Beijing

Beijing ligger på 40 grader nordlig bredd, ungefär som Madrid, och 116 grader östlig längd. Stadskärnan ligger på 43 meter över havet, och avståndet till havet är 180 km. Staden med omnejd omfattar en yta av 16 800 km2. Här finns berg på upp till 2 300 meter. Det råder kontinentalt klimat, med varma, regniga somrar (det mesta av den årliga nederbörden på 700 mm kommer i juli och augusti) och kalla, torra vintrar med lite snö. En sådan här stor stad behöver många ’gröna lungor’. Därför har man bland annat planterat träd, sedan 1958 mer än 250 miljoner träd. Man har också anlagt stora trädgårdar runt Beijing, indelade i ‘townships’. Mycket pengar läggs ned på att utvidga odlingarna runt staden, för att försörja alla invånare. Mest odlar man vete, majs och ris. Dessutom odlas äpplen, päron, persikor, druvor och olika grönsaker.

Före 1949 fanns det mycket lite industri och hantverk, men nu finns det över 4 000 fabriker med 5 miljoner arbetare och tjänstemän.

Hotellen växer som svampar. De första började byggas i slutet av 1970-talet, 1985 kom det första 5-stjärniga, och nu finns det mer än 100 högklassiga hotell. Vad gäller turismen så har stora förändringar skett bara de senaste fem åren. Det egentliga turistresandet började omkring 1984, men det är först de senaste 4-5 åren som det har tagit fart på allvar. Man räknar med att Beijing och Kina skall vara i turismens världstopp om 15 - 20 år.

2. Historia
För 2-3 miljoner år sedan var området runt Beijing en grund havsvik. Den slammade senare igen, och med skyddande berg i norr och i väster blev området mycket lämpligt och bördigt för att bosätta sig och bedriva jordbruk.

På 1920-talet fann man vid utgrävningar i Zhoukoudian, 50 km SV om Beijing, ben och skallar från den så kallade Pekingmänniskan, som anses ha levt för cirka 450 000 år sedan. Annars har man funnit spår av bosättning i Beijingområdet ända sedan 20 000 före vår tideräkning. Omkring 2 000 f.Kr. började små bosättningar att uppträda i vad som är sydvästra delen av det nuvarande Beijing. Ett litet nordligt kungadöme anlade omkring 1 200 f.Kr. sin huvudstad här. Kom ihåg att vid denna tid var Kina ännu inte enat.

Staden förblev huvudstad ända tills kungen av Qin, Shi Huang Di, (som Evert Taube besjunger) lyckades ena landet genom att besegra de olika kungadömena här i norra Kina. Hans huvudstad blev Chang’an, nuvarande Xi’an. Det här ägde rum 221 f.Kr. och nu blev Beijing bara en liten landsortshåla som så många andra under tusen år framåt. Inte förrän på 800-900-talet, och nu är vi inne på vår sida av år 0, blev staden åter huvudstad, under varierande namn, beroende på vilken stam som för tillfället regerade. Det var rätt stor turbulens under de här åren. Hela tiden tryckte mongoliska stammar på från norr, och några av dem härskade också under vissa perioder. Den mest kände av dessa mongolhövdingar, eller hunner som vi också säger, var förstås Djingis Khan, den fruktade. På tidigt 1200-tal erövrade han det kinesiska området, och brände ner stora delar av den dåvarande staden. 1260 kom Kublai Khan, Djingis Khans sonson, till makten, och han gjorde 1279 Beijing till sin huvudstad. Från denna tid har Beijing nästan oavbrutet varit Kinas huvudstad.

Man känner till en del grunder från Kublai Khans tid, och de låg på nästan samma plats som dagens ‘Förbjudna stad’, något lite norr om. Marco Polo, den berömde europé som gjorde Kina känt för européerna, vistades i 17 år som gäst vid Kublai Khans hov.

