med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring. Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina förpackningar där det framgår vad det är för läkemedel. Vid receptbelagda läkemedel bör du även ha med intyg från din läkare på engelska och packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage.
 
Väder och kläder
I Saint Martin/St Marteen utmärkt året runt med dagstemperaturer runt 28-31 grader.
 
Valuta
St Martin/ St Maarten: EUR eller USD på den franska delen och USD på den holländska.
 
Transport och kommunikationer
Saint Martin/St Marteen taxi eller lokal bussar finns, taxi har oftast fasta priser, ej taxameter.
 
Säkerhet
Brottsligheten är låg i Saint Martin/St Marteen, men vanlig försiktighet skall användas.
 
Mat och dryck
På St Martin/ St Marteen, äta ute anses inte som en lyx utan som en livsstil, och en måltid kan ta flera timmar. Det handlar mycket om det sociala. De flesta restauranger har en varierad meny med kötträtter samt färska fisk- och skaldjursrätter. Underbara, smakrika kreolska och karibiska maträtter. Populärt är även mexikansk, indonesisk, amerikansk och italiensk mat.
 
Shopping
St Martin, paradiset för dig som gillar att shoppa. Vad sägs om haute couture från franska och italienska modehus, guld och ädelstenar, lädervaror såsom handväskor och portföljer, klockor, dofter och karibiska hantverksföremål? Ön är nämligen ett taxfreeområde.
 
Allmänt och blandat
Tidsskillnad: Vinter, svensk tid minus 5 timmar, sommar, svensk tid minus 6 timmar.
Dricks: Att man ger dricks förväntas av de flesta som arbetar med service, ca 10-15 % om det inte är inkluderat.
Språk: Engelska, holländska, spanska och papiamento.
EL: Adapter behövs. På St Martin 220v.
Reseförsäkring: Du kan köpa det genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa den hos http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontroller gärna innan du köper reseförsäkring vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor.