Inför resan till Taiwan

Taipei, Taiwan

Färdhandlingar
Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt likadant som i ditt pass. Det räcker visserligen med ett förnamn, men har du två efternamn skall bägge stå på flygbiljetten. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagar- och hotellista ungefär 10 dagar före din resa.  Det är du som resenär som har ansvar för att kontrollera att resehandlingarna är korrekta och stämmer överens med vad du har bokat.

Pass, visum och tull
Nordiska medborgare kan stanna i Taiwan upp till 90 dagar utan visum. Kontrollera att passet är giltigt minst 6 månader efter att du lämnat landet.

Vaccinationer och hälsa
När detta skrivs behövs inga obligatoriska vaccinationer för inresa till Taiwan. Vi rekommenderar dock att man ser över sitt grundskydd mot difteri, polio och stelkramp, samt vaccinerar sig mot Hepatit A. Konsultera gärna läkare eller lokal vårdcentral minst en månad före avresan.
Kontrollera att du har en försäkring som täcker vård i Taiwan och dessutom vad den i så fall täcker. Exempelvis hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom kan bli oerhört kostsamt. I Taiwan finns kliniker på vissa apotek som kan hjälpa till vid mindre allvarliga sjukdomar. Fråga din reseledare eller be personalen att hjälpa dig med läkarbesök. I stora städer, som Taipei  tas utlänningar emot på speciella sjukhus med engelsktalande personal. Läkarvården är bra men man måste betala själv och i många fall är den ganska dyr. Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina originalförpackningar där det framgår vad det är för läkemedel. Vid receptbelagda läkemedel, främst narkotikaklassade, bör du även ha med intyg från din läkare på engelska och packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage. 

Taiwan är en väldigt kuperad ö, och en del av resan går genom vacker natur på bra vägar men med en del kurvor. Åksjuketabletter kan därför vara att rekommendera för den som lätt blir åksjuk.

Drick inte kranvattnet på hotellen, även om det inte är direkt hälsovådligt. Mineralvatten, juice, läsk m.m. finns att köpa billigt i affärer runt hotellen. Minibar finns vanligen på hotellen, men här är priserna mycket högre. På hotellrummen finns oftast en vattenkokare.

Väder och kläder
Taiwan har ett tropiskt klimat, varmt och regnigt större delen av året.
Från april till september är det sommarmonsunperiod med skyfall och tyfoner. På grund av den höga luftfuktigheten är värmen ibland smärtsam . Temperaturen kan nå upp till 30-35 ° C, i synnerhet stora städer lider av luftföroreningar
Från oktober till mars, får den norra delen av ön och bergsområden nederbörd i form av regn genom vintermonsunen. Den södra delen är då mycket torrare. I huvudstaden Taipei, temperaturer är cirka 30 ° C på sommaren och 20 ° C på vintern.

Valuta och växling
Valutan i Taiwan heter New Taiwan dollar (TWD), kallas också yuan eller kuai. 100TWD = ca 28SEK (jul-17) dollar NT

Transport och kommunikationer
På Taiwan använder vi bussar med god standard, såsom luftkonditionering  På egen hand i städerna är taxi och i Taiwan och Kaohsiung är tunnelbana ett bra sätt att ta sig fram. Taxibilar skyltar rött om de är lediga. Vi rekommenderar att du beställer taxi i receptionen på hotellet eller genom vakten utanför hotellingången. Berätta vart du vill åka - be receptionsvakten skriva det på kinesiska så du kan visa adressen för visa taxichauffören. Fråga gärna vad det skulle kosta att hyra taxin några timmar för en rundtur på egen hand. Glöm inte heller att ha en lapp med hotellets namn på kinesiska så att du kan ta dig hem!
 
Taiwan har ett mycket bra järnvägsnät som betjänar de större städerna på ön. På ostkusten rullar klassiska tåg medan på västkusten där stora städer ligger som på ett pärlband rullar höghastighetståg sedan 2006.
 
Taiwan High Speed Rail från Taipei till Zuoying (South Island) tar bara 1h30 eller 2 timmar (i stället för fyra till sex timmar med buss eller konventionella tåg). Resan tar mer eller mindre tid beroende på tåget stannar.Cirkapris TWD 1630 Taipei-Zuoying enkel biljett (södra delen av ön).
 
Svenska mobiltelefoner fungerar i allmänhet bra på Taiwan. Hör gärna med din teleoperatör vad som gäller för din telefon innan du reser. Internet finns på flesta hotell PHOENIX använder.
På Taiwan har man högertrafik. Var uppmärksam när ni korsar trafikerade vägar.
 
