Cameron Highlands

På en resa till Malaysia ingår ofta en utflykt till Cameron Highlands. Det är det minsta distriktet i nordvästra hörnet av Pahangstaten på Malaysias fastland. Här på det s.k. höglandet, beläget på ca 1500 möh, är det lite svalare temperaturer än nere i Kuala Lumpur och här finner du fortfarande minnen från brittiska charmerande byar. Platsen är populär för stadsborna för att få lite svalka och naturupplevelser. 
Området är utmärkt för jordbruk och man finner här fullt av frukt- och grönsaksodlingar. Här produceras också huvuddelen av Malaysias te och blommor. 

Cameron Highlands består av 4 delar som i sin tur är uppdelade i mindre samhällen på olika nivåer. Den första staden man kommer till om man reser söderifrån är Ringlet, sedan kommer man till Tanah Rata, Brichang, Kea Farm, Tringkap, Kuala Terla och Kampung Raja. 

Ringlet:
Ringlet är belägen på 1.200 möh och är en centralort för jordbruket i Cameron Highlands. Bertam dalen är platsen för den huvudsakliga produktionen av blommor och grönsaker. Här finns inga hotell. Det närmaste hotellet är Lake House som ligger ca 10 minuters bilresa därifrån. Det kan också vara klokt att tanka här innan du reser vidare upp i höglandet. 

Tanah Rata:
Ca 12 kilometer vidare längs vägen kommer du till Tanah Rata som är Cameron Highlands administrativa huvudort. Här finns myndigheter, sjukhus och lokala polisstationen. Här finner du också områdets huvudsakliga bussstation där du finner vidare transport till de flesta platser inom området. Här börjar de flesta av områdets jungelvandringar och vandringar till olika vattenfall och här finns de flesta stugor och backpacker- boenden. Här finns gott om växelkontor, internetcaféer och resebyråer som kan hjälpa till med olika utflykter. Det är en lugn och trevlig stad att ha som utgångspunkt om du vill utforska området vidare. 

Brinchang:
Om du reser ytterligare några kilometer kommer du till Brinchang. Här finns de flesta större hotellen i området och många restauranger. Varje lördag finns här en trevlig nattmarknad med alla sorters grönsaker, blommor, frukter och övriga produkter från området. Här kan det bli trångt med trafikstockningar och parkeringsproblem när det är högsäsong och skollov. Här finns också ytterligare en bensinstation i området. 

Om du reser vidare på din resa genom Malaysia kommer du till den s.k. blå dalen där de flesta turistattraktionerna finns. Här hittar du trädgårdar, marknader, grönsaksodlingar, blomodlingar, biodlingar och fjärilsparker. Ett populärt turistmål är Sungai Palas teplantage där du kan besöka fabriken och ta en kopp te medan du njuter av de vackra vyerna.