E-visum till Ryssland

2019-07-05 18:26:43

Från 1 januari 2021 kommer det troligen vara möjligt att besöka Ryssland med e-visum.
 
Det är vad Rysslands president Vladimir Putin har bestämt i ett presidentdekret. Presidenten vill ge utländska besökare från ett antal länder möjlighet att besöka Ryssland med e-visum. Som svensk medborgare behöver du för närvarande visum om du vill besöka Ryssland. Förutom priset på ett sådant visum behöver du också ta en tur till ryska konsulatet och bli utan ditt pass för ett tag. Det kan vara en anledning för många att välja bort ett besök i landet. Även om det ännu inte är klart vilka länder som kommer att bli berättigade till e-visum finns det rykten om att detta kommer att vara möjligt för de flesta europeiska länder, däribland Danmark och Sverige. Dessutom nämns Kina, Sydkorea och Nya Zeeland, men konstigt nog inte USA. Kostnaden för ett e-visum ska vara 50 USD och med detta visum kan du besöka Ryssland i maximalt 16 dagar.
 
Varför nu? Anledningen till att Ryssland vill byta till e-visum är att turismen gått ner 10 procent mot vad det var under fotbolls-VM 2018. Med införandet av e-visum hoppas landet locka fler turister att besöka Ryssland. Ryssland är inte det första landet som byter till e-visum för besökare från andra länder. Till exempel införde Egypten e-visum år 2017. Kina har länge haft möjlighet till ett gratis transitvisum, som kontinuerligt har utvidgats till att omfatta fler och fler städer. Länder som Kanada och Nya Zeeland har just gjort åtgärder för att besöka länderna lite svårare genom att byta till e-visum, där det tidigare var möjligt att besöka länderna utan visum. Införandet av e-visum till Ryssland är ännu inte helt bestämt, mycket kan hända fram till 2021, men chansen är att ett besök i Ryssland blir mycket lättare i framtiden.
(One Mile At A Time/Insideflyer.dk)
 

Limarestaurangen Maido nr 10 bland världens bästa restauranger

2019-07-05 18:25:14

Nyligen samlades vid en ceremoni i Singapore, sponsrad av San Pellegrino, kockar från Europa och Amerika för att lära sig vilka restauranger som utsetts till världens 50 bästa 2019. Mauro Colagrecos Mirazur,  en fransk restaurang i Menton på Rivieran, kom på första plats på denna lista. "Det är första gången en fransk restaurang nått toppen av rankingen sedan listan debuterade 2002", skrev arrangerande Eater.com. Från Peru hamnade restaurang Maido på 10: e plats på listan. det peruanska köket utses ideligen till ett av världens bästa och Maido är en verklig topprestaurang belägen några kvarter från Stilla Havets strand. Inga indiska restauranger fanns med på listan och "den enda afrikanska restaurangen är en restaurang i europeisk stil i Kapstaden". Arrangörerna tog också bort tidigare vinnare från listan för att marknadsföra andra företag.  Av de 50 på listan fanns bara fem restauranger som styrdes av kvinnliga kockar, och de var desamma som förra året. Clare Smyth, som fick äran att tituleras "World's Best Female Chef", och Dominique Crenn, som blev en av runt fjorton amerikanska kökschefer att få tre Michelin-stjärnor, vann äntligen en plats i år och kom på som nr 35 ", sade Eater.com.
(perunews.com)

Internet användas för att "försvara revolutionen"

