Shanghai

1. Introduktion
På den här platsen låg från början ett litet fiskeläge. Ordet ’Shanghai’ betyder ”uppe på (eller vid) havet”. Staden har haft flera smeknamn, t ex ”Österns Paris”, eller ”Orientens pärla” eller t o m ”Asiens hora”(p.g.a. korruptionen, opiehålorna och prostitutionen på 1920- och -30-talen)

De västerländska staterna invaderade området i slutet av 1800-talet. Den största byggnaden var en privatbostad med trädgård. Ägaren hette Yu. Så småningom fick den namnet Yu-yuanträdgården. Kolonin blomstrade och många höghus byggdes. Fiskeläget blev snart Asiens främsta hamnstad. Massor med investerare drogs hit och staden växte oerhört snabbt. Staden kom att kallas ’de västerländska äventyrarnas Paradis’. Inkräktarna betraktade kineserna som andra klassens människor. Den kända skylten: ”Tillträde förbjudet för kineser och hundar” satt utanför Wampoaparken vid havsstranden. (I kung-fufilmen ’Fist of Fury’ från 1972 gör Bruce Lee en välriktad spark mot just denna skylt!) Foto på skylten finns i Shanghais historiska museum. Det finns ett kinesiskt talesätt: ’Vill du se 2000 år gammal historia, res till Xi’an; vill du se 500 år gammal historia, res till Beijing; men vill du se nya ting och ny historia, res till Shanghai!’ Shanghai har liknats vid det stora drakhuvudet vid Yangtzeflodens mynning med över 15 miljoner invånare. Själva floden och dess närområden med över 400 miljoner invånare är förstås drakens kropp. Staden lyder direkt under centralregeringen i Beijing, men har tillsammans med Beijing, Tianjin och Chongqing självständig administration och styrelserätt. Här finns över 7 000 olika fabriker som producerar allt som tänkas kan, från järn och stål till bilar, datorer och mjukvara. Utländska affärsmän kom hit till östra Kina efter den ekonomiska liberaliseringen i början på 1980-talet för att söka samarbete eller billiga importprodukter. Nu har priserna med kinesiska mått stigit såpass mycket i dessa utvecklade områden att västerlänningarna prövar lyckan längre inåt landet där man kan finna ännu billigare produktionsmöjligheter.

2. Historia
Shanghai har inte någon lång historia jämfört med Beijing och de andra stora kinesiska städerna. På 1000-talet omnämns Shanghai för första gången som en liten fiskeby. Efterhand växter staden till en hamnstad och under mongolinvasionen på 1300-talet flyttar en del nordkineser hit. 1553 bygger man en stadsmur, främst för att skydda sig mot japanska pirater, och denna tidpunkt betraktas som stadens födelsedatum. En stor del av jorden används till bomullsodling. På 1800-talet blir det en idealisk plats för handeln med väst tack vare sjöläget och den goda hamnen.
Efter första opiumkriget 1842 får England i fredsvillkoren, förutom Hongkong, också rätt att sätta upp en koncession, d.v.s. en handelsplats, där engelsmännen styr enligt engelsk lag. Andra stater är inte sena att följa efter, och snart har flera europeiska länder sina egna koncessioner här. Efter det kinesisk-japanska kriget 1894-95 om kontrollen över Korea slöts fördraget i Shimonoseki, där Japan fick ett ökat inflytande i Kina och Shanghai. År 1895 får de till och med handelsrättigheter. Det är under den här tiden som de stora bankpalatsen och handelshusen på strandpromenaden the Bund börjar byggas. Många fabriker startar förstås också, där européerna drar nytta av det outtömliga förrådet av billig kinesisk arbetskraft. Japanerna bygger de första fabrikerna i staden. Andra länder följer efter och snart blomstrar industrin i Shanghai. År 1900 är Shanghai Kinas viktigaste industristad, största hamnstad och den viktigaste finansstaden i Fjärran Östern. Då finns här cirka en miljon invånare.

