Uzbekistan beställt ytterligare två Talgo 250 snabbtåg

2019-06-15 15:58:43

Uzbekistans järnvägsbolag UTY har lagt en order på ytterligare två Talgo 250 snabbtåg för sin Afrosiyob-trafik mellan Toshkent-Samarkand-Qarshi-Bukhara- Khiva, plus 4 vagnar för att förlänga de Talgo 250 som man redan äger. Order, värd 57 miljoner euro meddelades av spanska tågtillverkaren Talgo 30 maj, finansieras av den spanska regeringen. UTY lade sin första order på 38miljoner euro för två Talgo 250-tåg i november 2009. Dessa har nio vagnar och två ellok och sattes in i trafik på den uppgraderade 344 km linjen Tashkent - Samarkand 2011. År 2015 gav järnvägen Talgo ett kontrakt på 38 miljoner euro för två längre tågsätt med 11 vagnar som en del av projektet att elektrifiera 291 km linjen Samarkand - Bukhara, och dessa sattes i trafik 2017. Talgo 250 tågen är byggda för att köra med en maximal hastighet på 250 km/tim på uppgraderade 1520 mm bredspår, och lutningsmekanismen gör att de kan köra upp till 25% snabbare än konventionella tåg i kurvorna. UTYs Afrosiyob-koncept har standard-, affärs- och VIP-vagnar plus barvagn. Tåget är byggda för ett klimat mellan +40 och -25.(railwaygazette)

Ny järnväg kommer förbinda tre flygplatser

2019-06-15 15:57:15

Förslag att utveckla snabbtåg mellan de tre flygplatserna Don Muang flygplats norr om, Suvarnabhum öster om Bangkok och U-Tapao i Rayongprovinsen i södra delen av landet enligt en PPP-modell godkändes av regeringen den 28 maj. Med ett totalt avstånd på ca 220 km skulle den normalspåriga 1 435 mm förbindelsen utnyttja den befintliga banan mellan Phaya Thai-stationen i centrala Bangkok och Suvarnabhumi flygplats öster om staden, Thailands huvudflygplats. Den nya järnvägen skulle förlänga denna bana i båda ändarna och betjäna Don Muang flygplats norr om staden och U-Tapao i Rayongprovinsen i söder. U-Tapao flygplats ligger i en ekonomisk utvecklingszon som är avsedd för att locka internationella investeringar under regeringens program för att utveckla östra delen av landet. Man har godkänt ett 50-årigt koncessionsavtal mellan Thailands statsbanor och Charoen Pokphand Group, vars aktieägare innefattar China Railway Construction Corp, Hyundai Group och Siemens. Järnvägen förväntas öppnas för trafik 2024.(railwaygazette)

Seoul-Incheon en av de bästa flygplatserna

2019-06-15 15:56:17

Singapore Changi Airport är för sjunde året utsedd till världens bästa flygplats av Skytrax. nummer två Tokyo Haneda och på en hedrande tredjeplats Seouls storflygplats Incheon Inte mindre än 6 asiatiska flygplatser ligger bland topp 10, men också 3 europeiska flygplatser nämligen München, London Heathrow och Zürich.(routard.com)
 

Nepal får sin första bredspåriga järnväg i år

2019-06-15 15:54:53

Nepal planerar att öppna sin första bredspåriga järnväg från Nepals sydöstra stad Janakpur till Jayanagar, vid gränsen till Indien, någon gång under de närmaste fem månaderna genom att köpa två tåg från Indien. Nepals järnvägsdepartement har tecknat ett avtal med Indiens Konkan Railway Corporation, om leverans att anskaffa två dieselelektriska motorvagnssätt. Nepalesiska tjänstemän säger att varje tåg kommer att ha fem vagnar med kapacitet för 1300 passagerare och max hastighet på 100 km/tim, och förväntad leverans inom de närmaste tre till fyra månaderna," sa Balaram Mishra, generaldirektör i Nepals järnvägsavdelning nyligen. "Vi hoppas kunna påbörja driften av passagerarbanan inom en månad efter att tågsätten anländer." När järnvägen kommer i drift kommer det att bli första gången på sex år som Nepal kommer att ha ett operativt passagerarsystem. Järnvägen Janakpur - Jaynagar har tidigare varit i drift men då som en smalspårig linje, men trafiken lades ner för cirka sex år sedan efter att renoverings och uppgraderingsarbeten påbörjats. Den nepalesiska regeringen bestämde nyligen att åter öppna järnvägstrafik Janakpur - Jaynagar, som ingår i 69-km Nepal-Indien gränsöverskridande järnväg. "Vi kommer att anställa indiska tekniker för underhåll och signalsystem tills vi får kompetens på området, säger Mishra. "Vi kommer dock att använda egen personal på järnvägsstationerna."
(Xinhua)

Besökare måste alltid kunna visa upp passet

2019-06-15 15:53:35

Mongoliet kräver nu, enligt en lag som antogs 2017, att resenärer permanent bär sina pass på dem. Detta kan när som helst begäras för identitetsverifiering.
(routard.com)

Mycket populära matdestinationer

2019-06-15 15:52:21

Enligt en undersökning av Booking.com blir lokala kulinariska specialiteter allt viktigare när man väljer destination. 61% av de svarande säger att detta kriterium är avgörande för valet av destinationen. Mer än en tredjedel av dem planerar även att lägga gastronomin i centrum för en framtida resa 2018!
Asien är därför mycket populärt, speciellt Malaysia, Taiwan och Japan medan Frankrike kom 8 av 11. 64% av de svarande vill konsumera mer lokala produkter. i denna sociala nätverkens tid ersätter det lokala köket turistrestauranger, för att man vill uppleva mat och färger.
(routard.com)

