Inför resan till USA

golden bridge i San Francisco, USA

Pass och visum
Absolut senast 72 timmar innan din resa till USA måste du anöka om inresetillstånd. Detta tillstånd kostar 14 USD (Maj-11). Använd följande länk: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e1s1
Eller sök på ”ESTA Visa waiver program” via din sökmotor. På sidan finner du rubriken ”Ansök om inresetillstånd till USA” Klicka på ”knappen” där det står ”Ansök”. Läs frågorna noga och svara enligt anvisningarna. Du behöver ha ditt pass och betalkort tillhands. Ett godkännande gäller i regel i 2 år eller tills ditt pass gått ut eller av annan anledning måste bytas ut. Ditt pass får inte vara trasigt eller sprucket någonstans. För mer information, besök www.cbp.gov/esta

Vaccinationer och hälsa
Sjukvården i USA är bland de absolut bästa i världen men den kostar också därefter. Se till att du har en bra reseförsäkring som täcker för vård i USA. Se vad din hemfösäkring täcker vid resor till USA. Ytterligare reseförsäkring går att beställa genom Phoenix. Kom ihåg att ha med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring. Det är inget krav på vaccination vid resa till USA, men vi rekommenderar att man ser över sitt grundskydd mot difteri, polio och stelkramp. Det kan vara bra med någon vaccination, typ Havrix, mot gulsot eller hepatit A. Tag gärna med en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter osv. Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina förpackningar där det framgår vad det är för läkemedel. Vid receptbelagda läkemedel bör du även ha med dig intyg från din läkare och packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage.

Väder och kläder
USA är ett vidsträckt land vars årstider och klimat kan variera en hel del mellan städerna. Kolla väderprognos innan din resa till USA, du kan se dagliga väderrapporter på www.cnn.com/weather.

Valuta och växling
Amerikanska dollar finns att växla till sig här i Sverige före avresan. Att betala med kort är inga som helst problem i de allra flesta butiker och restauranger men det kan ändå vara bra att ha lite kontanter med sig när man anländer. Det går bra att ta ut pengar på uttagsautomater men i regel tillkommer en uttagsavgift från din bank på ca 35 kr. Det är en fördel att ha ett kreditkort i USA eftersom t ex hyrbilsfirmor och hotell drar kortet som säkerhet. Om man bara har ett vanligt betal/bankkort dras i stället pengarna från kontot för att sedan betalas tillbaka vilket kan ta lite tid. 100 SEK motsvarar 15 USD (20/6-13).

Transport och kommunikationer
Långfärdsbussar går mellan de flesta, för att inte säga alla, städer i USA och är i regel komfortabla. Detsamma gäller tågnätet. Om man har lite mer bråttom att ta sig genom landet så finns det en uppsjö av flygbolag som står till din tjänst. Att hyra bil är för att upptäcka landet i sin helt egna takt är vanligt bland resenärer som reser till USA på egen hand. Uthyrarna är många och priserna därför konkurrenskraftiga. De allra flesta har kravet att du som hyr är över 25 år. Du bör aldrig hyra en bil utan att köpa till försäkring. Det kan bli mycket mycket dyrt.

Säkerhet
Brottsligheten i USA varierar kraftigt från stad till stad och från stadsdel till stadsdel. Den är i regel högre i de större städerna. Ficktjuvar förekommer vid bussterminaler, tågstationer, flygplatser och populära turistattraktioner. Illegala taxibilar, som kör utan taxameter, är vanliga vid flygplatser och tågstationer. Lämna en kopia av värdehandlingar som pass och visum på ett säkert ställe.

Mat och dryck
Amerika består till största delen av invandrare och det avspeglas i matutbudet. Det finns restauranger med mat från världens alla hörn. Generellt håller maten en hög kvalitet med förstklassiga råvaror, mycket grönsaker och rent kött. Frukost ingår sällan på hotellen i USA. Om man köper till frukost på hotell i storstäderna kan det kosta ca 15-35 USD. Oftast kan du få en liknande frukost på någon ”coffeeshop” i närheten för betydligt lägre pris. USA är snabbmatens hemland. Ett Mc Donalds-meal kostar ca 4USD och är större än här hemma. Att Amerika till största delen består av invandrare avspeglas i matutbudet. Det finns restauranger med mat från världens alla hörn.

Shopping – presenter
Många gör en resa till USA för den billiga shoppingen. Sportutrustning är generellt betydligt billigare i USA och det finns också ett stort utbud. Många köper skor och kläder från diverse ”outlets” utanför storstäderna. Tack vare valutan är det mesta billigare än här hemma i Sverige för tillfället.

Allmänt och blandat
Tidsskillnad: Det finns sex olika tidszoner i USA. New York är 6 timmar före oss och på östkusten som t ex San Fransisco skiljer det 9 timmar.
Elektricitet: I USA använder man: 110/120 volts AC, 60 Hz. En universaladapter som kan köpas i svenska elaffärer är bra att ha med.
Dricks: Att man ger dricks förväntas av de flesta som arbetar med service. Här följer några riktlinjer: 15% på restaurangnotan är norm. Till bartendern kan du lägga en dollar per drink. Om du stannar mer än en natt på ett hotell, lämna gärna några dollar på rummet för städningen. På taxinotan kan du addera 10-15%.
Språk: Engelska.
Reseförsäkring: Det är rekommenderat att ha en heltäckande försäkring när du reser i USA.