Mat och dryck
Till lunch och middag serveras exempelvis :  Kantonesiska rätter inkl stekta rätter som: spädgris och duva, djupfrysta bakelser, hajfensoppa, många av de stora hotellen har kantonesiska restauranger Fuchou-köket  har mera havsodlat än kantonesiska. Det finns också en stor mängd sopor. vilka är mer den traditionella taiwanesiska maten med färska örter och mycket torkad och konserverad mat.  Szechuan-köket,, från de fastlandskinas västra provinser, är väl ansett för sina välkryddade och varma rätter, till exempel är marinerad och rökt anka är en specialitet,
 
Hunan-köket är också välkryddat men med mera olja, det finns också "sweet and sour" mat. Mongolisk barbecue - här betalar man ett pris och får äta så mycket man vill, man ger till kocken som steker rätterna på en öppen häll. Koreansk barbecue steks på ditt bord med ingefära och chili.Dessutom finns det  många vegetariska restauranter med buddistisk inflytande
 
Shopping och presenter
Taiwan är ett shoppingparadis för tillverkade varor eller souvenirer. Det är god kvalitet och det är en stor variation att välja mellan. I huvudstaden Taipei finns det såväl  varuhus som mindre butiker men även konstnärs- och hantverksateljéer. De största och mest populära butikerna finns längs Chungshan North Road, Chunghsia East Road, och Nanking East Road. I de stora varuhusen finns det bara skyltar på kinesiska. Kreditkort accepteras. I de mindre butikerna kan man vanligtvis pruta. Saker att köpa är till exempel designkläder antingen färdiga eller att beställa av skräddare, sportkläder, barnkläder och regnvästar. Det rekommenderas även att köpa hantverkssouvenirer, såsom brodering, pappersarbeten, oljemålningar på papper, möbler av rosenträd, sandelträ, teak men även bambu. Ristade och uthuggna föremål är också populära souvenirer, såsom sten, bambu, relief på elfenben, ris, och bönor med nålknivar, från bläcksten, grönsaker och läder. även stickade hattar och tyg, bambuhattar bambublommor blomsterlyktor, kinesiska operamasker, mosaikarbeten, leksaker och keramik
 
Säkerhet
Taiwan är vanligtvis säkert för utländska resenärer. Det är trafiken som utgör den största säkerhetsrisken. Mindre kriminalitet såsom fickstölder förekommer dock. Ett vanligt sätt att lura turister är följande: man blir tilltalad av några vänliga studenter som vill öva sin engelska. De föreslår att man ska gå till ett tehus eller en bar och när notan kommer är den på flera tusen kronor och turisten tvingas på olika sätt att betala.
 
Allmänt och blandat
Lokal tid: Skillnaden från Sverige är sex timmar på sommaren och sju timmar på vintern. Taiwan har samma tid som Kina.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Detta är viktigt då dessa lappar är vår identifikation på flygplatsen och på våra hotell på Taiwan. Det är bra att ha en ordentlig, låsbar resväska eftersom väskorna inte behandlas speciellt varsamt. 
Elektricitet: På Taiwan används 110 volt men på en del hotell med mera  är det också möjligt att använda våra 220 volts kontakter, då luftkonditioneringen kör på 220 volt!
Dricks: Vi har oftast inkluderat dricks till lokalguider och chaufförer i resans pris. Vill man ge lite extra till bäraren, guiden eller rumsbetjäningen är det helt valfritt. Taxichaufförer och serveringspersonal förväntar sig inte dricks.
Språk: På Taiwan talas mandarin, som är riksspråket. Dessutom talas Holo taiwanesiska, samma dialekt som i den kinesiska provinsen Fujian. Holo talas av ca 70% av befolkningen främst inom familjen eller med vänner. Förutom i Taipei är det väldigt få som behärskar engelska. På de större hotellen finns alltid några i receptionen som talar lite engelska.
Reseförsäkring: Kan köpas genom resebyrån. Kontrollera först vad din hemförsäkring täcker. Larmnummer : På Taiwan slår man 110 till polisen och 119 till brandkåren. Engelskspråkig polispersonal finns på +886 (2) 511-9564. Vid sjukdom finns engelskspråkig personal på + 886 (2) 717-3737
 
SOS International Tel: +45 70 10 50 55 Larmcentralen: +45 70 10 50 50
 
Mer information
Taiwan se http://eng.taiwan.net.tw/


 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php:414 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php on line 414