Xi'an

1. Introduktion
Xi’ans flygplats ligger i Xianyang, 45 km NV om Xi’an. Avståndet är 45 km och det tar en dryg timma från flygplatsen till våra hotell i centrala Xi’an. Vi befinner oss nu på flera sätt mitt i Kina! Staden ligger, och har oftast legat, inom ett område kring floden Wei, som är en biflod till Gula floden. Geografiskt ligger staden relativt centralt i Kina, och Xi’an är dessutom platsen för kinesisk standardtid. Här går klockorna alltså mest rätt. Kina har en gemensam tid, men landet är ju utsträckt över tidszoner på flera timmar.
Trakten är bördig av de loessavlagringar som kommit från bergen och öknarna längre inåt landet. Norr om Xi’an ligger en loessplatå på 600 meters höjd, staden ligger på en platå på 400 meter, i söder ligger Qinbergen som delar södra och norra Kina. Xi’an slipper därmed kalla vindar från norr och heta vindar från söder. Samtidigt är Qinbergen en delare mellan risätare i söder och nudelätare i norr!

2. Historia
Precis som Beijing har Zhoukoudian och Pekingmänniskan från 450 000 år tillbaka, har Xi’an byn Lantian, där man funnit människoben som kanske är en miljon år gamla. Under tidig stenålder, för cirka sextusen år sedan levde här människor. Man har grävt ut en by, Banpo, öster om Xi’an, som man kan besöka och studera.

Xi’an är en av Kinas sju antika städer. Staden ligger vid en strategisk knutpunkt mellan nordvästra Kina och centrala Kina. Här var startpunkten för Sidenvägen till Europa och här möttes handelsmän från öst och väst. Historiskt har detta område varit plats för huvudstäder i flera kinesiska riken under mer än 1000 år. Redan 1100 f.Kr. grundades en huvudstad söder om floden Wei, när kungadömet Shang störtades och kungadömet Zhou startade. Staden hade gator som var så breda att fem vagnar kunde köra i bredd. På 200-talet f.Kr. tog kungadömet Qin över och byggde huvudstaden Xianyang 30 km nordväst om nuvarande Xi’an.
Den berömde Qin-kungen Shi Huangdi lyckades besegra alla de övriga sex kungadömena, och Kina blev för första gången enat år 221 f.Kr. Här är alltså platsen för det enade Kinas allra första huvudstad!

Shi Huangdi dog redan 210 f.Kr. En ny dynasti, Han, tog snabbt över efter ett stort bondeuppror som störtade Qin. Åter byggde man en ny huvudstad, som nu kallades Chang’an, eller ’evig fred’. Chang’an låg bara 10 km norr om dagens Xi’an. Under tvåhundra år blomstrar staden och blir med all sannolikhet världens största stad med över en miljon invånare. Kultur och religion frodas. Man bygger tempel, moskéer och helgedomar för flera olika religioner.
Så hamnar staden i bakvatten under 500 år, och den sista dynastin som hade Chang’an som huvudstad var Tang, från 618 – 907. Under denna tid blomstrade kultur, musik, poesi, måleri, keramik m.m. och Chang’an blev åter världsledande.

Efter ett bondeuppror störtades Tang och Song-dynastin tog över. Nu flyttades huvudstaden långt bort, och Chang’an (Xi’an) fick aldrig mer värdighet av huvudstad. Under Ming-dynastin fick dock staden ett litet uppsving. Den döptes 1369 till Xi’an, och då byggdes bl a den stora och till våra dagar välbevarade stadsmuren.

3. Dagens Xi’an
Dagens Xi’an omfattar 10 000 km2, och en befolkning på 6 miljoner, varav cirka 3 miljoner i själva tätorten. Årlig genomsnittlig temperatur är 13 grader och genomsnittlig nederbörd 600 mm.

Industri och turism är dominerande. Man talar om textilstaden åt öster, elektriska staden åt väster, flygplansstaden åt nordost, kemiska staden åt sydväst och den kulturella staden åt söder. Tyvärr går industrin dåligt och arbetslösheten är hög.

I dag är Xi’an världsberömt för terrakottaarmén, den gravplats för Shi Huangdi som man fann 1974. Hit vallfärdar turister och experter från hela världen, och här brukar våra grupper stanna en hel förmiddag. Xi’anborna säger: ”Om du inte varit i Xi’an har du inte varit i Kina. Om du inte besökt terrakottaarmén har du inte varit i Xi’an.”
I närheten av terrakottaarmén och Shi Huangdis mausoleum ligger också Huaqing, med de varma källorna, vid foten av Liberget. Här vistades framför allt kejsarna under Tangdynastin, särskilt vintertid när man kunde löga sig i det heta vattnet.

Stadsmuren runt hela centrum anses vara en av världens största och mest välbevarade. Man kan hyra cykel och cykla runt uppe på hela den 14 km långa muren!
Den nyupptäckta Han Yang Ling, en väldig kejsargrav från Handynastin, är också väl värd ett besök.

Lilla och Stora Vildgåspagoderna är två välbevarade buddhistiska pagoder som byggdes på 600-700-talen för att förvara heliga buddhistiska skrifter. Här finns också vackra trädgårdar och man har fin utsikt från toppen av Stora Vildgåspagoden. Öppet 08.30 – 17.00 varje dag.
Den berömde munken Xuanzang, stadens store son, gjorde på 600-talet en spektakulär resa till Indien som varade i 17 år. Han hämtade då hem en stor mängd buddhistiska skrifter som han själv översatte till kinesiska. Hans anteckningar utgör det mest detaljerade material som finns om Tangdynastin! Dessutom ligger de till grund för en mycket känd kinesisk roman, ’Färden till Västern’. Berättelsen skrevs på 1600-talet och är än i dag, framförallt i filmatiserad version, en av de mest populära historierna någonsin!

Shaanxis provinsmuseum anses vara ett av Kinas bästa museer. Här finns väldigt mycket historiska föremål, keramik m.m. och mycket välordnat. Öppet varje dag 08.30 – 17.30.
Vid torget i centrum ligger våra hotell Bell Tower och Prince International. På torget ligger det imponerande Klocktornet som byggdes 1384 och flyttades hit 1582. Med hjälp av den fem ton tunga klockan angavs tiden. Trumtornet ligger i andra hörnet av torget och är byggt 1380. På en stor trumma slog man för att tala om när kvällsskymningen inföll. Man ringde i en klocka för att meddela dagens inträde. Torget mellan tornen blev klart på 1990-talet, och är nu en livlig mötesplats med köpcentra under torget. Torg har aldrig tidigare varit tradition i Kina, men i dag har de blivit populära. Från Trumtornet leder en trevlig basargata fram till den stora moskén. Här kan man strosa länge omkring och insupa atmosfären. Man kan också besöka moskén som är öppen från 07 på morgonen. Inträde 15 RMB.

Beijing

Himmelska fridens port

Beijing ligger på 40 grader nordlig bredd, ungefär som Madrid, och 116 grader östlig längd. Stadskärnan ligger på 43 meter över havet, och avståndet till havet är...

Läs mer

Shanghai

1. Introduktion
På den här platsen låg från början ett litet fiskeläge. Ordet ’Shanghai’ betyder ”uppe på (eller vid) havet”. Staden har haft flera...

Läs mer