Resor nyheter - Azerbajdzjan

Kraftig ökning av turismen till landet under våren

2019-07-04 15:21:09

Azerbajdzjan ser dubbelsiffrig ökning i antal inkommande turister under maj månad. nämligen 18 procent, vilket är 246 000 utländska medborgare mer jämfört med samma period föregående år. Största ökningen i antalet turister var från Ryssland (11 000), Georgien (10 000) och västeuropeiska länder (8 900). Antalet turister från Västeuropa mer än fördubblades(102 %), tack vare fotbollsfans, som kom till Baku för att se UEFA Europa League-matchen. Antalet turister från de centralasiatiska länderna ökade med 58 procent eller 4000 personer. Det totala antalet utländska turister som besökte landet i januari-maj 2019 ökade med 4 procent jämfört med samma period 2018, tillsatta byrån.(news.az)

Azerbajdzjans Ganja utnämnd till kulturhuvudstad inom CIS

2016-09-22 11:21:24

Den antika azerbajdzjanska staden Ganja har utsetts till kulturhuvudstad i Oberoende staters samvälde (CIS) rapporterar  AzerTag(Azerbaijans nyhetsbyrå). Enligt Kazinform(landets internationella nyhetsbyrå), fattades beslutet vid 25 års jubileumsmöte i CISrådet statschefsmöte i Bisjkek, Kirgizistan. Rådet beslutade också att förklara 2017 som året för familj och 2018 året för kultur i CIS.

Baku inviger en tredje tunnelbanelinje

2016-04-21 12:51:14

President Ilham Aliyev öppnade tredje tunnelbanelinjen i Baku den 19 april Linje 3 kallas Violet Line och förbinder Avtovağzal med Memar Əcəmi-2, där byte kan göras till den gröna linjen.
man påbörjade bygget i september 2009 och tunnelborrning inleddes i februari 2011. De 144 meter långa plattformarna är längre än på de båda andra linjerna och kan ta emot sjuvagnståg i st.f. femvagnståg.
Linje 3 kommer att förlängas Avtovağzal till Garachukhur där man kan byta till den gröna linjen. Under öppningsceremonin berättade Baku Metropoliten VD Zaur Huseynov om planer för ytterligare expansion av nätverket. 2030 kommer gröna linjen att göras till en cirkulär linje, och två utstrålande linjer, betecknade gult och blått, kommer att läggas till i nätet som 1520mm spårvidd

Järnvägen Kars-Tbilisi-Baku (BTK)

2016-04-08 12:39:17

Järnvägen Kars-Tbilisi-Baku (BTK) - en regional järnvägsförbindelse som kallas Järnsidenvägen för att förbinda Turkiet-Georgien och Azerbajdzjan. Projektet skulle egentligen vara färdigt  2010 men har försenats och efter ett möte i februari 2016 meddelade de tre ländernas utrikesministrar att järnvägen till slut kommer att öppnas under 2017. Nya sovvagnar är inköpta för c.a 28milj SEK styck och kommer användas från linjens öppnande. BTK-projektet är avsett att fylla en transportkorridor som förbinder Azerbajdzjan till Turkiet (och därför Centralasien och Kina till Europa) med tåg. (I slutet av 2015, tog ett godståg endast 15 dagar att resa från Sydkorea till Istanbul via Kina, Kazakstan, Azerbajdzjan och Georgien-betydligt mindre tid än en resa till sjöss.) Linjen är avsedd att transportera en initial årlig volym på 6,5 miljoner ton, med ett långsiktigt mål på 17 miljoner ton. Vid gränstationen Akhalkalaki byggs en spårviddsväxel för att överföra vagnar mellan bredspår 1520mm som används i Azerbaijan och Georgien till 1435 mm normalspår i Turkey.

Azerbajdzjan strävar efter att öka turismen med 30 – 40 %.

