Inför resan till Tobago

En flicka simma med en sköldpadda, Tobago

Färdhandlingar
Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt samma som i ditt pass. Det räcker visserligen med ett förnamn, men har du två efternamn skall dessa också stå på flygbiljetten. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista senast 7 dagar före din resa. Det är du som kund som har ansvar för att kontrollera att resehandlingarna är korrekta och stämmer överens med vad du har bokat.
 
Pass och Visum
Nordiska medborgare behöver inget visum för att resa till Tobago om du stannar kortare än 90 dagar. Kontrollera att ditt pass är giltigt till dagen efter hemresan. Passet får inte vara sprucket eller trasigt.
 
Vaccinationer och hälsa
Se till att du har en bra heltäckande reseförsäkring som gäller för vård i utlandet. Se vad din hemförsäkring täcker. Ytterligare reseförsäkring går att beställa genom Phoenix. Kom ihåg att ha med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring för resan till Tobago. Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina förpackningar där det framgår vad det är för läkemedel. Vid receptbelagda läkemedel bör du även ha med intyg från din läkare på engelska och packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage.
 
Väder och kläder
Luften är ganska fuktig och dagstemperaturen brukar ligga runt 30 grader i Tobago. Ibland, under de varmaste månaderna kan det bli ännu varmare med upp mot 40 grader mitt på dagen.
 
Valuta
Trinidad Tobago Dollar eller USD
 
Transport och kommunikationer
Tobago har inget utbrett bussnät men det är billigt att åka med öns minibussar. Taxi finns tillgängliga överallt. Gör upp om priset innan avresa, Se också till att ta en taxi där registreringsnumret börjar på "H" (licensierad taxi) istället för "P" (privatperson).
 
Säkerhet
I Tobago är brottsligheten låg, men vanlig försiktighet skall användas.
 
Mat och dryck
Trinidad och Tobago har en rik matkultur med influenser från Afrika, Indien, Sydamerika och Europa. Ön har tillhört både fransmännen och britterna, samtidigt som många afrikaner och indier hjälpte till att bygga upp ön under kolonialiseringstiden. Callaloo, Nationalrätten, som du inte får missa vid ett besök på Tobago, heter Callaloo och har sina rötter i västra Afrika. Callaloo är en bladgrönsak som tillagas. Den påminner om spenat men med större blad. Rätten tillagas med kokosmjölk och mjöl.
Annars är ”street food” vanligt på Tobago. Det vimlar av små skjul och stånd som serverar mat. Vanligt är rätter med fisk och skaldjur som haj eller räkor. Dessutom kan man få färska ostron i nästan vartenda gatuhörn. Även kyckling och fläsk är vanligt förekommande. Kryddningen är afrikansk eller indisk och maten är förhållandevis billigt.
 
Shopping
Tobago producerar hantverk i trä. Träsniderier är bara ett exempel,  förbise inte alla ätbara presenter. Rom som framställs på Trinidad och Tobago är alltid en favorit, liksom regionala kryddor.

Allmänt och blandat

  • Tidsskillnad: Vinter, svensk tid minus 5 timmar, sommar, svensk tid minus 6 timmar.
  • Dricks: Nästan alla hotell kommer att lägga på 10% till 15% serviceavgift . De flesta restauranger har en serviceavgift på 10%, vilket anses standard på dessa öar. Om det inte är inräknat på räkningen, tippa enligt: 10% till 15%. Tips för taxichaufförer 10%.
  • Språk: Engelska är officiellt språk.
  • EL: På Tobago 110v.
  • Bra att veta: Ibland anges priser i lokal valuta, ibland i amerikanska dollar. Var observant på restauranger. Kom alltid överens om taxipriset i förväg..
  • Reseförsäkring: Du kan köpa det genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa den hos http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontroller gärna innan du köper reseförsäkring vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor.