Nya visumregler för Vietnam

2023-08-29 05:21:43

Den vietnamesiska regeringen godkände att förlänga den tillfälliga vistelsen från 15 dagar till 45 dagar för medborgare i 13 länder inklusive Sverige som är undantagna från viseringskrav. Detta träder i kraft den 15 augusti 2023.
Det innebär att svenska medborgare är visumbefriade med en tillfällig vistelse på 45 dagar från inresedatumet.

USA arbetar med nya COVID-19-regler för internationella besökare

2021-09-19 14:15:03

WASHINGTON - Biden -administrationen överväger att kräva vaccinationer mot COVID-19 och kontaktspårning av internationella besökare efter att USA återupptar nuvarande breda restriktioner som hindrar många utlänningar från att resa till USA, sa en högsta tjänsteman i Vita huset.
Jeffrey Zients, Vita husets Covid-19 -koordinator, sa att på grund av den senaste ökningen av covid-19-fall, nuvarande resor begränsningar kommer att gälla tills administrationen rullar ut a "nytt system" för att reglera internationella resor.
-USA today

Robotrullstolar på Tokyoa Hanedaflygplats

2020-06-16 12:42:59

Robotrullstolar för personer med nedsatt rörlighet på Tokyoa Hanedaflygplats
 
På Hanedaflygplatsen i Tokyo kan personer med funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet nu förflytta sig med en självgående robotrullstol utvecklad av det japanska företaget WHILL, vilket möjliggör social distans på platser med hög närvaro. Denna futuristiska rullstol transporterar människor från säkerhetskontrollen till gate. Resenären indikerar vilken plats hen vill åka till, trycker på en knapp och blir transporterad. Stolen utgår sedan själv till sin utgångspunkt för att hämta nya passagerare. Utrustad med sensorer och en kamera identifierar enheten hinder och undviker eller bromsar vid behov.
WHILL vill erbjuda sin lösning till andra flygplatser, och tror att, speciellt i dessa coronatider, tjänster som främjar rörlighet och på samma gång social distansering kommer att handhas av robotar och autonoma körtekniker. Systmet kan också användas i köpcentra, på sjukhus eller till och med nöjesparker.
(t.o.m. travel)

Kakao från Piura i Peru till bäst i världen

2020-06-16 12:41:50

Tidskriften National Geographic utnämner kakao från Piura i Peru till bäst i världen
 
Tidningen framhåller denna sorts kakao i sin tryckta utgåva från januari 2020. Criollokakao, en sort som växer främst i den norra regionen Piura, Peru, utsågs till en verklig kronjuvel av National Geographic. Tidningen menar att Criollokakao har exceptionell kvalité, och denna sorts kakao är en av åtta sorter som finns i Peru. Criollokakao utgör bara 0,25% av den globala produktionen av kakao. Vad gör Criollocacao till den bästa kakaon i världen? När du smakar kommer du att märka dess citronsmak med nyanser av torkad frukt, och choklad tillverkad med denna kakao är mindre bitter. Experter tillskriver dess  smak det tropiska klimatet i regionen och ekosystemet som bevarar och omger dess odling. (National Geograph)
 

Nya bagageregler på Shinkansen

2020-06-11 18:02:39

Resenärer som har ett stort bagage (mer än 160 cm runtom enligt längd+bredd+höjd) måste sedan 1 maj betala ett tillägg för att resa med Tokkaido Shinkansen. Man måste reservera plats där det finns speciellt utrymme för stort bagage. 
Mera info: https://global.jr-central.co.jp/en/info/oversized-baggage/ 
(japanrail)

Bild på den Gyllene Bron har vunnit fotopris

2020-06-11 18:01:24

Ett foto av en gyllene bro som hålls i greppet av två gigantiska betonghänder har tagit förstapriset i en internationell tävling om arkitekturfotografering. Bilden av det vietnamesiska landmärket valdes bland över 10 000 bidrag till tävlingen "Världens bästa foto av arkitektur 2020". Fotot visar den 150 meter långa Gyllene bron, som ligger vid den bergiga populära turistorten Bà Nà Hills nära Da Nang och designad av Ho Chi Minh City-baserade företaget TA Landscape Architecture. "Architecture2020 är en tävling om estetik som är resultatet av interaktion mellan ljus och volymer", säger Agora VD och medgrundare Octavi Royo. (independent.co.uk)

 

Machu Picchu stad förbereder sig för att ta emot turister efter återöppnandet.