2014-03-27 09:38:29

Landet Azerbajdzjan planerar att locka fler turister under de närmaste tre till fem åren. Detta tillkännagav kultur- och turistministern Abulfas Garayev.Han sa till reportrar att regeringen har planerat fler projekt för att öka antalet turister med 30 - 40 % under de närmsta åren. Planerna är att fem miljoner turister kommer att besöka Azerbajdzjan årligen senast år 2020. Utöver planerade projekt inom turistindustrin kommer Azerbajdzjan att vara värd för ett växande antal stora internationella kulturella, ekonomiska, sport evenemang, som i sin tur kommer att ha en positiv inverkan på antalet besökare.

Kultur- och turistministern sa att inkomster från turistindustrin har ökat 56 gånger under de senaste 10 åren, medan den genomsnittliga tillväxten i världen uppgick till 10-12 %.

Man genomför regelbundet kontroll av hotell så att de uppfyller alla föreskrivna säkerhetskrav och tillgodoser en bra standard.

Många 5-stjärniga hotell är under uppbyggnad. Man satsar på turister med god ekonomi och inte massturism på billiga hotell.

Azerbajdzjan bygger nytt femstjärnigt hotell

2014-03-13 10:10:56

 I norra Azerbajdzjan ligger nationalparken Shahdag vid gränsen mot Ryssland. Nationalparken är landets största och i närheten ligger också områdets största skidort. Platsen är populär både för vintersport och för sommaraktiviteter. Ett nytt luxuöst femstjärnigt hotell håller på att byggas i turistorten Shahdag i Azerbajdzjan i närheten av nationalparken. Berget Shahdag sträcker sig hela 4 243 meter över havet och vid foten av berget har man hittat spår av mänskliga bosättningar från 9 000 år tillbaka. Hela det nya hotellområdet är mer än 22 000 kvadratmeter och hotellet kommer att ha 164 rum, varav 149 standardrum, 13 sviter och 2 duplex. De övriga faciliteterna kommer att bli flera restauranger, caféer, barer samt gym, SPA och pool m.m. För grupper och evenemang blir det tre mötesrum, en stor konferenssal för 130 personer. Under byggnaden skall det bli en parkering för 77 bilar. Man kommer också att bygga en ny restaurang på toppen av berget Shahdag som man kommer att kunna nå med en särkild linbana. I närheten av det redan existerande hotellet Pik Palace Hotel och det nya planeras det dessutom butiker, restauranger, vattenpark, golfbana, skridskobana och villor för turisterna. Det redan existerande hotellet Pik Palace har sex våningar med 167 rum, restauranger, barer, fitnessclub, SPA och balsal.

Utställning i Baku, Azerbajdzjan 4 april – 25 maj 2014

2014-02-27 11:09:40

 Om du under våren tänker resa till Azerbajdzjan kan du uppleva områdets moderna konst på det kulturella centret Heydar Aliyev i Baku. Här planeras för fullt inför utställningen av modern konst; ”Love me, Love me not”. Hela 16 konstnärer från Azerbajdzjan, Iran, Ryssland och Georgien ställer ut sina konstverk. Utställningen produceras och stöds av YARAT, en icke vinstdrivande organisation för modern konst baserad i Baku. Utställningen skapas av iranskan Dina Nasser-Khaivi och öppnar för allmänheten från 3 april till och med den 25 maj 2014 i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Syftet med utställningen rä att varje objekt skall ge betraktaren minst ett nytt perspektiv av landets konst. Man vill visa på att alla och envar har olika sätt att uppleva och förmedla historia och geografi. På utställningen kommer många olika typer av konst att visas, allt från videoinstallationer till målad konst. Någon av utställarna inspireras i sin konst av Azerbajdzjanka mattor. En annan hämtar inspiration från en elvahundratals-romans. Ali Banisadr har skapat ett stort arbete med inspiration från eld och ljus vilket återkommer i både Azerbajdzjansk och Iransk historia och kultur. Hans kosntverk finns även utställda runtom i världen som t ex på Metropolitan Museum of Art i New York och British Museum i London. En av utställarna skapar konst från vardagliga föremål och en annan har skapat en film om en övergiven stad längs sidenvägen. Installationen ”Love me, love me not” är en av utställningens huvudtema där en vårdnadstvist får symbolisera regionens utveckling genom tiderna. Genom att sammanföra verk av konstnärer från olika delar av regionen hoppas man kunna skapa nya perspektiv på den moderna konsten i Azerbajdzjan såväl som i Iran, Ryssland och Georgien.