Efter kejsardömets fall 1911 ökar de utländska investeringarna kraftigt, och under 1920- och 30-talen domineras staden totalt av det utländska inflytandet. 60 000 västerlänningar bor här, och är en total överklass. De internationella bankkoncernerna låter bygga Asiens hittills högsta bankpalats på the Bund. Shanghai är en modern och mondän stad med kapplöpningsbanor, spelhallar, opiumhålor och biografer. Kriminalitet, korruption och prostitution florerar.
Alla kineser åser inte detta stillatigande, och 1921 håller kommunisterna sitt första nationella möte i Shanghai. Man kan säga att embryot till den kinesiska folkrepubliken uppkom här, i och med att kommunistpartiet grundades vid detta möte. 1926-27 organiserar arbetarna ett väpnat uppror, men det slås ned av Chiang Kai-sheks Guomindangtrupper, i förening med de utländska makternas soldater, i ett mycket blodigt slag.

1937 besätter japanerna östra Kina och Shanghai, men de europeiska makterna fortsätter sin handel som vanligt. I samband med den japanska attacken mot Pearl Harbor i december 1941 måste västerlänningarna dock fly, men många blir internerade i japanska fångläger under resten av andra världskriget. (Steven Spielberg har gjort en sevärd film om denna period, ’Solens rike’, från 1987.) Inte förrän Japan besegras i augusti 1945 och inbördeskrig utbryter mellan kommunister och nationalister i Kina lämnar de allierade sina koncessioner i Shanghai.

År 1949 tågar Röda armén in i Shanghai och många av de bäst utbildade kineserna flyttar då till Hongkong. Efter Maos död 1976 och Deng Xiaopings tillträde startar i början på 1980-talet åter den öppna dörrens politik i Kina. Man inrättar särskilda ekonomiska utvecklingszoner längs Kinas kust. I Shanghai har man dock försummat att nyinvestera under många år och staden hamnar lite i bakvatten.
Inte förrän 1990 beslutar man att etablera en stor utvecklingszon på östra stranden, det som i dag kallas Pudong. Nu kommer byggnation, handel och industri i gång i rekordfart. Det sades på 1990-talet att kanske 20 % av alla världens byggkranar tidvis fanns samlade i Shanghai! 1985 fanns en enda skyskrapa i Shanghai. Nu finns det fler än 400! TV-tornet Orientens pärla på Pudong, som är 468 meter högt och blev klart 1994 var länge den högsta byggnaden i Asien. Här finns roterande restaurang, diskotek och pianobar. I stort sett samtliga skyskrapor, motorvägar och broar är byggda efter 1990! Det är svårt att föreställa sig att det här på Pudong för bara 15 år sedan låg fullt med små byar och risfält.

3. Det nya Shanghai
Befolkning: I dag, 2009, har staden kanske 15-16 miljoner, men därtill kommer ytterligare 3 -4 miljoner flytande befolkning. Shanghai och Hongkong tävlar om ledarrollen på det ekonomiska området.

Två stora flygplatser: Hongqiao och Pudong International.
Hongqiao är framför allt en inrikesflygplats. Den ligger cirka 15 km väster om centrum. Det tar cirka 50 minuter att med taxi eller buss komma till centrum.

Pudong International Airport ligger cirka 40 km öster om centrum. Till och från Pudong går Transrapid, ett maglevtåg som ’flyter’ på en magnetkudde. 30 km avverkas på 7 minuter! Hastigheten är max 431 km/t. En enkel biljett kostar 50 RMB, 40 om man har flygbiljett.

Shanghai är skyskrapornas stad. Man har flest höghus i världen över 16 våningar – 4 000 stycken. På Pudong ligger bland annat världens näst högsta skyskrapa, den 492 meter höga Shanghai World Financial Centre. Högst i världen är ännu Taipei 101 på Taiwan, men den 29 nov 2008 började man i Shanghai bygga ett gigantiskt hus som när det blir klart 2014 kommer att vara hela 632 meter högt!
En annan skyskrapa som är väl värd att besöka är Jin Mao Building, just nu världens sjunde högsta byggnad med 420,5 meter. I skrapan finns det exklusiva hotellet Grand Hyatt. Tornet är öppet till 21.30 och man kan ta hissen upp till våning 88. Hissen går med 9 m/sek och det tar 45 sek att fara upp 340 meter. Myndigheterna har nu börjat införa restriktioner för nybyggen eftersom man vill ha mer parker och grönområden.

