Inför resan till Thailand

Wat Phra Kaeo or Temple of the Emerald Buddha, Bangkok, Thailand

Pass och visum
Nordiska medborgare får vistas i Thailand upp till 30 dagar utan visum. Krav finns dock att passet ska vara giltigt 6 månader vid hemresan och det ska finnas 2 ostämplade sidor samt inte vara trasigt eller sprucket någonstans.

Vaccinationer och hälsa
Vi rekommenderar att man ser över sitt grundskydd mot difteri, polio och stelkramp. Konsultera gärna läkare eller lokal vårdcentral för råd minst en månad innan avresa. Den thailändska hälsovården har varierande kvalitet i olika delar av landet men i i Mae Phim har vi på nära håll en vårdcentral och närmaste sjukhus ligger bara 15 km. bort. Båda håller en mycket hög standard men oavsett det är en heltäckande reseförsäkring att rekommendera. Kontrollera om du har en försäkring som täcker vård i Thailand och dessutom vad den i så fall täcker. Exempelvis hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom kan bli oerhört kostsamt. Du får heller inte glömma att ta med dig dina försäkringsdokument på resan. Tag gärna med en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter osv. Om du dagligen tar mediciner skall du naturligtvis packa dessa i ditt handbagage. Tänk på att dricka mycket i värmen och var uppmärksam på att vattnet du dricker antingen är kokt eller buteljerat och isen i Mae Phimområdet är gjord på flaskvatten, därför ”ofarlig”. Ät endast frukt som du skalar själv. Undvik råa skaldjur och rå fisk. Tvätta händerna ofta – speciellt före måltider. På apoteket säljs receptfria läkemedel mot ”turistmage” som du kan ta med. Tag med solskyddsmedel, solhatt och myggsmedel.

Valuta och växling
I Thailand heter valutan Baht (THB). 100 SEK är ungefär 430 THB (sep-11). Du kan växla här hemma till Baht. En startvaluta på cirka 5 000 Baht per person är ett passande belopp att växla i Sverige före avresan. I Mae Phim finns ingen bank där man kan växla svenska kronor men däremot uttagsautomater längs strandvägen som du kan få ut kontanter på – automaten tar alla vanliga bankkort och de är lika enkla att använda som i Sverige.

Väder och kläder
Klimatet är tropiskt. Genomsnittstemperaturen ligger på 24–32 grader. Luftfuktigheten är hög. Den så omtalade regnperioden finns knappt i denna del av Thailand. Det är extremt ovanligt med långvariga skyfall. Däremot kommer det under hela året emellanåt regnskurar som sällan varar mer än ett par timmar. Klädseln är mycket informell och du kan med gott samvete lämna finkläderna hemma. Tag med bekväma, ingångna skor och tänk på att ibland svullnar fötterna i värmen. Skor med lätt gummisula är också att rekommendera för att undvika halka. Tvätt och strykning ordnas på hotellet mot avgift.

Transport och kommunikation
I Thailand råder vänstertrafik. Vill man göra en längre tur på egen hand kan man hyra en bil med chaufför hela dagen och det kan du till rimligt pris hyra av resebyrån Sunday Travel (vi visar vid ankomsten till Mae Phom var den ligger).

Mat och dryck
Maten i Thailand kan sägas vara en kombination av de kinesiska och indiska köken. Precis som i Kina är ris och nudlar basföda. Fisk är viktigare än kött, och man har mycket grönsaker, sallader och frukt. Maten kan alltså sägas vara ganska så nyttig, och är relativt fettsnål. En hel del thaimat kan vara riktigt starkt kryddad. Soppor är också allmänt förekommande vid de flesta måltider. En vanlig måltid består av ris plus tre-fyra olika rätter och ni äter dessa på de lokala restaurangerna med vår reseledare/guide.

Shopping och presenter
I Mae Phim finns några mindre affärer med kläder och souvenirer. Den mest välsorterade livsmedelsbutiken ligger vid Hotel Sinsiam på strandvägen. Större shopping gör man i Rayong eller Pattaya. I Thailand kan man med fördel köpa bl a thailändskt siden och bomull i metervara, skräddarsydda kläder, olika slags hantverk, ädelstenar och guldsmycken.

Seder och bruk
Kungaparet har en exceptionell stark ställning i Thailand. Var försiktig med respektlösa uttalanden om det thailändska kungahuset. Även kungaparets bild skall hanteras med respekt – det gäller också sedlar eftersom de har ett kungligt porträtt.
När man besöker ett buddhisttempel bör man bära långbyxor, ta av sig skorna och undvika att trampa på tröskeln eftersom det tros väcka onda andar. Det finns ingen regel mot att fotografera Buddhastatyer, däremot anses det oartigt att posera bredvid en staty. Köp inte avbilder av Buddha som souvenirer eftersom det är olagligt att föra ut sådana ur landet.

Allmänt och blandat
Elektricitet: Spänningen är på 220 volt, 50 Hz. Kontakterna kan vara av lite olika slag men adapter behövs inte i Mae Phim.
Lokal tid: GMT +6 timmar. Under vår sommartid + 5 timmar.
Språk: I Thailand talas thailändska. I Bangkok och i större turistorter kan många engelska. I mindre orter liksom Mae Phim är kunskaperna i engelska lägre.
Dricks: Lämplig dricks på restauranger, barer och kaféer är max 5 %. OBS – reseledaren/guiden betalar all dricks till bärare, chaufförer, massörer när vi har gemensamma aktiviteter och måltider. Den enda dricks du behöver betala är till städerskan och då är 20 Bath/person/natt ett rimligt belopp som ni lägger i rummet vid avresan.
Reseförsäkring: Kan köpas genom Phoenix. Kontrollera vad din hemförsäkring täcker.