Resor nyheter - Burma

EL Nino ger värmerekord i huvudstaden Yangoon

2019-06-12 11:38:43

Att det kan bli varmt i regionen visste vi men Myanmar lider av rekordbrytande förmonsunvärme. Det förväntade heta vädret i Indien inträffade nyligen men i Myanmar blev det till och med rekord. Yangon, Myanmars kommersiella huvudstad, registrerade 42 grader Celsius en fredag, och enligt uppgifter från tyska SMHI var det värmerekord för staden. Den tidigare högsta apriltemperaturen var 41,1C, och då får man gå tillbaka till 1881. Institutionen för meteorologi och hydrologi i Myanmar noterade nya rekord för fem städer nyligen ​​och Yangon var inte varmast. Staden och hamnen i Chauk, vid stranden av Irrawaddy-floden i centrala Myanmar, har haft 45C ganska ofta sedan 12 april. Nyligen hade Chauk 46,4C, vilket är 5 grader genomsnittet och med luften från floden som håller relativ fuktighet av 25 procent, är dessa förhållanden svåra att uthärda. U Kyaw Moe Oo, generaldirektör vid avdelningen för meteorologi och hydrologi, varnade för att temperaturer kan bli högre än normalt i sommar: Det är ett El Nino år och det kan innebära torrare och varmare väder än normalt. För närvarande är El Nino svag och förväntas stanna så hela sommaren. Monsunregnen kom som tur var och friskade till det hela under maj månad, och temperaturerna föll, dock med en ökning av fuktighet. Men kombinationen av ett varmt klimat och en svag El Nino i Stillahavsområdet kan både försvaga monsunregn och ge en varmare sommar än normalt. (aljazeera.com)

Tempelområdet i Bagan kommer att renoveras av Unesco

2016-09-29 22:15:52

Efter den senaste jordbävningen som skadade templet i Bagan, kommer Unesco genomföra ett renoveringsprogram enligt internationell standard. Renoveringar som gjordes vid tidpunkten för militärjuntan, vilket var mycket kontroversiellt, har hittills hindrat Bagan för att vara noterat som världsarv. Det arbete som utfördes inom ramen för den tidigare juntan har dåligt motstått jordbävningen och Unesco kommer att återuppta renoveringen från grunden. Dessutom ska Unesco sätta samman ett internationellt team på fältet som stöder regeringens insatser för att Bagan ska komma att klassificeras av Unesco. Enligt AFP, behöver en första grupp om 41 "prioriterade byggnader" renoveras under två år. Renoveringen av de 450 skadade byggnaderna ska kosta mer än tio miljoner euro. I augusti skadade en 6,8 magnitud jordbävning en stor del av Bagan,. Denna Burmas pärla byggdes mellan 900- och 1300-talet. Burma

Sule Pagoda

2016-03-29 23:17:06

Skickliga hantverkare som befinner sig på byggnadsställningar av bambu håller på att fästa block av guld på en buddhistisk pagod i centrala Rangoon, pagoden är en av stadens viktigaste landmärken och föremål för andlig tro för invånarna.

En sektion av Sule Pagoda tornet är täckt av guld efter renoveringar och vart femte år då renovering sker på Sule Pagoda ser man monumentets väderskadade fasad. Det åter klädda tornet i flera hundra fasta guldplattor som var och en kostar runt USD 1100 - och dessutom tusentals rutor av bladguld. Kostnaden är betydande för den fattiga sydostasien- nationen men för fromma buddhister är donationer till pagoder  liksom kloster och välgörande ändamål ett viktigt sätt att får något tillbaka - en sorts kredit för fromma levande.

