Inför resan till Sydkorea

Bukchon Hanok Village in Seoul, Sydkorea

Färdhandlingar
Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn ska vara skrivet på samma sätt som i ditt pass. Har du mer än ett efternamn måste samtliga också återges på flygbiljetten. Kunden måste själv kontrollera att namnuppgifterna på biljettbokningsbekräftelsen är korrekta och stämmer överens med vad som står i passhandlingen. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ca 7 dagar före avresan.
 
Pass, visum och tull
Svenska medborgare behöver inget visum för vistelse i Sydkorea upptill 90 dagar. Passet får inte vara sprucket eller ha trasiga sidor och måste vara giltigt för hela resan samt innehålla minst 2 ostämplade sidor.
 
Vaccinationer och hälsa
Sydkorea har god sjukvård. Inga obligatoriska vaccinationer krävs för inresa till Korea, men konsultera gärna vaccinationscentral eller din lokala vårdcentral för råd i god tid före avresan om vilka vaccinationer som eventuellt skulle kunna vara aktuella för dig. Kontrollera att du har en försäkring som täcker vård i Korea samt hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom. Tag med dina försäkringsdokument under resan. Om du tar med dig mediciner bör dessa förvaras i sina originalförpackningar så att det tydligt framgår vad det är för slags läkemedel. Vid medförsel av receptbelagda läkemedel bör du ta med intyg från din läkare på engelska att packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage. Undvik att dricka kranvattnet och välj istället buteljerat vatten.
 
Valuta och växling
Den lokala valutan är Won. Ta med en summa kontanter USD och växla på plats. Det finns uttagsautomater där du kan ta ut kontanter med ditt visa- eller mastercard. Håll utkik efter texten ”Global” eller visa- och mastercardsymbolerna eftersom inte alla automater accepterar internationella kort. På större hotell och restauranger i städerna accepteras betalning med kort, annars är kontanter mest gångbart.

Klimattabell för Seoul

Seoul Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 8 5 12 17 21 24 28 29 26 20 15 11
Min °C -8 -3 2 8 13 18 22 22 17 10 3 -3
Nederbörd mm 21 25 47 65 106 123 395 364 169 52 53 22

Säkerhet
Sydkorea är ett anses allmänt vara ett säkert resmål.
 
Väder och kläder
Sydkorea har fyra distinkta årstider. Det går alldeles utmärkt att besöka Korea året om, men många anser att den bästa tiden att besöka Sydkorea är under våren och försommaren (april t om juni) och under hösten (september t om november). Vintern är ganska kallt med låg luftfuktighet och sommaren het med hög luftfuktighet. Från slutet av juni t om slutet av juli infaller monsunsäsongen. Ta med dig ett par bekväma skor eftersom våra resor till Korea innehåller många promenader.

Transport och kommunikationer
Infrastrukturen i Sydkorea är mycket väl utvecklad med effektiva järnvägsförbindelser med täta avgångar. Detsamma gäller busslinjerna och tunnelbanesystemen i Seoul och Busan. Vägnäten är i fint skick, men trafikstockningar kan förekomma, speciellt i de större städerna. 3G telefoner fungerar i Sydkorea. Lokala CDMA-telefoner kan hyras i Incheon-flygplatsens ankomsthall. I vissa av telefonerna kan man använda svenska SIM-kort.
 
Mat och dryck
Det koreanska köket delar en del gemensamt med andra östasiatiska kök. Till exempel förekommer sojabaserade matprodukter som soja och tofu i många rätter och liksom i Kina och Japan äter man ris till måltiderna. Vad som dock utmärker det koreanska köket är den ofta kryddstarka maten som smaksätts med mycket vitlök och röd chili. En traditionell koreansk måltid är inte komplett utan kimchi, en sorts inlagda och fermenterade grönsaker, främst kinakål. Under din vistelse får du missa rätterna naengmyeon (kalla nudlar), bulgogi (grillat marinerat kött), chijimi (en slags grönsaks pannkaka) och bibimbap (en ris- kött- och grönsaksrätt som tillreds i en järngryta). Den traditionella alkoholdrycken framför alla andra är soju som framställs av ris, korn eller sötpotatis och förekommer i en mängd olika varianter och alkoholstyrkor.     
 
Shopping – presenter
Sydkorea är något av ett shoppingparadis. I Seoul finner du allt från trendiga boutiquer och fashionabla varuhus till prisvärda marknader med brett sortiment av allehanda ting. Exempel på populära souvenirer är ginseng, porslin och traditionellt hantverk som keramik, lackarbeten och broderier.
 
Övrig information
Lokal tid: 7 timmar före svensk sommartid.
Bagage: Det händer emellanåt att incheckat bagage kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller värdesaker. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Detta hjälper oss att identifiera bagaget på flygplatser och hotell. Använd gärna en robust och låsbar resväska.
Elektricitet: 220 volt, 60 Hz. Du behöver ingen adapter.
Dricks: Dricks till lokalguider och chaufförer är inkluderat i resans pris.
Språk: Koreanska. 
Reseförsäkring: Du kan köpa reseförsäkring genom Phoenix travel när du bokar din resa eller beställa en sådan på: http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontrollera först vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor till Sydkorea.