2019-07-05 18:24:15

De kubanska myndigheterna sade nyligen att användningen av Internet och ny teknik skall regleras och vara ett "instrument för att försvara revolutionen", när Kuba ökar sin tillgång till webben men är i full diplomatisk konfrontation med USA. President Miguel Diaz-Canel har prioriterat IT och datorer sedan han tillträdde i april 2018 och öppnade 3G (mobilt internet) i december och uppmanade alla ministrar och anhängare att vara mer närvarande på sociala nätverk för att sprida tankarna från den socialistiska revolutionen 1959.  Generellt sett har de kubanska myndigheterna sagt att de anser internet som ett nytt politiskt och ideologiskt slagfält i ett sammanhang av hård diplomatisk spänning med Washington, vilka ökar sanktioner mot Kuba. Detta frustrerar en del av befolkningen som klagar över många siter som blockeras, eftersom de anses alltför kritiska, men också för höga priser för att få tillgång till 3G.
De nya texterna som publicerades torsdagen förstärker denna idé: "Kommunikationsdepartementet, i samordning med revolutionernas styrkor och inrikesdepartementet, ansvarar för att styra upp och sätta in åtgärder för att säkerställa datoriseringen i samhället." I slutet av april kunde, enligt den offentliga operatören Etecsa med monopol med 5.4 miljoner mobila linjer, mer än 2,3 miljoner ha tillgång till internet på ön med 11,2 miljoner invånare.

Elbilsfabrik öppnad i Kutaisi

2019-07-05 18:22:41

I Kutaisi, Georgiens näst största stad och framväxande industri-, kultur- och utbildningscenter, kommer man snart att öppna en fabrik för elbilar genom ett samarbete mellan ett georgiskt privat företag och en kinesisk grupp, och med stöd från den georgiska regeringen. Det blir en fabrik för montering, målning,  svetsanläggningar samt en fabrik för solpaneler. De första elbilarna kommer att rulla ut här senast 2020. Företaget säger att de investerar i projekt som skyddar och respekterar miljön. Investeringarna är relativt stora och kräver en särskild infrastruktur, inklusive att man måste sätta upp laddstationer över hela landet och solenergimottagare. Man planerar att till en början behöva 300 arbetare, men många fler därefter, och man kommer att kunna producera 40 000 elbilar per år, och i början blir det fyra olika modeller, varav minst hälften av dem för hemmamarknaden. För regeringen är projektet en del av en större plan för att omvandla landets ekonomi till en grönare ekonomi. Det kommer också att främja utvecklingen av bilindustrin i Georgien
(Euronews)

Storsatsning av det amerikanska flygbolaget Delta Air Line

2019-07-04 15:32:04

Delta förbättrar tjänsten i ekonomiklass och välkomstdrink och uppgraderade måltider är bland nyheterna i ett nytt servicekoncept för ekonomiklass på Deltas internationella linjer. Delta flyger bland annat till Paris och Amsterdam samt under sommaren till Köpenhamn. Många flygbolag har de senaste åren dragit ner på service i ekonomiklass, där till exempel utbudet av mat och dryck har försämrats. Delta har under det senaste året prövat konceptet på över 700 flygningar på sin linje mellan Portland, Oregon och Tokyo-Narita, och ska nu rulla ut konceptet på alla sina internationella flygningar över 6,5 timmar och på några kortare sträckor där Delta One och Delta Premium Select redan erbjuds.  I det nya konceptet välkomnas passagerare i ekonomi med en uppfriskande cocktail - i första hand en Bellini som består av mousserande vin och persikopuré - och innan måltiden serveras kommer passagerarna att få en varm servett. Maten i ekonomi kommer att vara i "bistro-stil" med nya, skräddarsydda tallrikar i robust hårdplast med uppgraderat bestick och dukar istället för de traditionella brickorna. Passagerare kan välja mellan olika aptitretare, vilka blir större än tidigare. På de flesta flygningar kommer det även att finnas efterrätt, som serveras separat efter måltiden tillsammans med kaffe, te, vin eller vatten. Kort före landningen får man ytterligare en våtservett för att bli fräsch och erbjuds även en chokladbit. På långa internationella flygningar serveras, liksom tidigare, också en måltid nummer två ombord.
Från 2021 kommer Delta att erbjuda Premium Select på alla sina widebody-flygningar mellan USA och Europa. Premium Select är namnet på Delta Air Lines nya mellanklass, som introducerade 2018 på bolagets nya Airbus A350-900. Klassen ligger mellan business och eonomy i stil med Premium Economy som erbjuds av många andra flygbolag. Delta kommer även att uppgradera kabinerna i sina widebody-plan. I Premium Select får passagerarna mer benutrymme och kan luta sig längre bak än i ekonomi. Dessutom har man större TV-skärmar, uppgraderade måltider och andra fördelar.
(check-in.dk)

