Rundresa i Kaukasus

Orthodox Cathderal i Mtskheta, Georgien

Följ med på en spännande resa till de tre kulturländerna Azerbajdzjan, Georgien och Armenien i det fascinerande Kaukasien, området mellan Svarta havet och Kaspiska havet, och gränsland mellan Europa och Asien. Kaukasien erbjuder otroliga naturupplevelser och områdets rika historiska arv och olika folkgrupper har gett denna region kulturella särdrag som du inte finner någon annanstans. Länderna skiljer sig dock mycket sinsemellan och rundresan ger därför en intressant inblick i den kulturella mångfald som utmärker hela Kaukasus. Resan bjuder på fantastiska vyer, spektakulära historiska och religiösa byggnader, uråldriga fornlämningar och idylliska vingårdslandskap i vad som måste vara ett av världens mest natursköna, intressanta och gästvänliga områden.

Dag 1: Resa till (Baku) Azerbajdzjan
Du flyger till Baku – Azerbajdzjans huvudstad och den största staden vid Kaspiska havet. Efter ankomst till Baku transfer direkt till hotellet. Övernattning i Baku.
 
Dag 2: Shirvanshahernas palats, Jungfrutornet
Dagen börjar med att besök i Gamla staden i Baku. Gamla staden ger prov på zoroastriskt, arabiskt, persiskt, ottomanskt och ryskt inflytande som tillsammans efterlämnat ett unikt kulturarv. Det blir besök i Jungfrutornet och i Shirvanshahernas palats som är en av Azerbajdzjans arkitektoniska pärlor. Området med sina historiska sevärdheter är upptaget på Unescos lista över världsarv. Därefter blir det tillfälle att besöka Bakus mattmuseum och hänföras av de azerbajdzjanska mattornas skönhet. Landet är vida berömt för sina vackra mattor och 2010 upptogs även de azerbajdzjanska mattorna på Unescos världsarvslista som enastående kulturobjekt. Övernattning i Baku.
 
Dag 3: Gobustan Rock Art Cultural Landscape
Därefter avfärd från Baku till  Gobustan Rock Art Cultural Landscape med sina unika arkeologiska sevärdheter. Kulturlandskapet med sin spännande klippkonst finns med på Unescos världsarvslista och i området finns mer än 6 000 hällristningar som föreställer människor, djur, krigsscener och rituella danser. Bilderna ger en fascinerande inblick i hur livet gestaltade sig i det förhistoriska Kaukasus för 5 000 – 40 000 år sedan. Efter besöket vidare färd mot den lilla staden Sheki, vackert beläget vid Kaukasusbergens sluttningar i nordvästra Azerbajdzjan.  Övernattning i Sheki.
 
Dag 4: Sheki - Georgien
På morgonen går resan vidare över gränsen till Georgien. Sedan besök på slottet i Gremi – en gång i tiden en stor handelsstad och kungligt residens. Övernattning i centralorten Telavi.
 
Dag 5: Mtskheta
Tidigt på morgonen beser vi en lokal jordbruksmarknad och därpå besök på en gård med egen vinkällare (”marani” på georgiska). Vin har odlats i Georgien sedan urminnes tider och det blir tillfälle till provsmakning av lokalproducerat vin framställt på traditionellt vis. Därefter fortsatt färd till Mtskheta, en av Georgiens äldsta städer. Mtskheta var under antiken huvudstad i det kaukasiska kungadömet Iberien och staden har sedan kristendomen infördes på 300-talet varit ett religiöst centrum i landet. Den georgiska ortodoxa kyrkan har till och med förklarat staden helig. Besök på Jvariklostret och Svetitskhoveli-katedralen, troligen det komplex som är mest känt av de många religiösa byggnadsverk med världsarvsstatus i staden. Resan går vidare längs den berömda georgiska militärvägen och den  till staden Gudauri bland de dramatiska Kaukasusbergen. Övernattning i Gudauri.
 
Dag 6: Kazbegi
Från Gudauri går resa vidare längs med floden Tergi till centralorten Kazbegi. Rutten är spektakulär med fantastiska vyer. Från orten Kazbegi beger vi oss med fyrhjulsdrivna bilar genom dalgångar med storslagen natur till Gergeti Triniy-kyrkan, belägen 2 170 meter över havet. Om vädret tillåter kan man härifrån få en glimt av en av de högst belägna glaciärerna i Kaukasus – Mt. Kazbegi (5047 m). I centralorten Kazbegi blir det besök på ett lokalt konst- och kulturhus där man får lära oss hur georgisk filttillverkning går till.  Övernattning i Kazbegi.
 
