Pass och visum
För resor till Sydafrika behöver svenska medborgare inte visum för kortare vistelse inom 90 dagar. Kontrollera att ditt pass är giltigt minst 1 månad efter inresan samt att det finns två tomma sidor i passet.
Vaccinationer och hälsa
Vi rekommenderar vaccination mot gulsot. Konsultera gärna läkare eller lokal vårdcentral för råd. Sydafrika har ett väl utbyggt hälso- och sjukvårdssystem med sjukhus eller vårdcentraler i de flesta städer och byar. Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller privata försäkringar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Sydafrika. Kom ihåg att ha med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring.
Väder och kläder
Under hösten i Sverige har Sydafrika vår. Normalt vid denna tid på året är vädret relativt stabilt med en dagstemperatur på ca 20 grader. Det kan dock vara riktigt svalt i gryningen och skymningen. Du kan kontrollera dagliga väderrapporter påwww.cnn.com/weather. Atmosfären i Sydafrika är avspänd och vi rekommenderar bekväma fritidskläder. På restaurang och vingårdsbesök gäller också avslappnad klädsel. Ta gärna med en jacka eller tröja för kvällarna och bekväma skor såsom promenadskor, träningsskor, vandringskängor etc. Glöm inte att lägga ner badkläder!
Valuta och växling
Den sydafrikanska myntenheten är Rand. Växlingskursen är ca 1 kr för 1 Rand. De flesta kort, såsom Visa, Master Card, American Express och Diner’s Club accepteras. På Forex har du möjlighet att växla före resan. Det finns bankomater, där du kan ta ut pengar på ditt kreditkort. Vanligen drar banken cirka 35 SEK per uttag.
Transport och kommunikationer
Vanligtvis måste man ringa och beställa taxi. Räkna med ca 10 Rand per kilometer. Svenska mobiltelefoner för GSM-nätet fungerar nästan överallt i Sydafrika. Mottagningen är dock sämre ute i ”bushen”. Att använda sin mobiltelefon är ett billigare alternativ än att ringa från hotellen. Kostar ca 15 kr/min. Det billigaste alternativet är att köpa ett simkort och ladda kontant.
Mat och dryck
Kapprovinsens mattradition är en blandning av indonesiskt och holländskt kök. För den färgade befolkningen består det sydafrikanska köket mest av ris eller majs. Priserna på mat och dryck är betydligt lägre än i Sverige.
Shopping – presenter
I Sydafrikas storstäder finns det flera stora moderna varuhus med ett varierat utbud av lyxiga och sofistikerade varor. Det finns förstås också ett stort utbud av lokalt konsthantverk i keramik och korgarbeten.
Allmänt och blandat
Dricks: Många löner i Sydafrika är baserade på att man får dricks. Normalt är att ge cirka 10 % i dricks till bland annat hotellpersonal, servitriser och taxichaufförer.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Detta är viktigt då dessa lappar är vår identifikation på flygplatsen och på våra hotell. Det är bra att ha en ordentlig, låsbar resväska eftersom väskorna inte behandlas speciellt varsamt.
Lokal tid: När Sverige har sommartid så har vi samma tid i Sydafrika. När vi har vintertid ligger Sydafrika en timma före oss.
Elektricitet: Det är 220 volt överallt precis som i Sverige. Adapter behövs, men finns att låna.
Språk: Sydafrika har 11 officiella språk. Engelska talas dock i stort sett av alla där ni kommer att vistas.