Ny järnväg planeras till Vientiane

2019-06-12 11:44:32

Kinas nationella utvecklings- och reformkommission och Thailands samt Laos transportministerier har undertecknat ett samarbetsavtal om att bygga en 1 435 mm normalspårig järnväg från den thailändska gränsen vid Nong Khai till Laos huvudstad Vientiane, inklusive en ny bro över floden Mekong. Slutförandet är planerat till 2023, och linjen är en del av en förlängd korridor från Kina och Thailand, och man förväntas nå Vientiane år 2021. Sträckningen på den thailändska sidan av gränsen kommer också att bli dubbelspårig. (railwaygazette)

Emirates Airlines flyger dagligen från Phnom Penh till Dubai via Bangkok

2019-06-12 11:43:35

Emirates Airlines flyger nu dagligen från Phnom Penh till Dubai via Bangkok i stället för via Yangon på grund av ökad efterfrågan på resor mellan Kambodjanska och Thailand,  sa flygbolagets kommersielle chef Abdulla Adnan till journalister vid en presskonferens nyligen . Sista Emiratesflyget från Dubai till Phnom Penh via Yangon 31 maj. Abdulla sade att den ökande efterfrågan på resor mellan Phnom Penh och Bangkok samt bättre flygförbindelser i Bangkok flygplats var de främsta orsakerna till att Emirates beslutade att byta från Yangon till Bangkok för mellanlandningen. "Vi tittar på Bangkok som en regional knutpunkt för resenärer från Sydostasien till olika destinationer som Europa och Amerika. Vi vill öka både in- och utgående flyg till och från Kambodja. Baserat på marknadsundersökningar är vi övertygade om att vi kommer att locka många passagerare." "Vad det gäller demografi ser vi att det är bra mix av passagerare från och till Kambodja," sa han. Den dagliga flighten från Dubai till Phnom Penh via Bangkok skall flygas med Boeing 777-300 ER, med åtta förstaklass, 42 business och 310 platser i ekonomiklass. Emirates började flyga mellan Phnom Penh och Dubai i juli 2017, tack vare ökande turism samt utbyggnaden av Phnom Penh International Airport, plus att Emirates har så bra vidareförbindelser mellan Dubai och europeiska nav som Paris, London och Frankfurt. Kambodjas resebyråförenings president Chhay Sivlin välkomnade lanseringen av den rutten då den kommer att locka fler turister från Mellanöstern till kungariket. "Att ha ett förstklassigt flygalternativ kommer att hjälpa till att locka fler turister till Kambodja, särskilt från Dubai och Mellanösternländerna," sa hon. Sedan starten av sina flygningar 2017 har Emirates transporterat totalt 130 000 passagerare och 5 000 ton gods på Phnom Penh-linjen. Kambodjas turistministern sa att från januari till april i år tog Kambodja emot 2,4 miljoner besökare, och totalt förväntas man välkomna 6,6 miljoner turister i år jämfört med 6,2 miljoner i fjol. (AFP)

Modernisering av järnvägen till Aqaba planeras

2019-06-12 11:42:03

En saudiarabisk fond och den särskilda ekonomiska zonmyndigheten i Aqaba har tecknat ett samförståndsavtal för att undersöka möjligheten att bygga en 195 km lång järnväg som ska förbinda en planerad inre torrhamn vid Ma'an med hamnanläggningar vid Aqaba. Den befintliga 1 050 mm smalspåriga järnvägen till Aqaba byggdes på 1970-talet för att transportera fosfat för export, men transporterna har avstannat sedan denna trafik överfördes till en ny hamn som för närvarande inte är ansluten till järnväg. ASEZA och SJIF planerar att projektet för 500 m dinarer skall bli av genom ett PPP arrangemang. Det skulle innefatta byggandet av torrhamnen, modernisering av befintlig järnväg samt förlängning av linjen för att betjäna Aqabas containerterminal och de södra hamnanläggningarna samt upphandling av ny rullande materiel. SJIF bildades 2017 av den offentliga investeringsfonden i Saudiarabien (90%) och 16 jordanska banker (10%). Projektet Aqaba - Maan skulle minska transportkostnaderna och gynna utvecklingen av logistiksystemet i södra Jordanien och kan vara det första steget i utvecklingen av ett nationellt järnvägsnät. (railwaygazette)

Nya tåg till Israels järnvägar

2019-06-12 11:41:04

Bombardier Transportation har tecknat ett kontrakt att leverera 74 Twindexx Vario tvåvåningsvagnar till Israel Railways. En order på 147 miljoner euro meddelades den 6 juni är ett komplement till ett ramavtal som undertecknades i oktober 2010 och därigenom kommer ISR: s totala park med tvåvåningsvagnar att bli 586. Ordern täcker 11 push-pull tågset att dras med Traxx lok och 63 mellanvagnar inklusive 11 servicevagnar för personer med nedsatt rörlighet. Manövervagnarna har en körkonsol identisk med den i Bombardiers elektriska Traxx-lok. Leveranserna skall vara avslutade senast december 2021. Vagnarna kommer att tillverkas hos Bombardier i Görlitz och Bautzen i Tyskland, med slutmontering i MTR-fabriken i Dimona. Bombardier Transportation uppgraderar för närvarande 293 av ISR: s tvåvåningsvagnar, vid sin depå i Haifa, för trafik i 160 km/tim dragna av ellok.
(railwaygazette)