Resor nyheter - Bolivia

Machu Tinku

2016-03-29 23:11:31

Tusentals bybor ur Quechua Indianstammen i Macha högt upp i de bolivianska Anderna deltar varje år i en gatustrid med syfte att "spilla så mycket blod som möjligt". Män och kvinnor klädda i färgglada kläder deltar i en våldsam ritual - som lokalt kallas Machu Tinku för att tillfredsställa den lokala gudinnan Pachamama så hon kommer att möjliggöra en fruktbar skörd

Bolivia börjar förbereda Dakar-rallyt 2015

2014-04-08 12:22:49

Bolivia har startat sina förberedelser för 2015 års Dakar-rally enligt kultur- och turistminister Pablo Groux, som också berättade om den kommitté som skall organisera det hela, ledd av Juan Ramón Quintana från premiärministerns kansli. Han berättade också att den stora utmaningen kommer att vara att organisera en ny väg med fyra stationer genom Oruro och Potosí."Det beräknas att hela 140 bilar kommer att resa till Bolivia vilket betyder att man får öka ansträngningarna när det gäller lägren och säkerheten för fordonen” påpekade kulturministern, som är en entusiastisk Dakar-anhängare. Rallydeltagarna kommer att tillbringa ett dygn i Bolivia

Gustu i Bolivia - en överraskande restaurang av Noma-grundaren Claus Meyer

2014-03-11 10:50:56

 Ingen kunde väl ana att Claus Meyer, en av medgrundarna till en av världens bästa restauranger, skulle välja Bolivia till sitt nästkommande projekt. Bolivia är ännu inte direkt världsberömt för sin mat, men 2013 öppnade Gustu i Bolivias huvudstad La Paz. Bolivias grannar som Brasilien, Argentina och Peru är alla etablerade på gourmetkartan, medan få utav oss kan nämna någon klassisk boliviansk rätt eller ännu mindre någon boliviansk kock. Därför är det en stor nyhet att Claus Meyer som var med och startade Köpenhamns trefaldigt belönade restaurang Noma öppnade en högklassig restaurang i just Bolivia och La Paz. Meyer och hans samarbetspartner och kock René Redzepi är berömda för ultralokala råvaror och säsongsanpassade kryddningar. Bolivia lockade framför allt med tanke på sina fantastiska råa ingredienser. Bolivia har en av världens mest intressanta och mest outforskade biologiska mångfald. Meyer säger att om de lyckas med sin restaurang kommer det att betyda mer för Bolivia än Noma och ny nordisk mat har betydd för någon. Han hoppas att det skall bli fördelar både för honom själv för att få ny inspiration, för kunderna som letar efter något nytt och för landet som är ett av Sydamerikas fattigaste, som förhoppningsvis kommer att tjäna på investeringar, utbilding och arbetstillfällen. Meyer har som mål att erbjuda gästerna en möjlighet att upptäcka lokala bolivianska smaker de aldrig tidigare hört talas om eller smakat. Restaurangen Gusto öppnade i april förra året och ligger i ett rikt område i södra delarna av staden La Paz. Inredningen är minimalistisk med grå väggar och stora fönster med utsikt över Anderna. Alla råvaror såväl som inredning kommer från Bolivia. Några exempel från menyn är den färgsprakande rätten med möra rödbetor serverade med papalisa, en slags gul potatis med rosa prickar, kryddad med hibiskus eller en perfekt kokt äggula i ett bo av remsor av palmhjärta och alpaca charque. Eftersom Bolivia inte har någon kust är det inte mycket av havets frukter på menyn, men Titicacasjön erbjuder öring däremot. Som efterrätt kan de locka med t ex chankaka, sockerrörshonungsmaräng med sorbet gjord av tumbo, en frukt med grönt skal som liknar passionsfrukt och växer alldeles utanför restaurangen. Man kan välja mellan fem, sju eller femtonrätters meny vackert serverad på grova stenfat och i keramikskålar. Naturligtvis kan man också beställa ett speciellt anpassat vinpaket fullt av överraskningar. Restaurangens kundklientel är huvudsakligen diplomater, turister och den bolivianska eliten eftersom priserna är för höga för större delen av befolkningen. Meyer har dessutom startat Melting Pot Foundation vid sidan om restaurangen. Här skall lokalbefolkningen få del av inkomsterna genom att tränas till att bli framtida kockar och restaurangägare. Med sin goda renommé är restaurangen ofta fullbokad flera månader i förväg, men man får se om den rika eliten återkommer om och om igen för att hålla restaurangen igång. La Paz är ju inte riktigt känd att vara den jetset stad som t ex Rio eller Buenos Aires. Meyer tror i alla fall att Bolivia är nästa land att ta plats på matkartan.

Gustu, Calle 10 no. 300, Calacoto, La Paz, restaurantgustu.com

Ett bryggeri i Bolivia hjälpa turister att slippa höjdsjuka!!

2013-05-10 13:49:53

Ett bryggeri i Bolivia har framställt en ny sorts öl som tycks hjälpa turister att slippa höjdsjuka!!
Vid en resa till Bolivia befinner man sig ofta i områden belägna på hög höjd, som till exempel huvudstaden La Paz som är belägen 3600 meter över havet, och denna dryck sägs alltså motverka att resenärer blir dåliga när de reser på höga höjder.