Hotellkedjan Kempinski har nu i november öppnat sitt första hotell i Burma

2014-11-27 17:07:21

Kempinski Hotel Nay Pyi Taw, ett nytt hotell i lyxsegmentet i Burma för den kräsne resenären. Den europeiska hotellkedjan Kempinski har slagit upp portarna till sitt första hotell i Burma i den nya huvudstaden May Pyi Taw. Ledningen är övertygad om att den nya huvudstaden kommer att se en ökande tillströmning av både turister och affärsresenärer som kan uppskatta ett avkopplande alternativ till att bo i den i alla fall för tillfället mer välbesökta gamla huvudstaden Rangoon. Hotellet har totalt 141 rum och sviter fördelade på fyra villor. Hotellets inredning och design bygger på den koloniala historien med tyngdpunkt på traditionella konsthantverk och möbler genom hela fastigheten. Hotellet erbjuder sina gäster hela fem restauranger och barer, en utomhuspool, tennisbana, gym och under 2015 kommer även ett spa att bli färdigt. Den stora trädgården inbjuder till lugn och stillhet för gästerna. Hotellet har dessutom en egen bekväm flotta av BMW’s som kan ta med hotellgästerna till sevärdheter i omgivningarna.

Festivalernas Burma

2014-06-18 10:32:37

 Burma eller Myanmar som det numera officiellt heter är ett festivalernas land. Här finns det alltid något att fira. I Burma firar befolkningen minst en festival per månad under hela året. De flesta festivalerna är kulturella och/eller religiösa. Några firas över hela landet medan några endast uppmärksammas i en viss region. Datum för festivalerna och de speciella evenemangen sammanfaller vanligtvis med månadens dag för fullmåne.
Den närmast kommande festivalen i Burma är Waso Full Moon Festival i juli. Vanligtvis börjar den i mitten av juli och uppmärksammas över hela landet. Det är tiden för starten av den Buddhistiska högtiden ”Buddhist Lent”, en slags fasteperiod eller period av avhållsamhet, då munkarna är förbjudna att lämna klostren för övernattning. Däremot får de fortfarande gå ut på sin dagliga runda för allmosor. Nu börjar också regnperioden i den här delen av världen. Det är under regnperioden tradition att skänka munkkåpor till munkarna. Från och med Waso skall en sann buddhist under de kommande tre månaderna inte dricka alkohol och koncentrera sig på att göra offerceremonier, recitera den Buddhistiska läran och meditera. Som buddhist undviker man att gifta sig eller att flytta under perioden. Många pilgrimer samlas vid templen för att skänka gåvor till munkarna under den här tiden.

Rangoon arrangerar Burmas första filmfestival för unga i augusti 2014

2014-05-27 10:24:15

 Burmas före detta huvudstad, Rangoon är först ut med att arrangera landets första filmfestival för unga med utvalda burmesiska filmer 7 – 8 augusti 2014. Evenemanget arrangeras av Myanmar Youth Association (MYA) tillsammans med mediagruppen House of Media and Entertainment och sammanfaller nästan med Internationella ungdomsdagen den 12 aug. Unga amatörfilmare har bjudits in till att lämna in sina tävlingsbidrag före den 21 juli i de tre underkategorierna; dokumentärer, kortfilmer och tecknade filmer. Ordföranden i MYA, Zwe Yan Naing, säger att evenemanget kommer att visa flera av världens välkända ansikten från filmen och litteraturen. Han fortsätter, ”Vi organiserar den här filmfestivalen med en önskan att marknadsföra kunskap och kreativitet bland burmesiska ungdomar. Dessutom vill vi hjälpa till med att låta ungdomarna porträttera sin kamp och sina utmaningar i filmform. Vi samarbetar med professionella skådespelare för det här evenemanget”, tillägger han. ”Det är första gången vi arrangerar något liknande och vi ser fram emot att se de unga burmesernas talangfulla arbete.

Ett stort turismprojekt på gång i Burmas övärld

2014-03-07 11:58:38

 Samtal pågår mellan myndigheter i Burma och lokala företag om man skall påbörja ett utvecklingsarbete för att bygga ut turismen i övärlden Mergui i Burma. Arkipelagen består av 800 öar i södra Burma nära Thailands gräns. Förslaget som kommer från ett lokalt företag, Myeik Private Corporation, handlar om att bygga ut turismservice på fyra utav öarna. De öarna som kommer i fråga i förslaget är Koonthee Island eller Kabuzar Island, Ashae Sunar Island, La Ngang Island och Tanintharvi Island. Planen är att varje ö skulle byggas ut med bungalowhotell, värdshus, butiker, nöjespark, golfbana, pool och båttrafik. Om förslaget skulle gå igenom hos Hotell- och turismministeriet förväntas bygget ta fart någon gång under finansåren 2014 till 2018. Det är ännu inte klart om projektet skall öppnas även för utländska investerare.