Azerbajdzjans president ser positivt på turismutvecklingen

2014-01-20 10:03:59

 Azerbajdzjans president Ilham Aliyev uttalade sig under ett ministermöte om landets socio-ekonomiska utveckling. ”Stora steg har tagits för att utveckla landets turism. Man har öppnat ett flertal femstjärniga hotell i regionen och nya destinationer öppnas”. Han fortsatte; ”Azerbajdzjans turismpotential bidrar redan till landets utveckling och folkets välmående. Jag är övertygad om att invånarna i Azerbajdzjan gradvis kommer att föredra att spendera sin semester i det egna landet eftersom destinationerna håller global standard. Detta har upptäckts av både den egna befolkningen och utländska turister, vilket är mycket viktigt för all utveckling av icke oljerelaterad industri.

Enormt bygge påbörjat utanför staden Baku i Azerbajdzjan

2013-11-25 17:10:17

Khazar Islands utvecklas ca 25 kilometer sydväst om huvudstaden Baku. Bygget kommer att bestå av 41 konstgjorda öar där den som ligger längst bort från kusten kommer att vara belägen sju kilometer från land. Hela området beräknas kosta ca 100 miljarder USD att bygga och kommer att täcka en yta på totalt ca 2 000 – 3 000 hektar. 150 broar beräknas komma att binda samman de olika öarna. Ibrahim Ibrahimov som är president i Avesta-koncernen säger att de ser intresse från investerare från både USA, Turkiet, Arabländerna och Kina och de räknar med att öarna skall bli hem åt ca 1 miljon människor. Här kommer att finnas 150 skolor, 50 sjukhus och dagcenter, ett flertal parker, shoppingcenter och universitetsområden. En högklassig formel 1-bana och världens förväntat högsta byggnad ”Azerbaijan Tower” kommer att bli områdets riktmärke. Det kommer att bli en modern stad utan föroreningar, parkeringsproblem eller trafikstockningar. Här kommer man att kunna bo och leva bland kilometerlånga stränder, grönskande parker, pooler och tennisbanor med modern ingenjörskonst och högteknologisk säkerhet. Allt konstrueras med tanke på säkerheten och hela konstruktionen beräknas klara jordbävningar på upp till 9,0 på Richterskalan. Den första ön beräknas vara färdig under 2016 och hela projektet beräknas ta ca femton år att färdigställa. Området kommer att sammankopplas med huvudstaden Baku genom en regelbunden busslinje och snabbfärja. Byggets stolthet Azerbaijan Tower beräknas bli ca 1 050 meter högt med 189 våningar och beräknas kosta 3 miljarder USD att bygga.

 

Azerbaijani President opens Qafqaz Karvansaray hotel in Gabala

2013-09-03 09:37:00

President of Azerbaijan Ilham Aliyev has today attended the opening of Qafqaz Karvansaray hotel in Gabala. APA reports that the Head of State cut thered ribbon symbolizing the official opening of the hotel.

The President was told that the hotel was built in 5 ha area. The construction works began in May, 2012 and were completed in August this year. All necessary conditions were created at the hotel for guests. 4-storey complex was constructed in line with modern standards. There is 44-car garage, laundry, swimming-pool and other auxiliary rooms at the basement of the hotel. Karvansaray hotel complex contains 159 rooms, including 139 luxury rooms, 12 family rooms, 6 presidential suits and 2 rooms for disabled people.

Having closely familiarized himself with the hotel, President Ilham Aliyev wished success to the hotel staff.