Nanjing Lu är den stora affärsgatan som sträcker sig flera km genom centrum. Stora delar är gågata. Här är neonskyltarna mer intensiva än i New York och London. I Shanghai finns också Kinas bästa skräddare, bl a på Dongjiadu Lu, som är tyg- och klädgatan.

The Bund är strandpromenaden längs Huangpufloden. Här ligger de gamla europeiska bankpalatsen från 1920-talet. På kvällarna är byggnaderna vackert fasadbelysta, och det är mycket populärt att flanera längs stranden här. OBS att belysningen på the Bund och på Nanjing Lu släcks kl 22.30.
Xintiandi är i dag moderna nöjeskvarter. Tidigare fanns här bara nedgångna bostadskvarter med tegelhus från förra sekelskiftet. De är numera vackert restaurerade. Här finns många mondäna restauranger och trevliga uteserveringar. I ett av husen bildades kinesiska kommunistpartiet 1921. Huset finns kvar som museum.

Peace Hotel ligger vid the Bund. Mest berömt är det för jazzorkestern med äldre kinesiska gentlemän i 80-årsåldern som spelar tradjazz varje kväll 20.00 – 01.30. Det kostar 50 RMB i inträde, och från 35 RMB för öl eller drinkar. Man kan beställa låtar för 30 RMB stycket, från en lista med 70 olika melodier, typ Sing, Sing, Sing, Dinah eller Star Dust.
Shanghai Museum: Detta är ett av världens stora museer. Här finns en mängd gallerier som visar kinesisk kultur och historia på ett enastående sätt. Titta speciellt på avdelningarna för minoriteter och klädedräkter, kinesiska möbler och keramik. Öppet alla dagar 9 – 17. People’s Square i centrala Shanghai.

Yu Garden: En av de vackra kinesiska trädgårdarna med många oväntade scenerier och överraskningar. Inträde 40 RMB. Öppettider 08.30 – 17.15. Tehuset Huxinting utanför trädgården är överreklamerat; en kopp av det billigaste teet kostar från 50 RMB. Runt omkring Yu Garden finns många trevliga affärer och basarer.

Yi Fo Si, eller Jadebuddhans tempel: Ett litet trevligt buddhistiskt tempel. Inträde 15 RMB och öppet 08.00 – 16.30. Kom gärna tidigt, eftersom munkarna har morgonsamling då med böner och högläsning m.m. Templet byggdes så sent som 1918. Arkitekturen är i Song-stil (900-1200-tal).
Här lever och verkar ett 100-tal munkar. I en av byggnaderna, Jadebuddhans kammare, finns på andra våningen den vackraste figuren, en sittande buddha i burmesisk jade. På nedervåningen finns den liggande buddhan, också i burmesisk jade, samt en mycket större kopia från Singapore.

Akrobatikföreställningar: Shanghai har världens främsta akrobatikgrupper. Lämpligt är att besöka Shanghai Theatre eller Shanghai Centre.

Världsutställningen 2010 ska byggas på de områden som i dag är industrier och skeppsvarv på Pudong. Varven skall flyttas 30 km utanför Shanghai, och där planeras för att minst 60 % av alla fartygsbyggen i världen skall tillverkas! Shanghai är redan nu världens största hamn, följd av Singapore och Rotterdam.

Volvo producerar sedan flera år bussar i Shanghai. Det är ett joint venture-företag med den kinesiska busstillverkaren Sunwin.

Beijing

Himmelska fridens port

Beijing ligger på 40 grader nordlig bredd, ungefär som Madrid, och 116 grader östlig längd. Stadskärnan ligger på 43 meter över havet, och avståndet till havet är...

Läs mer

Xi'an

Himmelska fridens port, Beijing, Kina

1. Introduktion
Xi’ans flygplats ligger i Xianyang, 45 km NV om Xi’an. Avståndet är 45 km och det tar en dryg timma från flygplatsen till våra hotell i...

Läs mer