Ny flygplats på gång i Burma

2014-02-20 13:42:23

Fler och fler turister vill resa till Burma. För att lätta på trängseln vid Rangoons flygplats har Burma nu börjat bygga en ny flygplats knappt 80 kilometer norr om Rangoon, nära staden Bago. Den nya flygplatsen, The Hanthawaddy International Airport, kommer att täcka en yta på 3,924 hektar och planeras att kosta omkring 1 miljard USD att bygga. Man planerar att den skall kunna öppna för trafik under 2017 och kommer att ha kapacitet för upp till 12 miljoner passagerare. Rangoons Internationella flygplats har idag en kapacitet att ta emot 2,5 miljoner passagerare men även denna skall renoveras för att kunna öka kapaciteten till 5,5 miljoner.

Turister kan numera resa landvägen från Thailand till Burma

2014-02-05 10:11:45

En thailändsk researrangör i Bangkok har startat resor från Bangkok till städer i Burma som t ex Rangoon, Mandalay, Bagan, Pa-an, Dawei och Golden Rock. De planerar också att snart starta resor som går åt andra hållet och även med möjlighet att fortsätta resan till Siem Reap. Tidigare har man kunnat köpa bussresor till gränsen Mae Sot för att sedan fortsätta med en annan transport. Hela resan från Bangkok till Rangoon beräknas ta omkring 24 timmar. Arrangören anpassar sin titabell efter de dagar det är tillåtet för bussar att passera mellan Dawna bergspass och Myawaddy. Burmesiska myndigheter beslutade i augusti i fjol att utländska resenärer med visum skulle tillåtas komma in i landet även landvägen vid fyra olika platser vid den Thailändska gränsen. Tidigare har det endast gått att resa in i Burma med flyg för utländska turister. Sedan 2011 har Burmas president Thein Sein avtalat eld-upphör med flera beväpnade minoritetsgrupper längs gränserna och fredssamtalen fortgår. Både myndigheter och representanter för de etniska grupperna hoppas att detta skall bidra till ekonomisk tillväxt och ökad turism. 

Nu kan man upptäcka Burmas bortglömda paradis till havs

2014-01-13 09:51:32

 I nästan 50 år var Mergui arkipelagen i Burma varit mer eller mindre stängd för turister. Sedan 1997 har området sakta öppnats även för oss turister. Detta fantastiska paradis med över 800 öar kan numera upptäckas per båt genom flera olika rederier. Många båtar har specialiserat sig på dykarrresor men det finns också vanliga turistkryssningar. De flesta öarna är obebodda och några bebos av minoritetsfolket Moken. Med t ex rederiet ”Burma boating” startar varje vecka en sexdagars kryssning från Kawthaung nära den Thailändska gränsen eller så kan man chartra hela båten och själv bestämma reslängd och rutt. Man kan flyga från Rangoon till Kawthaung eller åka ca fyra timmar med bil från Phuket. Den 25 meter långa tvåmastaren i thailändskt teak är nyrenoverad med fyra luftkonditionerade dubbelhytter. Båten ägs av en Schweizisk affärsman och besättningen leds av den österrikiska kaptenen Herbert Mayrhauser. Under den varierande kryssningen ingår helpension. Man färdas bland övärlden och möjlighet ges till fiske och snorkling i de klara korallrika vattnen. Man gör strandhugg och vandrar i regnskogen, besöker lokala byar, täta mangroveskogar och undangömda grottor. Dessutom finns gott om tid att lapa sol på däck eller på någon av de öde sandstränderna.