1368 störtades mongolväldet äntligen av den man som skulle bli den förste kejsaren av den så berömda Ming-dynastin. Men hans första åtgärd som kejsare var att flytta huvudstaden söderut, till Nanjing, som just betyder ‘den södra huvudstaden’. Det var i stället den tredje Mingkejsaren, Yongle som lät påbörja byggandet av ‘Den förbjudna staden’. Den tog 14 år att bygga, mellan 1406 och 1420, då Yongle åter flyttade huvudstaden till Beijing och kunde installera sig. Under en oavbruten period av 500 år härskade sedan kejsaren av Kina härifrån över det mäktiga ‘Mittens rike’. 1911 störtades äntligen kejsardömet och en republik utropades. Sun Yat-Sen var den förste presidenten. Efterhand utbröt stridigheter mellan olika lokala krigsherrar, och 1920-talet var en tid av stor oro i Kina. När sedan kommunisterna under Mao stred mot Chiang Kai-sheks Guomindangtrupper, och japanerna under 1930-talet invaderade delar av Kina blev det stor kalabalik i landet. Mao och Chiang slöt tillfälligt fred och stred gemensamt mot de japanska inkräktarna. Efter andra världskrigets slut återupptogs kampen mellan de röda och Kuomindang, vilket slutade med att Mao Zedongs Röda armé segrade. Chiang flydde till Taiwan, och Mao Zedong kunde i Beijing utropa Folkrepubliken Kinas grundande den 1 okt 1949.

Tiden från 1949 har inneburit stora förändringar för Kinas folk. Fram till Maos död 1976 präglades livet av ett hårt kommunistiskt styre, med bland annat den tragiska ’kulturrevolutionen’ mellan 1966 och 1976. När Deng Xiaoping kom till makten mot slutet av 1970-talet startade en liberalisering med bland annat ett gradvis införande av marknadsekonomi, vilket har lett till en klart förbättrad levnadsstandard för stora grupper, särskilt i städerna. Dock har inkomstklyftorna ökat, och den stora majoriteten av landsbygdsbefolkning lever fortfarande mycket knapert.

3. Dagens Beijing
Befolkning:13-14 miljoner invånare, därav 6 miljoner i tätorten. (Plus 3 miljoner ’flytande’ befolkning, dvs. folk som flyttat in från landsbygden för att söka jobb.)

Flygplats: Beijing International Airport, med den nybyggda Terminal 3, ligger cirka 30 km NO om innerstaden. Härifrån går ett nytt snabbtåg, som tar 20-25 minuter in till tunnelbanestationen Dongshimen. Pris 25 RMB. Flygbussar går varje halvtimma, biljetter kan köpas för 20 RMB i terminalen. De tar cirka 40 min till centrum. Taxi kostar 70-100 RMB + vägtull 15 RMB. Använd den officiella taxikön utanför ankomsthallen!

Kommunikationer: I Beijing fanns 1949 5 bussar och 49 spårvagnar på 2 milj invånare! Nu år 2009 finns 3,5 miljoner bilar, 24 000 bussar, en tunnelbana med många olika linjer och kanske 6- 8 miljoner cyklar.

Tänk på trafiken: Cyklar och bilar väller fram, och även om de inte kör så fort, så är trafikkulturen inte riktigt vad vi är vana vid. Bilar får t.ex. svänga höger även om det är rött rakt fram. Se er för och använd helst de undergångar som finns.

Den officiella staden: Beijing är ju Kinas huvudstad, och därför finns det många officiella byggnader här. Runt Himmelska fridens torg ligger bland annat Folkets stora sal, som motsvarar vårt riksdagshus, Nationalmuseet, Mao Zedongs mausoleum, samt Himmelska fridens port, där Mao utropade Folkrepubliken Kina den 1 oktober 1949.

