Hanoi och Ho Chi Minh City topp 3 bland de billigaste resmålen i Asien

2020-02-19 21:22:16

En studie, gjord det brittiska reseförsäkringsbolaget Alpha, visar de mest ekonomiska asiatiska städerna för resenärer. Denna studie bygger på fem kriterier: priset för en övernattning, transport, måltider, kulturattraktioner och drycker. Hanoi toppar listan med en genomsnittlig utgift på 16,60 euro för de fem kategorierna. Därefter följer Vientiane i Laos (17,20 € / dag), Ho-Chi-Minh City i Vietnam (17,70 € / dag), och Rangoon i Burma (18,25 € / dag). (https://www.alphatravelinsurance.co.uk/cheapest-cities-to-visit-in-asia/)

Världens bästa matland och Machu Picchu världens bästa turistattraktion vid World Travel Awards

2020-02-19 21:21:17

Peru har återigen tilldelats "Bästa kulinariska destination i världen" vid World Travel Awards 2019 och det är 8: e gången som detta land vann det gastronomiska priset vid denna turismens Oscar. Utmärkelsen åtföljs av en annan god nyhet för Peru då två restauranger i Lima (Maido och Central) rankas i år bland de tio bästa av de 50 bästa restaurangerna i världen. Machu Picchu erkändes som "bästa turistattraktion i världen" vid samma tillfälle. World Travel Awards, som utses årligen sedan 1993 av en internationell jury av experter och medlemmar av turistnäringen, betraktas som "Turismens Oscar" och är de mest prestigefyllda priserna inom turistsektorn.(World Travel Awards)
 

Centre Pompidou har öppnat museum i Shanghai

2020-02-19 21:19:57

Centre Pompidou öppnade nyligen i Shanghai, och det är det tredje filialen som det franska museet öppnar utomlands efter Malaga och Bryssel, och den första utanför Europa. Byggnaden, designad av den brittiska arkitekten David Chipperfield, reser sig vid stranden av floden Huang Pu, i hjärtat av Xuhui Waterfront-distriktet, där det redan finns många museer (Yuz, Long, Rockbund Konst, Fotografimuseum o.s.v.) samt konstgallerier. Pompidou Shanghaï Center, vars fasader är gjorda av återvunnet glas, består av tre volymer som är utformade runt en central hall med ett atrium. Utställningarna kommer att bygga på verk från Centre Pompidou i samarbete med kinesiska konstnärer. Centre Pompidou har en av de största konstsamlingarna från 1900- och 21-talet, med mer än 120 000 verk, och tre gallerier i museet ägnas åt att visa upp dess samlingar, med tre semi-permanenta rotationer (varar i 5 år) och två tillfälliga utställningar varje år. Ett galleri är reserverat för presentation av multimediainstallationer (The Box) och ett annat galleri kommer att ägnas åt presentation av lokala verk. Centret har också ett auditorium. Den första utställningen "The Shape of Time" behandlar konstnärernas tidsrepresentation med mer än hundra verk tillhörande Centre Pompidou signerade Picasso, Miro, Duchamp och Boltanski i synnerhet. Utställningen kommer att ses fram till maj 2021.(routard.com)
 

520 smittats av viruset, varav 454 fall ombord på kryssningsfartyget

2020-02-19 20:52:13

Japan har planer på att testa hiv-medicin för att behandla personer som har smittats av det nya coronaviruset. Totalt har 520 personer i Japan smittats av viruset, varav 454 fall (det vill säga cirka 90 %) ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger i karantän i hamnen i Yokohama. Hittills har en person avlidit i landet till följd av viruset. Man vet dock inte när hiv-medicinerna kan godkännas för användning mot viruset. Tokyo har nyligen infört begränsningar på hur många personer som får vistas på allmänna platser och flera japanska företag uppmanar sina anställda att arbeta hemifrån.(nt.se)

E-visum till Ryssland

2019-07-05 18:26:43

Från 1 januari 2021 kommer det troligen vara möjligt att besöka Ryssland med e-visum.
 
Det är vad Rysslands president Vladimir Putin har bestämt i ett presidentdekret. Presidenten vill ge utländska besökare från ett antal länder möjlighet att besöka Ryssland med e-visum. Som svensk medborgare behöver du för närvarande visum om du vill besöka Ryssland. Förutom priset på ett sådant visum behöver du också ta en tur till ryska konsulatet och bli utan ditt pass för ett tag. Det kan vara en anledning för många att välja bort ett besök i landet. Även om det ännu inte är klart vilka länder som kommer att bli berättigade till e-visum finns det rykten om att detta kommer att vara möjligt för de flesta europeiska länder, däribland Danmark och Sverige. Dessutom nämns Kina, Sydkorea och Nya Zeeland, men konstigt nog inte USA. Kostnaden för ett e-visum ska vara 50 USD och med detta visum kan du besöka Ryssland i maximalt 16 dagar.
 
