Resor nyheter - Albanien

Albanska vatten har kartlagts av undervattensforskare

2019-07-04 15:19:09

Två av de viktigaste institutionerna inom undervattensforskning "RPM Nautical Foundation" och "INA Naval Institute" vid University of Texas presenterade sina resultat i staden Durres. Dessa två amerikanska institut har funnits i albanska vatten i 12 år och skapar undervattenskartor.. "Herkules" med sin sofistikerade teknik skannade en tredjedel av det albanska territoriet genom att skapa tredimensionella kartor över havsbotten, har upptäckt mer än 41 historiska reliker från det 6: e århundradet f.Kr. till det brittiska skeppet "HMS Volage" som öppnade scenen för Corfu Channel 1946. Presidenten för RPM Nautical Foundation James Goold, som räknas till de ledande inom internationell havsrätt, talade också om dessa utgrävningar och betonade den stora betydelsen av dessa upptäckter inte bara för Albaniens maritima historia, utan för hela i Medelhavet. I synnerhet upprepade James Goold det faktum att Albanien i händelsen i Korfu kanal är oskyldigt eftersom de upptäckter som gjordes av USA-expeditionen tydligt visar att brittiska skepp inte har varit på den förklarade kursen utan har kränkt suveräniteten i albanska vatten, vilket gör denna incident till en militär provokation och inte en fredlig övergång. "Herkules" har vistats några dagar i Durres hamn för att hjälpa de albanska myndigheterna i portscanning, fortsätter sin sökning, ger ny vetenskap till botten av havet och belyser den stora betydelsen som marina upptäckter har inte bara för historien, men också för utvecklingen av kulturturism längs våra stränder.(tiranatimes.com)

Albanien attraherar alltmer turister

2018-09-05 14:07:27

I Augusti i år tog Albanien emot 1,3 miljoner turister, en ökning med 20% jämfört med tidigare år Landets turistminister är optimistisk och säger att till 2021 förväntar man sig att ta emot runt 10 miljoner om året medan premiärministern säger att det är mera troligt att dessa siffror blir verklighet först runt 2025. (Albania Daily news)

Planer finns att starta ett eget flygbolag

2017-07-25 22:10:31

Inom ramen för sitt besök på World Petroleum Congress i Istanbul passade Albaniens premiärminister på att besöka Turkish Airlines huvudkontor. Man diskuterade igångsättandet av ett Albanskt flygbolag och detta skulle vara möjligt tack vara det turkiska flygbolagets logistiska hjälp och stöd.
(albaniannews.com)

Ökat antal turister ställer krav på hotellen

2017-06-29 16:58:37


Det ökade antalet turister ställer krav på hotellen att förbättra service och standard. .Många hotell i Albanien kännetecknas emellertid av ganska få bäddar och hotell som byggdes på 90-talet var inte speciellt välplanerade vad det gäller läget. Nu har hotellorganisationen satt igång ett arbete för att förbättra landets hotells konkurrenskraft samt att planera läge och storlek bättre för de nybyggen som förväntas bli av. Regeringen har därför beslutat att med omedelbar verkan sänka momsen för hotellboende till 6%. vilket man hoppas skall ge ökade investeringar i fler och bättre hotell. (Albaniannews.com) 

Korca öppnar 2017 års turistsäsong

2017-06-09 09:22:15

Korca öppnar 2017 års turistsäsong med den Internationella Karnevalsfestivalen, som i år hålls 10 juni. Staden i den sydöstra delen av landet välkomnar såväl inrikes som internationella turister som vill stanna till i och besöka den gamla basaren. med musikparad, traditionella masker och färgglada dräkter förbereder sig staden för att under festivalen förvandlas till landets glädje- och festhuvudstad. Firande förväntas över hela staden då man inväntar många  turister. Karneval började hållas i Korca redan innan 1940  och The Korca Festival växte sedan man bland annat infört Korca Youth - en ungdomsorganisation. På den här tiden bestod musiken mesta av mandoliner, gitarrer och glada sånger. (Albanian Daily News)