Resor nyheter - Bhutan

Huvudstaden Thimpu definierar en stadskärna

2019-06-12 11:37:32

Alla underhållningscentra i Thimphu flyttas till stadscentrum i slutet av 2019. Thimphu har, efter många diskussioner med relevanta intressenter, beslutat att flytta alla nöjescenter till stadens centrum. Processen för omfördelning av nöjescenter har redan börjat och i slutet av 2019 kommer allt att flyttas till några kvarter. Enligt vad man vet finns det i Thimphu Thromde 13 Drayanger, 38 Karaokes, 7 diskotek och 9 livemusikställen. För tillfället har Thromde slutat utfärda underhållningslicenser. Kinlay Dorjee, Thimphu Thrompon sa att de har definierat Norzin Lam, Phenday Lam, och Chang Lam som urbana kärna. Tidigare fanns det ingen urban kärna som sådan i Thimphu. Han sa att de inte kan överväga hela staden som urban kärna och ha underhållningscentra överallt. "På grund av dagens trend ligger högsta nöjescenter i centrum, därför kommer tre områden att identifieras som urbana kärnor och alla nöjescenter kommer att ligga där. Bortsett från det kommer de andra kvarteren att vara bostadsområden, så att inga olägenheter orsakas ", tillade han. Det finns till exempel diskotek och karaoke i Olakha och de har fått många klagomål från bostäder som bor i området.
(the bhutanese.bt) 
 

Plantera träd under en timme

2016-03-29 23:15:01

The Himalayan kungadömet Bhutan gav världens mest långtgående klimatlöfte till klimattoppmötet i Paris, enligt ny analys från en respekterad klimatthinktank .Det himalayanska rikets skogar absorberar tre gånger mer CO2-utsläpp än dess befolkning skapar och det hjälper till att göra det till världens mest "carbon negativa" land visar nya analyser Nästan tre fjärdedelar av den bergiga nationen är täckt av skog som  ofta vattnas av snösmältnings floder, och Bhutan har förbundit sig att skapa ytterligare skog  

Förra sommaren satte man ett världsrekord i att plantera träd under en timme: nästan 50.000.

2015 Bhutans turistår

2014-12-17 12:33:27

Bhutan har beslutat att 2015 skall vara ”Visit Bhutan Year” för att fira den fjärde kungens (Jigme Singye Wangchuck) sextionde födelsedag. Kungen är älskad och vördad av alla bhutaneser. Det blir tillfälle för hela landet att förenas i firandet av att kungen har spenderat sitt 60-åriga liv i människornas och rikets tjänst.

Bhutans turismorganisation startades 1974 samtidigt som den fjärde konungen kröntes. Sedan dess har Bhutan utformat en nationell plan för turismen med tanke på hållbarhet som många länder ser med avundssjuka på. Bhutan har därför dedikerat turiståret 2015 till hans majestät Jigme Singye Wangchuck. För 2015 planeras många spännande och roliga evenemang och aktiviteter för att fira konungens sextionde födelsedag. Bhutans turistsamfund inbjuder världen att förenas med det bhutanesiska folket i ett stort firande av rikets lycka och välgång.

Nytt flygbolag startar i Bhutan

2013-09-25 14:02:29

Tashi Air, Bhutans första privatägda flygbolag, startar en ny daglig internationell rutt mellan Paro och Bangkok.

Första flygningen till Bhutan, Åskdrakens land, kommer att äga rum 10 oktober 2013 från Bangkok. Flyg från Kolkata och Bagdogra till Paro kommer att lanseras under de kommande månaderna.

Staden Paro är huvudort i distriktet Paro i Bhutan. Här finns Bhutans enda internationella flygplats.

Det finns planer på att utöka flygrutterna och för närvarande tittar man på Dhaka, Bangladesh, Nepal, Singapore, Dubai och Hong Kong som framtida resmål.

Licensförnyelse för guider

2013-09-05 10:39:47

TCBS, Bhutans turistråd, har observerat att ett stort antal guider med lång erfarenhet har underlåtit att förnya sina guidelicenser. Sekretariatet har också fått förfrågningar om förnyelse av licenser som förfallit vilket inte är möjligt. För att minska guidebristen under högsäsong, har sekretariatet beslutat att alla sådana guider kommer att ges möjlighet att genomgå ett test och om de klarar testet kommer en ny guidelicens att utfärdas.

Nya sadlar

2013-07-22 10:15:17

Bhutans turistråd har låtit tillverka och leverera 20 sadlar till hästägarna I Trashigang och Paro Dzongkhag och delat kostnaderna 50-50 . Detta för turisternas säkerhet och bekvämlighet. Turistrådet vill försäkra sig om att riktiga sadlar används till turisterna som rider och uppmanar alla turoperatörer att insistera på att sådana sadlar används. I andra områden där ponnys används vid trekking bör researrangörerna uppmana hästägarna att inhandla sådana sadlar i samråd med Bhutans turistråd.

Bhutan till final

2013-06-11 10:24:59

Bhutan till final i “Tomorrows Destination Stewardship Award”.

Det lilla vackra och ganska nya resmålet Bhutan inklämt bland Himalayas höjder blev utvalt till en av åtta finalister i kategorin ”Destination Stewardship” som hålls årligen av World Travel & Tourism Council. Hela 133 ansökningar från 46 länder från hela sex kontinenter kom in till rådet i år. Just det här priset går till en destination som kan demonstrera ett program av hållbar turism som innefattar såväl sociala, kulturella, miljömässiga och ekonomiska fördelar. Tyvärr vann inte Bhutan denna gång utan slogs ut av bl a Air New Zealand & Peaks of Balkan.

Bhutans officiella turistbyrå har i april öppnat en ny hemsida.

2013-05-03 11:46:27

Den nya hemsidan (http://www.tourism.gov.bt/) erbjuder den som skall resa till Bhutan värdefull reseinformation som t ex interaktiva kartor, information om landets olika regioner med vandringsleder, kloster och hotell. Den skall vägleda landets besökare till vad man kan förvänta sig av Bhutan. Här finner du allt värt att veta från festivaler, fågelskådning och meditation till cykling, klättring och fiske.
Här finns också mycket praktisk information om visum, pengar, tullregler och språk som kan vara bra att veta före resan till Bhutan.
Turismen är en av landets största inkomstkällor och har hög prioritet för Bhutans styre.

Mobil är nu tillgängliga i 20 distrikt i Bhutan

2012-09-25 10:35:22

Mobilföretaget TashiCell i Bhutan startade för fem år sedan och är nu tillgängliga i 20 distrikt sedan Lhuentse anslöts den 15 augusti. Av landets 133 000 registrerade mobilanvändare idag är 960 TashiCellsanvändare från Lhuentse. TashiCells styrelseordförande Wangchuk Dorji säger att företaget nått 85% av det totala målet. ”Nu täcker vi även de blinda fläckarna” säger han. ”TashiCells nätverk skall vara tillgängligt i strategiskt belägna platser i varje ”dzongkhags”. Avlägsna platser som Lunana, Merak, Sakteng väntar fortfarande på att bli anslutna till TashiCell. Dessa platser är idag anslutna till BMobile services i Bhutan.