2020-06-11 17:59:52

Machu Picchu stad, dess befolkning och privata företag utarbetar ett hälsoprotokoll för att reglera flödet av inhemska och utländska turister till Inkafolkets heligast stad Machu Picchu. Borgmästare Darwin Baca sa  att en turist- och hälsokommission har bildats i samordning mellan kommunen och hälsoministeriet (Minsa) för att genomföra protokollet som nämns ovan. Enligt Baca har protokollet gjorts mellan Machu Picchu stad och Inka-citadellets entre, tillsammans med Consettur (ett transportföretag) och man väntar på bidrag från Kulturministeriet, som administrerar Inkacitadellet. Turistjärnvägar arbetar också med sina protokoll. "Perurail harbetar med protokollen" förklarade han. Baca förklarade att syftet är att få turister att känna sig trygga i Machu Picchu, där minimiprotokollet uppfylls tack vare samordnade ansträngningar mot COVID-19-.  Machu Picchus världsarv är Perus största turistmål, och tar emot mer än 4 000 besökare om dagen, varav de flesta är utländska turister. Inkacitadellet och Incaleden är stängda sedan Peru förklarade nödläge på grund av coronavirus men kommer att öppna 1 juli och kommer, precis som 54 andra monument och muséer, att vara avgiftsfria året ut för att promota turismen. (andina.pe)

 

Hanoi och Ho Chi Minh City topp 3 bland de billigaste resmålen i Asien

2020-02-19 21:22:16

En studie, gjord det brittiska reseförsäkringsbolaget Alpha, visar de mest ekonomiska asiatiska städerna för resenärer. Denna studie bygger på fem kriterier: priset för en övernattning, transport, måltider, kulturattraktioner och drycker. Hanoi toppar listan med en genomsnittlig utgift på 16,60 euro för de fem kategorierna. Därefter följer Vientiane i Laos (17,20 € / dag), Ho-Chi-Minh City i Vietnam (17,70 € / dag), och Rangoon i Burma (18,25 € / dag). (https://www.alphatravelinsurance.co.uk/cheapest-cities-to-visit-in-asia/)

Världens bästa matland och Machu Picchu världens bästa turistattraktion vid World Travel Awards

2020-02-19 21:21:17

Peru har återigen tilldelats "Bästa kulinariska destination i världen" vid World Travel Awards 2019 och det är 8: e gången som detta land vann det gastronomiska priset vid denna turismens Oscar. Utmärkelsen åtföljs av en annan god nyhet för Peru då två restauranger i Lima (Maido och Central) rankas i år bland de tio bästa av de 50 bästa restaurangerna i världen. Machu Picchu erkändes som "bästa turistattraktion i världen" vid samma tillfälle. World Travel Awards, som utses årligen sedan 1993 av en internationell jury av experter och medlemmar av turistnäringen, betraktas som "Turismens Oscar" och är de mest prestigefyllda priserna inom turistsektorn.(World Travel Awards)
 

Centre Pompidou har öppnat museum i Shanghai

2020-02-19 21:19:57

Centre Pompidou öppnade nyligen i Shanghai, och det är det tredje filialen som det franska museet öppnar utomlands efter Malaga och Bryssel, och den första utanför Europa. Byggnaden, designad av den brittiska arkitekten David Chipperfield, reser sig vid stranden av floden Huang Pu, i hjärtat av Xuhui Waterfront-distriktet, där det redan finns många museer (Yuz, Long, Rockbund Konst, Fotografimuseum o.s.v.) samt konstgallerier. Pompidou Shanghaï Center, vars fasader är gjorda av återvunnet glas, består av tre volymer som är utformade runt en central hall med ett atrium. Utställningarna kommer att bygga på verk från Centre Pompidou i samarbete med kinesiska konstnärer. Centre Pompidou har en av de största konstsamlingarna från 1900- och 21-talet, med mer än 120 000 verk, och tre gallerier i museet ägnas åt att visa upp dess samlingar, med tre semi-permanenta rotationer (varar i 5 år) och två tillfälliga utställningar varje år. Ett galleri är reserverat för presentation av multimediainstallationer (The Box) och ett annat galleri kommer att ägnas åt presentation av lokala verk. Centret har också ett auditorium. Den första utställningen "The Shape of Time" behandlar konstnärernas tidsrepresentation med mer än hundra verk tillhörande Centre Pompidou signerade Picasso, Miro, Duchamp och Boltanski i synnerhet. Utställningen kommer att ses fram till maj 2021.(routard.com)