Inför resan till Uzbekistan

shah-izinda memorial complex necropolis i samarkand,Uzbekistan

Färdhandlingar
Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt på samma sätt som i ditt pass. Du måste alltså själv kontrollera att namnuppgifterna på biljettbokningsbekräftelsen är korrekta och stämmer överens med vad som står i din passhandling.
Har du mer än ett efternamn skall samtliga anges på flygbiljetten. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista senast 10 dagar före din avresa.
 
Pass och Visum
Svenska medborgare behöver visum för att besöka Uzbekistan. Passet får inte vara sprucket eller på annat sätt rasigt. Kontrollera att ditt pass innehåller minst två tomma sidor och är giltigt 6 månader efter hemresan. Provisoriska pass accepteras inte. Visumformulär skickas till dig tillsammans med bokningsbekräftelsen. Var noga med att fylla i formuläret enligt instruktionerna och tveka inte att kontakta Phoenix Travel om du har några frågor. Förvara en kopia på dina värdehandlingar som pass och visum på ett säkert ställe.
 
Vaccinationer och hälsa
Se över ditt grundskydd och kontakta din läkare eller en vaccinationscentral för konsultation i god tid före avresan. Drick inte kranvattnet, undvik is i kylda drycker och ät inte osköljda frukter eller grönsaker. Se till att du har en heltäckande reseförsäkring som gäller för vård i Uzbekistan och kontrollera att den även täcker eventuell hemtransport vid sjukdom. Tag med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring. Mediciner bör förvaras i originalförpackning där det framgår vad det är för typ av läkemedel. Använder du receptbelagda läkemedel bör du ha en kopia på recepten på engelska som du kan få från apoteket eller från läkaren som ordinerat dem. Förvara medicinerna (med recept) i handbagaget. Toalettpappret i Uzbekistan kan vara av skiftande kvalitet och saknas dessutom helt på många toaletter. Det kan därför vara en god idé att ta med sig toalettpapper hemifrån, liksom våtservetter och handsprit eftersom vattentillgången även kan vara begränsad på sina håll. Sjukvården håller vanligtvis lägre standard utanför huvudstaden Tasjkent.    
 
Väder och kläder
Uzbekistan har tempererat, torrt fastlandsklimat med mycket varma sommarmånader och en kort, kall vinter. Uzbekistan går att besöka året runt men många föredrar våren och hösten då vädret är milt och behagligt. Glöm inte att ta med dig ett par bekväma skor! Vid besök i moskéer bör kvinnor täcka sitt hår med en sjal. Både kvinnor och män bör inför sådana besök klä sig i plagg som täcker axlar och knän.      
 
Klimattabell för Tasjkent (Uzbekistans huvudstad)
 

Tasjkent Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 6 8 14 22 27 33 36 34 29 21 14 9
Min °C -3 -2 4 10 14 18 19 17 12 7 3 0
Nederbörd mm 53 28 66 58 36 13 5 3 3 31 38 41

Valuta
Valutan i Uzbekistan heter som. Tag med amerikanska dollar att växla på plats. Sedlarna ska vara hela och rena för att accepteras. För att kunna växla tillbaka uzbekistansk valuta inför återresan måste du uppvisa giltigt växlingskvitto. Spara därför dina växlingskvitton inför eventuell återväxling som bara är möjligt på flygplatsen vid utresa från Uzbekistan. Vanligtvis kan man använda kreditkort som Visa och MasterCard på större hotell och i vissa butiker. I större städer som Tasjkent är det möjligt att ta ut kontanter i ett begränsat antal uttagsautomater som accepterar internationella kreditkort.
 
Transport och kommunikationer  
Uzbekistan har under senare år satsat på att förbättra transportsystemen inom landet. Det finns inrikesflyg mellan de viktigaste städerna och tämligen välfungerande tågförbindelser. I Uzbekistan finner man dessutom sedan 2011 Centralasiens enda höghastighetståg som trafikerar sträckan Tasjkent – Samarkand. Wifi brukar vara tillgängligt på till exempel större hotell, bättre restauranger och flygplatser. Använd registrerade taxibilar och be gärna hotellet eller restaurangen att beställa taxi åt dig.   
 
Mat och dryck
Det uzbekiska köket är rikt och varierat och tillhör den mattradition som man finner på annat håll i Centralasien där influenser från olika ändar av Sidenvägen mötts och gett upphov till lokala specialiteter. I Uzbekistan finner du till exempel gott bröd, underbara nudelrätter, degknyten, lammkebab och den uzbekiska versionen av pilaff som är något av en nationalrätt och förekommer i en mängd lokala varianter. Den vanligaste måltidsdrycken är te men det finns givetvis även öl och vin att dricka till maten för den som så önskar.  
 
Shopping   
Uzbekistan är känt för sina fina hantverk och här finner du till exempel vacker keramik, utsökta broderier, handvävda mattor och utmärkta läder- och metallarbeten. Tänk på att det finns restriktioner för utförsel av antikviteter och konstföremål som är mer än 50 år gamla. Om du är tveksam fråga lokalguiden och be försäljaren om ett tydligt kvitto att uppvisa vid förfrågan.
 
Övrig information
Tidsskillnad: 4 timmar före svensk vintertid och 3 timmar före svensk sommartid.
Dricks: En serviceavgift på 10 – 15 % läggs ofta till på notan, annars kan man betala motsvarande procentsats i dricks vid betalning. Guider och chaufförer förväntar sig dricks (ca 3 dollar till guiden och 2 dollar till chauffören per resenär per dag).    
Bagage: Det händer emellanåt att incheckat bagaget kommer på villovägar. Packa därför värdesaker och viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Detta är viktigt då dessa lappar är vår identifikation på flygplatsen och på våra hotell. En hållbar och låsbar resväska är att rekommendera eftersom bagage inte alltid behandlas varsamt. Håll god uppsikt över dina tillhörigheter, speciellt på flygplatser och tågstationer etc.
Språk: Det officiella språket är uzbekiska, men många uzbeker talar även ryska. Ett fåtal uzbeker talar engelska men språket har blivit allt populärare bland den yngre generationen, speciellt i städerna.
El: 220 volt. Uttagen är samma som i Sverige.
Reseförsäkring: Du kan köpa en reseförsäkring genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa en sådan på http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontrollera först vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor till Uzbekistan.