Omgjorda muséet St Fagans i Wales är 2019 Art Fund Museum of the Year

2019-07-04 15:31:03

Muséet nära Cardiff drog hem 100,000 pund i pris efter att ha renoverat för 30 miljoner pund. Ett utomhusmuseum lovprisad för att leva, andas och förkroppsliga kulturen i Wales har fått pris som årets museum i Storbritannien, och belönades för att man visar "exceptionell fantasi, innovation och prestation".
"St Fagans lever, andas och belyser Walesens kultur och identitet, och denna magiska plats är gjord av Wales folk för människor överallt och står som ett av de mest välkomnande och engagerande museerna någonstans i Storbritannien." En av 2019-domarna, Bridget McConnell, chef för välgörenhetsorganisationen Glasgow Life, lovordade den inblandade walesiska regeringen för att vara en så entusiastisk supporter av St Fagans. "Alla jag träffade och såg på St Fagans var i ständig livlig konversation om sin delade historia, kultur och levda erfarenheter", sa hon. "Det här är deras plats, och det känns starkt vid varje besök." St Fagans har mer än 50 byggnader som flyttats dit från platser över hela Wales vilket gör det möjligt för besökare att ta sig igenom den walesiska historian, från förhistoriska tider till idag. Det är första gången ett walesiskt museum tilldelas utmärkelsen.  Konkurrenterna inkluderade bland annat HMS Caroline i Belfast, Nottingham Contemporary Art Gallery, V & A Dundee och Pitt Rivers Museum i Oxford, som visar universitetets arkeologiska och antropologiska samlingar. St Fagans , Wales mest besökta attraktion, har välkomnat besökare sedan 1948 när det öppnade som Wales folkmuseum.  Slutförandet av sexårig renovering förra året var organisationens mest ambitiösa projekt, med skapande av nya gallerier, fler inlärningsplatser och en ny byggnad, Gweithdy - Welsh för "workshop" - som är ett nationellt centrum för kreativitet och hantverkskunskaper.
(theguardian.com)

Nu blir det höghastighetståg till Granada

2019-07-04 15:30:02

En 122 km bana Antequera - Granada invigdes formellt 25 juni av premiärminister Pedro Sánchez, som avtäckte en skylt på Antequera Santa Ana-stationen. Han hade med sig utvecklingsminister José Luis Ábalos, spanska trafikverket ADIF: s Isabel Pardo de Vera och spanska SJ RENFE:s Isaías Táboas, tillsammans med regionala och nationella regeringsföreträdare. Den normalspåriga banan som förbinder provinshuvudstaden med höghastighetsbanan Cordoba - Malaga är tänkt att ingå i Andalusiens axel, som förbinder Huelva, Sevilla, Antequera, Granada och Almería. Arbetet har pågått sedan 2008, men försenades av många problem och kostnadsöverskridanden, delvis på grund av byggande av sju tunnlar, inklusive en på3,3 km. 31 viadukter inkluderar den 3,15 km långa Archidona viadukten, som blir den näst längsta på det spanska höghastighetsnätet. Som en tillfällig åtgärd går den nya normalspårslinjen på samma banvall som den gamla bredspårslinjen genom Loja, inklusive en tunnel med max hastighet på 100 km/tim. 8 juni bad regeringen om anbud för byggande av 22 km ny banan för denna del, till en beräknad kostnad på 18 miljoner euro, vilket förväntas ta cirka 22 månader. För att underlätta arbetet på banan för kunna emot höghastighetståg, avbröts trafiken på den gamla banan i april 2015. Sedan dess har Granada betjänats av en ersättningsbuss som förbinder med Madrid-Malagá-tåg vid Antequera. Tågtrafiken är planerad att återupptas den 26 juni, med tre höghastighetståg från den sydliga staden med Madrid och ett dagligt tåg mellan Granada och Barcelona. Man kommer att använda RENFEs tågtyper serie 102 och 112 Talgo. Snabbaste resetiden för 568 km till Madrid blir 3 tim 5 min, cirka 50 min snabbare än för närvarande. Resan till Barcelona kommer att ta 6 tim 25 min. Alla tåg kommer att göra uppehåll i Cordoba, som kommer att ligga 90 minuter från Granada. Enligt ADIF har man för byggandet av linjen Antequera - Granada använt 724,9 miljoner euro i EU-stöd.
(railwaygazette)