Förbjudna staden
Förbjudna staden, på kinesiska kallad Gu Gong, var med sitt centrala läge i Beijing kejserligt palats för tjugofyra kejsare under Ming- och Qingdynastierna. Det byggdes under 14 år när kejsare Chengzu under Mingdynastin(1368-1644) regerade. Kinesiska astronomer trodde att den purpurfärgade stjärnan(polstjärnan) stod i centrum av himlen och att himmelens kejsare bodde i ett purpurfärgat palats. Palatset för jordens härskare kallades därför för den purpurfärgade staden. Det var förbjudet tillträde för alla som inte fått kejsarens tillåtelse. Den kallades därför den purpurfärgade förbjudna staden, i dagligt tal Den förbjudna staden.Nu kallas den för Palatsmuseet och ligger norr om Himmelska fridens torg. Med sin rektangulära form är det världens största palatskomplex och omfattar 74 hektar. Det är omgivet av en 52 meter bred vallgrav och en tio meter hög mur och har mer än 8700 rum. Muren har en port på varje sida. Mittemot Tiananmen porten i norr ligger den gudomliga maktens port(shenwumen) med fasaden mot Jingshan parken. Avståndet mellan portarna är 960 meter medan avståndet mellan östra och västra porten är 750 meter. Det finns unika och vackra torn alla de fyra hörnen av muren. De bjuder på utsikt över både palatset och staden utanför.Palatsområdet är uppdelat i två delar. Den södra delen, eller den yttre förgården där kejsaren utövade sin makt över nationen. Den norra delen, eller den inre gården, där han levde med sin familj. Fram till 1924 då den siste kejsaren av Kina drevs iväg från den inre gården, härskade fjorton kejsare av Mingdynastin och tio från Qingdynastin. Eftersom det varit kejserligt palats i ungefär 500 år innehåller det många sällsynta skatter och kuriosa. Palatset finns med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1987 och är nu en av de mest populära turistattraktionerna i världen och du bör absolut besöka det på din resa till Beijing. 

Sedan 1 april 2013 kommer Den förbjudna staden att vara stängd varje måndagseftermiddag(förutom helgdagar och 1 juli – 31 augusti) för underhåll och renovering.

Kinesiska muren
Den allra största sevärdheten ligger utanför staden. Cirka 80 km NV om Beijing ligger Badaling, som är det i särklass vanligaste stället att vandra på muren. Det tar cirka 1,5 timmar med buss hit. Det är väl ingen turist som lämnar Beijing utan att ha besökt muren! På lite längre avstånd ligger ytterligare avsnitt av muren, där det oftast är färre turister: Simatai, Mutianyi och Jinshanling.

Tempel och kyrkor
Förutom Himmelens tempel finns det flera intressanta religiösa byggnader att besöka: Yonghegong som är ett lamabuddhistiskt tempel, den muslimska Niujiemoskén, det daoistiska Vita molnets tempel samt flera katolska kyrkor.

Hutongerna: Den gammaldags bebyggelsen kallas för hutongområden. Ordet hutong är mongoliska och betyder troligen ’gata med brunn’. De gamla husen kallas siheyuan (betyder fyra-väggars-gård) och är kringbyggda gårdar. Fram till 1989 har den gamla staden varit helt orörd, men nu på senare år river man mer och mer hutongområden, och snart finns inte mycket kvar.

Antikgatan Liulichang: Ett 900 år gammalt område. Här fanns 4 brännugnar för att tillverka tegelpannor för de kejserliga palatsen. Liulichang betyder just ‘Glaserat tegelfabriken’. Nu är området nyligen restaurerat och här finns många antikaffärer.

Trum- och klocktornen: De slog tillsammans varje morgon kl 5 (i harmoni) för att markera dagens början, samt kl 7 på kvällen för att markera nattväktens inträde. De ligger båda norr om Förbjudna staden, exakt på N-S-axeln genom Beijing

 

Shanghai

1. Introduktion
På den här platsen låg från början ett litet fiskeläge. Ordet ’Shanghai’ betyder ”uppe på (eller vid) havet”. Staden har haft flera...

Läs mer

Xi'an

Himmelska fridens port, Beijing, Kina

1. Introduktion
Xi’ans flygplats ligger i Xianyang, 45 km NV om Xi’an. Avståndet är 45 km och det tar en dryg timma från flygplatsen till våra hotell i...

Läs mer