Varför nu? Anledningen till att Ryssland vill byta till e-visum är att turismen gått ner 10 procent mot vad det var under fotbolls-VM 2018. Med införandet av e-visum hoppas landet locka fler turister att besöka Ryssland. Ryssland är inte det första landet som byter till e-visum för besökare från andra länder. Till exempel införde Egypten e-visum år 2017. Kina har länge haft möjlighet till ett gratis transitvisum, som kontinuerligt har utvidgats till att omfatta fler och fler städer. Länder som Kanada och Nya Zeeland har just gjort åtgärder för att besöka länderna lite svårare genom att byta till e-visum, där det tidigare var möjligt att besöka länderna utan visum. Införandet av e-visum till Ryssland är ännu inte helt bestämt, mycket kan hända fram till 2021, men chansen är att ett besök i Ryssland blir mycket lättare i framtiden.
(One Mile At A Time/Insideflyer.dk)
 

Limarestaurangen Maido nr 10 bland världens bästa restauranger

2019-07-05 18:25:14

Nyligen samlades vid en ceremoni i Singapore, sponsrad av San Pellegrino, kockar från Europa och Amerika för att lära sig vilka restauranger som utsetts till världens 50 bästa 2019. Mauro Colagrecos Mirazur,  en fransk restaurang i Menton på Rivieran, kom på första plats på denna lista. "Det är första gången en fransk restaurang nått toppen av rankingen sedan listan debuterade 2002", skrev arrangerande Eater.com. Från Peru hamnade restaurang Maido på 10: e plats på listan. det peruanska köket utses ideligen till ett av världens bästa och Maido är en verklig topprestaurang belägen några kvarter från Stilla Havets strand. Inga indiska restauranger fanns med på listan och "den enda afrikanska restaurangen är en restaurang i europeisk stil i Kapstaden". Arrangörerna tog också bort tidigare vinnare från listan för att marknadsföra andra företag.  Av de 50 på listan fanns bara fem restauranger som styrdes av kvinnliga kockar, och de var desamma som förra året. Clare Smyth, som fick äran att tituleras "World's Best Female Chef", och Dominique Crenn, som blev en av runt fjorton amerikanska kökschefer att få tre Michelin-stjärnor, vann äntligen en plats i år och kom på som nr 35 ", sade Eater.com.
(perunews.com)

Internet användas för att "försvara revolutionen"

2019-07-05 18:24:15

De kubanska myndigheterna sade nyligen att användningen av Internet och ny teknik skall regleras och vara ett "instrument för att försvara revolutionen", när Kuba ökar sin tillgång till webben men är i full diplomatisk konfrontation med USA. President Miguel Diaz-Canel har prioriterat IT och datorer sedan han tillträdde i april 2018 och öppnade 3G (mobilt internet) i december och uppmanade alla ministrar och anhängare att vara mer närvarande på sociala nätverk för att sprida tankarna från den socialistiska revolutionen 1959.  Generellt sett har de kubanska myndigheterna sagt att de anser internet som ett nytt politiskt och ideologiskt slagfält i ett sammanhang av hård diplomatisk spänning med Washington, vilka ökar sanktioner mot Kuba. Detta frustrerar en del av befolkningen som klagar över många siter som blockeras, eftersom de anses alltför kritiska, men också för höga priser för att få tillgång till 3G.
De nya texterna som publicerades torsdagen förstärker denna idé: "Kommunikationsdepartementet, i samordning med revolutionernas styrkor och inrikesdepartementet, ansvarar för att styra upp och sätta in åtgärder för att säkerställa datoriseringen i samhället." I slutet av april kunde, enligt den offentliga operatören Etecsa med monopol med 5.4 miljoner mobila linjer, mer än 2,3 miljoner ha tillgång till internet på ön med 11,2 miljoner invånare.

Elbilsfabrik öppnad i Kutaisi

2019-07-05 18:22:41

I Kutaisi, Georgiens näst största stad och framväxande industri-, kultur- och utbildningscenter, kommer man snart att öppna en fabrik för elbilar genom ett samarbete mellan ett georgiskt privat företag och en kinesisk grupp, och med stöd från den georgiska regeringen. Det blir en fabrik för montering, målning,  svetsanläggningar samt en fabrik för solpaneler. De första elbilarna kommer att rulla ut här senast 2020. Företaget säger att de investerar i projekt som skyddar och respekterar miljön. Investeringarna är relativt stora och kräver en särskild infrastruktur, inklusive att man måste sätta upp laddstationer över hela landet och solenergimottagare. Man planerar att till en början behöva 300 arbetare, men många fler därefter, och man kommer att kunna producera 40 000 elbilar per år, och i början blir det fyra olika modeller, varav minst hälften av dem för hemmamarknaden. För regeringen är projektet en del av en större plan för att omvandla landets ekonomi till en grönare ekonomi. Det kommer också att främja utvecklingen av bilindustrin i Georgien
(Euronews)