Dag 7: Uplistsikhe och Gori
Uplistsikhe (”Herrens fort”) i östra Georgien är en övergiven stad, delvis uthuggen ur klipporna vid floden Mtkvari. Arkeologer och historiker menar att Uplistsikhe är en av Georgiens absolut tidigaste stadsformationer som hade stor politisk och religiös vikt under antiken.  I och med regionens kristnande började staden dock förlora alltmer i betydelse. Under 1200-talet övergavs slutligen staden helt. Kvar blev den stenarkitektur som växt fram under århundraden. Efter besöket i Uplistsikhe går färden vidare till Gori, Josef Stalins hemstad.  Här blir det besök på Stalinmuseet som bland annat bevarat den trästuga där Stalin föddes och spenderade sina första år. Sent på eftermiddagen kommer vi fram till Akhhaltsikhe där det blir övernattning 
 
Dag 8: Grottklostret i Vardzia och Echmiadzin
Dagen börjar med ett besök i grottklostret i Vardzia, utgrävt ur sluttningarna till berget Erusheti i södra Georgien. Klostret underhålls nuförtiden av ett litet antal hängivna munkar. Efter en timmes färd passerasi gränsen till Armenien. På programmet besök i Echmiadzinkatedralen, Armeniens äldsta kristna helgedom uppförd under det tidiga 300-talet. Övernattning i Armeniens huvudstad Yerevan.
 
Dag 9: Garni och Geghard
Idag är det tänkt ett besök på Matenadran museet i Yerevan, känt för sina unika samlingar av uråldriga dokument, manuskript och böcker. Sedan besök vid minnesmärket Tsitsernakaberd, tillägnat alla de som dog i det armeniska folkmordet 1915. Fortsatt färd till byn Garni med sitt välbevarade hellenistiska tempel, troligen uppfört under det första århundradet e. Kr.  Ni åker sedan  vidare till klostret i Geghard, uppfört under 300-talet. Klosterkomplexet har fått sin nuvarande utformning under tidens gång och har ett huvudkapell från det tidiga 1200-talet. Platsen med sina helgedomar och gravkammare, många direkt uthuggna ur berget, är dock särskilt känt för sin välbevarade medeltida armeniska klosterarkitektur, omgivet av branta klippor i ett naturskönt landskap. Geghard finns med på Unescos världsarvslista.  På eftermiddagen återkomst till Yerevan där vi sover under natten.
 
Dag 10: Khor Virap och Areni
Avresa från huvudstaden och färd genom byar, vinodlingar och de vackra omgivningarna vid det höga berget Ararat (5 137 m). Enligt första Moseboken strandade Noaks ark på toppen av berget och Noak blev den förste att anlägga en vingård. Efter att ha besökt Khor Virap- klostret inte långt ifrån gränsen till Turkiet gästar du en vingård i byn Areni, särskilt känd för sin vinproduktion. Efter lunch besök i  Noravankklostret från 1200-talet, vackert beläget i ett smalt bergspass med branta klippväggar. Övernattning i staden Goris.   
 
Dag 11: Khndzoresk, Tatev
Efter avslutad frukost avfärd till grottbyn i Khndzoresk. Byn består av både naturliga grottor och sådana som huggits ut ur berget. Grottbyn övergavs helt under 1950-talet, men befolkades en gång i tiden av tusentals människor. Byn hade till och med två kyrkor och ett antal skolor. Vissa delar av samhället kunde bara nås via stegar eller rep. Därefter vidare resa till Tatevklostret vid kanten till en djup floddal. Klosterkomplexet från 800-talet är det största i Armenien. ”Wings of Tatev”, en linbana mellan Tatev och det lilla samhället Halidzor, är världens längsta linbana byggd i en sektion. På eftermiddagen återkomst till Yerevan. Övernattning i Yerevan.
 
Dag 12: Sevan och Haghpat
Avfärd till Sevansjön – världens näst största sötvattensjö. Efter ett kort stopp vid Sevanavank-klostret för att få en fantastisk utsikt över sjön går färden till Haghpat. Klosterkomplexet i Haghpat, uppfört under slutet av 900-talet, är ett av de bästa exemplen på armenisk arkitektur och finns med på Unescos lista över världsarv. Sedan fortsatt tur  och under den sena eftermiddagen har vi kommit fram till Georgiens huvudstad Tbilisi där vi övernattar.
 
Dag 13: Tbilisi
Dagen börjar med en rundtur i Tbilisis gamla stad.  Promenad  längs de små vindlande gränderna och förbi  Metekhi-kyrkan, Synagogan och Sionikatedral-en. Vi kommer fram till Fredsbron som sträcker sig över floden Kura. Därefter buss till statyn Kartis Deda (”Moder Kartlien”), som kommit att bli något av en symbol för staden. Sedan  promenad ner längs sluttningarna till den forntida fästningen Narikala och en vacker vy över Tbilisis gamla stad. Sedan besök i ett svavelbad och dagen avslutas  med ett besök vid ett ålderdomshem där vi kan få tillfälle att höra äldre georgiers berättelser. Övernattning i Tbilisi.
 
Dag 14: Hemresa från Tbilisi
Efter frukost transfer till flygplatsen för hemresa till påstigningsorten.
 
 


Pris: fr 23 500 kr/per person. ( min två personer )
Avresor: Dagligen

Allt detta ingår i priset:

Flyg till Baku
Hemresa från Tbilisi
Alla flygskatter
Hotell med frukost
Utflykter inkluderat entréer enligt program
Engelsktalande lokalguider

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 5 000 kr
Avbeställningsskydd 6 % av resans pris
Reseförsäkring 650 kr


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour-private.php:335 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour-private.php on line 335