Inför resan till Vietnam

Ha Long bukten, Vietnam

Färdhandlingar
När du får dina färdhandlingar är det viktigt att du är uppmärksam på att ditt namn på flygbiljetten måste vara exakt samma som i ditt pass. Det räcker visserligen med ett förnamn, men har du två efternamn i passet skall dessa också stå på flygbiljetten. Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Det är du som kund som har ansvar för att kontrollera att resehandlingarna är korrekta och stämmer överens med vad du har bokat.
 
Pass, visum och tull

Svenska medborgare behöver ej visum om vistelsen är max 45 dagar. Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månad efter utresan från Vietnam. Det är möjligt att ansöka om elektroniskt visum för vistelse i Vietnam mer än 45 dagar (e-visa) via webbplatsen: https://www.evisagov.vn/official/en-us.
Det är straffbart att föra ut antikviteter.
 
Vaccinationer och hälsa
När detta skrivs behövs inga obligatoriska vaccinationer för resa till Vietnam. Vi rekommenderar dock att man ser över sitt grundskydd mot difteri, polio och stelkramp. Dessutom behövs någon vaccination mot Hepatit A och Hepatit B. Det kan vara aktuellt med någon typ av malariaprofylax om man ska till vissa områden. Myndigheterna kräver ett intyg som visar att man är vaccinerad mot gula febern om man nyligen har besökt länder i Afrika och Sydamerika där risk för sjukdomen finns. Kontakta gärna närmaste vaccinationscentral, alternativt din läkare, för rådgivning i god tid före avresan.
Medtag gärna en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter osv. Var uppmärksam på att vattnet du dricker antingen är kokt eller buteljerat. Hoppa över isen i drinkar/drycker. Ät endast frukt som du skalar själv. Den råa salladen får vänta tills du kommer hem! Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller privata försäkringar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Vietnam. Kom ihåg att ta med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring.

Väder och kläder    
Vietnam har tre klimatzoner. November till april är det vinter (svalt och torrt) i norra Vietnam. I centrala Vietnam är det regntid mellan september och december. Risk för orkaner är det i centrala delen under oktober och november. I södra delen är det varmt året om, med mest risk för regn mellan maj till oktober.

Ledig och lätt klädsel (helst naturfiber) behövs året runt, men en tröja eller jacka är användbar i höglänta delar, särskilt under vintermånaderna när kvällarna är kyliga.
Ett paraply eller regnkappa behövs om man besöker landet under regnperioden maj-okt. Hatt och hög solskyddsfaktor rekommenderas också mot solen.
Under besök till tempel, gravar och andra religiösa platser ska man tänka på att täcka knän och axlar.
 
Valuta och växling
Den vietnamesiska myntenheten är Dong (VND). Tag med ett mindre belopp i Dong för de första små utgifterna och resten av reskassan i US-dollar, större valörer kan ge en bättre kurs vid växling i Vietnam. På många ställen kan du handla för US dollar. De flesta kreditkort accepteras på hotell och restauranger i Hanoi och Saigon. I städerna och turisttäta områden finns även uttagsautomater. Utanför storstäderna kan man inte räkna med att kunna använda kortet. Det kan vara svårt att växla tillbaka Dong så växla inte till för stora belopp.
 
Transport och kommunikationer
I Vietnams större städer är taxi det bästa transportmedlet. De flesta taxibilar är av nyare modell och har luftkonditionering. Priserna är mycket låga, och de flesta resor inom städerna kostar mellan två och fem US-dollar. Det kostar ungefär lika mycket att hyra rickshaw eller cyclo, som det heter i Vietnam. Turistmyndigheterna avråder från att hyra cyclo nattetid.  På postkontor och större hotell kan man ringa interurbant och skicka fax. I de större städerna finns gott om internetcaféer.

Säkerhet
Vietnam är en vänlig och mycket säker plats att resa på. Men stölder av pass och värdesaker kan lätt hända på flygplatsen, tåg- och busstationer. Bär inga smycken eller andra värdesaker öppet på gatorna. Lämna en kopia av värdehandlingar som pass och visum på ett säkert ställe. 

Mat och dryck
Det vietnamesiska köket är en blandning av kinesisk, fransk och thailändsk kokkonst. Det anses vara ett av de bättre köken i Asien. I jämförelse med den thailändska maten är den vietnamesiska något mindre kryddstark. Grundingredienser i vietnamesisk mat är ris och den berömda fisksåsen, nouc mam. Vårrullar är en populär specialitet. Grönt te serveras överallt och det vietnamesiska kaffet smakar riktigt gott.       
                                                                                                                                                    
Shopping och presenter
I Vietnam kan du med fördel köpa hantverksprodukter såsom lackarbeten, keramik, siden, färgrika broderier och lädervaror. Vietnam är dock inte något ”shoppingparadis” i jämförelse med andra sydostasiatiska länder. Stor försiktighet skall iakttagas vid köp av juveler. Stenar och guld kan vara av mycket låg kvalitet. Märkesvaror som säljs till extremt lågt pris är piratkopior.
Glöm inte att pruta!

Allmänt och blandat                                                                                                                                        
Elektricitet: 220/110 volt. Spänning varierar mycket. Adapter kan rekommenderas.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Detta är viktigt då dessa lappar är vår identifikation på flygplatsen och på våra hotell. Det är bra att ha en ordentlig, låsbar resväska eftersom väskorna inte behandlas speciellt varsamt.
Lokal tid: De ligger 6 timmar före oss i tiden. Om sommaren är tidsskillnaden bara fem timmar då Vietnam ej byter till sommartid.                                                                                                                      
Dricks: Förekommer allmänt. Alla som utför tjänster förväntar sig en mindre summa i dricks. I våra gruppresor skriver vi om dricks är inkluderat eller tillkommer.
Språk: Vietnamesiska är officiellt språk.
Reseförsäkring: Du kan köpa det genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa den hos https://www.erv.se.  Kontrollera gärna innan du köper reseförsäkring vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor till Vietnam.
 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php:414 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php on line 414