Storsatsning av det amerikanska flygbolaget Delta Air Line

2019-07-04 15:32:04

Delta förbättrar tjänsten i ekonomiklass och välkomstdrink och uppgraderade måltider är bland nyheterna i ett nytt servicekoncept för ekonomiklass på Deltas internationella linjer. Delta flyger bland annat till Paris och Amsterdam samt under sommaren till Köpenhamn. Många flygbolag har de senaste åren dragit ner på service i ekonomiklass, där till exempel utbudet av mat och dryck har försämrats. Delta har under det senaste året prövat konceptet på över 700 flygningar på sin linje mellan Portland, Oregon och Tokyo-Narita, och ska nu rulla ut konceptet på alla sina internationella flygningar över 6,5 timmar och på några kortare sträckor där Delta One och Delta Premium Select redan erbjuds.  I det nya konceptet välkomnas passagerare i ekonomi med en uppfriskande cocktail - i första hand en Bellini som består av mousserande vin och persikopuré - och innan måltiden serveras kommer passagerarna att få en varm servett. Maten i ekonomi kommer att vara i "bistro-stil" med nya, skräddarsydda tallrikar i robust hårdplast med uppgraderat bestick och dukar istället för de traditionella brickorna. Passagerare kan välja mellan olika aptitretare, vilka blir större än tidigare. På de flesta flygningar kommer det även att finnas efterrätt, som serveras separat efter måltiden tillsammans med kaffe, te, vin eller vatten. Kort före landningen får man ytterligare en våtservett för att bli fräsch och erbjuds även en chokladbit. På långa internationella flygningar serveras, liksom tidigare, också en måltid nummer två ombord.
Från 2021 kommer Delta att erbjuda Premium Select på alla sina widebody-flygningar mellan USA och Europa. Premium Select är namnet på Delta Air Lines nya mellanklass, som introducerade 2018 på bolagets nya Airbus A350-900. Klassen ligger mellan business och eonomy i stil med Premium Economy som erbjuds av många andra flygbolag. Delta kommer även att uppgradera kabinerna i sina widebody-plan. I Premium Select får passagerarna mer benutrymme och kan luta sig längre bak än i ekonomi. Dessutom har man större TV-skärmar, uppgraderade måltider och andra fördelar.
(check-in.dk)

Omgjorda muséet St Fagans i Wales är 2019 Art Fund Museum of the Year

2019-07-04 15:31:03

Muséet nära Cardiff drog hem 100,000 pund i pris efter att ha renoverat för 30 miljoner pund. Ett utomhusmuseum lovprisad för att leva, andas och förkroppsliga kulturen i Wales har fått pris som årets museum i Storbritannien, och belönades för att man visar "exceptionell fantasi, innovation och prestation".
"St Fagans lever, andas och belyser Walesens kultur och identitet, och denna magiska plats är gjord av Wales folk för människor överallt och står som ett av de mest välkomnande och engagerande museerna någonstans i Storbritannien." En av 2019-domarna, Bridget McConnell, chef för välgörenhetsorganisationen Glasgow Life, lovordade den inblandade walesiska regeringen för att vara en så entusiastisk supporter av St Fagans. "Alla jag träffade och såg på St Fagans var i ständig livlig konversation om sin delade historia, kultur och levda erfarenheter", sa hon. "Det här är deras plats, och det känns starkt vid varje besök." St Fagans har mer än 50 byggnader som flyttats dit från platser över hela Wales vilket gör det möjligt för besökare att ta sig igenom den walesiska historian, från förhistoriska tider till idag. Det är första gången ett walesiskt museum tilldelas utmärkelsen.  Konkurrenterna inkluderade bland annat HMS Caroline i Belfast, Nottingham Contemporary Art Gallery, V & A Dundee och Pitt Rivers Museum i Oxford, som visar universitetets arkeologiska och antropologiska samlingar. St Fagans , Wales mest besökta attraktion, har välkomnat besökare sedan 1948 när det öppnade som Wales folkmuseum.  Slutförandet av sexårig renovering förra året var organisationens mest ambitiösa projekt, med skapande av nya gallerier, fler inlärningsplatser och en ny byggnad, Gweithdy - Welsh för "workshop" - som är ett nationellt centrum för kreativitet och hantverkskunskaper.
(theguardian.com)