Vandrarhem i St. Petersburg-ett av världens bästa

2019-07-04 15:29:14

Vandrarhemstidningen Hostelworld listar varje år några av de bästa vandrarhemmen i världen, och 2018 utsågs Soul Kitchen i St Petersburg återigen till bästa vandrarhem i Europa och bästa vandrarhem i mellanstorlek i hela världen. Soul Kitchen tillhör den nya generationen vandrarhem med egna rum, egna våningssängar med gardiner för privatliv och cool design. Det är perfekt för ensamresenärer, par och familjer. Det är inte första gången som får utmärkelser. man har utsetts till världens bästa vandrarhem i sin storlek både 2014, 2016, 2017 och 2018
(routard.com)

Huvudstaden Bukarest är den bästa staden i världen för spel

2019-07-04 15:27:56

Rumäniens huvudstad Bukarest är den bästa staden i världen för spel tack vare hög internethastighet och låg ping, enligt Speedtest.net, Ooklas IT-hastighetsprovplattform. Detta kompletteras av en spännande spelkultur med många lokala och internationella spelstudior och evenemang som Bukarest Gaming Week. Bukarest toppar en lista över 35 städer runt om i världen som är kända för sina esportevenemang, spelkonferenser och spelbolag, en lista som även inkluderar städer som Singapore, Shanghai, Moskva, Seattle, Las Vegas, Paris och Tokyo. Enligt Speedtest var den genomsnittliga nedladdningshastigheten i Bukarest 172 Megabit per sekund och uppladdningshastigheten var också imponerande - 126 Mbps. Singapore har dock ännu snabbare internet, med närmare 200 Mbps både för nedladdning och uppladdning. Skillnaden till Bukarests favör kom från superlågt  ping - endast 8 millisekunder. Ping är lika viktigt eller ännu viktigare för spelare än nedladdning och uppladdningshastigheter. "Ping är reaktionstiden för din anslutning - hur snabbt får du ett svar efter att du har skickat ut en förfrågan, speciellt i applikationer där timing är allt (som videospel). Bukarest följs av Hangzhou, Chengdu (båda Kina), Singapore, Seongnam-si och Incheon (båda Sydkorea). Budapest är sjunde, följt av Malmö (Sverige), Vancouver (Kanada) och Shanghai (Kina).
(romania-online.com)

Landet inför e-visum

2019-07-04 15:27:00

Laos börjar med e-visum och portalen finns tillgänglig på https://evisa.gov.la. Alla nationaliteter kan få e-visum, utan de med viseringsbefrielseavtal. E-visum kommer att bli dyrare än visum via ambassaden eller vid ankomsten till landet. Avgiften blir 15 dollar plus konsulära avgifter, vilka för närvarande ligger mellan 30 och 35 dollar. Det skall ta max tre dagar att få visumet klart och till en början blir det endast turistvisum, och giltigheten kommer att vara 60 dagar efter mottagandet av godkännandebrevet för en maximal vistelse på 30 dagar i landet. Innehavaren av e-visat måste presentera det utskrivna e-visat vid   gränskontrollen. Resenärer som så önskar kan fortfarande, tills vidare, begära utfärdande av visering vid ambassad eller vid ankomsten till landet.
 (routard.com)