Resor nyheter - Colombia

Colombia världens bästa land för ekoturism

2014-05-20 09:23:37


På turistmässan World Travel Fare i Shanghai nyligen utsågs Colombia till den bästa ekoturismdestinationen 2014. Det var fler än 550 utställare från hela världen, som valde Colombia före Sri Lanka och Seychellerna berättar Proexport Colombias president, María Claudia Lacouture.
Enligt juryn fick landet sitt pris för den biologiska mångfalden och det stora utbudet av och variationen på turer och utflykter för de som är intresserade av naturresor. Populära resmål är platser som Bahia Solano i väst – en Stilla Havsbukt känd för sina vita stränder, bra surfmöjligheter och orörda korallrev, som tjänar som barnkammare för olika valarter och Parque Tayrona vid den karibiska kusten med öken, djungel och berg. Maria Claudia Lacouture berättade att anledningen till Colombias succé är att den asiatiska marknaden tycker om saker som fågelskådning, valsafari, den stora biologiska mångfalden och klimatet.
Colombia har 1 500 inhemska växtarter och 330 groddjur som inte finns någon annanstans i världen samt 314 olika ekosystem. De har dessutom den tredje största mängden olika däggdjur, reptiler och växter. Med kust på två håll, tre olika andinska bergskedjor och Amazonas regnskog i söder sägs Colombia ha den största biologiska mångfalden i världen. Trots detta kom nyligen en rapport från Miljödepartementet, som visar att endast 1 % av BNP satsas på att bevara miljön medan 65 % spenderas på försvaret. Enligt en analys från Världsbanken 2007 kostar miljöförstöringen 3,7 % av BNP årligen. Till detta kommer att avverkning och illegal gruvdrift i stor skala kan ha en förödande effekt på ekosystemen och vattenförsörjningen, såväl som på den lokala befolkningen.

Många av Colombias grupper av ursprungsbefolkning står inför samma existentiella hot som utrotningshotade arter på grund av miljöförstöringen. Dessa miljöhot har startat missnöjesyttringar på senare år, som den jordbrukstrejk som pågår i hela landet. En rapport från Miljödepartementet och UNDP visar på de problem som hotar Colombias olika ekosystem på grund av jordbruket, gruvdriften och illegala grödor, invasion av nya arter, nedsmutsning och klimatförändringar.

Utmärkelsen kanske ger landet ett ökat incitament att skydda sin miljö, vid sidan av rent humana och finansiella hänsyn eftersom regeringen bestämt att internationell turism har topprioritet

Det senaste 10 åren har resandet till Colombia ökat dramatiskt.

2014-04-24 11:35:19

Luis German Restrepo, USA - ansvarig för Proexport Colombia, en statlig byrå ansvarig för ökad handel, turism och investeringar i Colombia och Camilo Duque, ansvarig för fritidsresandet förklarar varför landet lockar resenärer från olika grupper att resa till Colombia. Med en ökande medelklass och minskad arbetslöshet i städerna har landets ekonomi stabiliserats och lett till utveckling och ökad säkerhet. Duque noterade att Colombia ligger på 11:e plats när det gäller kommande marknader i världen och som nummer tre i Syd- och Centralamerika.
Pacific Alliance frihandelsavtal har gjort det enklare för resenärer att resa till närliggande länder utan att behöva visum. (De nuvarande medlemsländerna är Chile, Colombia, Mexiko och Peru). Några ambassader kommer till och med att dela kontor för att underlätta resandet i regionen och göra det enklare att kombinera affärsresor med semesterresor. ”Vi försöker marknadsföra olika kulturer och upplevelser” sa German. ”Vi konkurrerar inte utan kompletterar varandra”.
Affärs- och eventfokuserat resande dominerade resandet till Colombia under 2013 med en ökning av eventresandet med 30 % och en ökning av mer än 50 % av affärsresandet. Det senaste 10 åren har resandet till Colombia ökat dramatiskt. Nästan 4 miljoner turister gjorde en resa till Colombia förra året, en ökning med 7 % i förhållande till 2012. Ökningen av utländska turister har varit kontinuerlig de senaste tre åren. De flesta kommer från Syd- och Nordamerika med 70,9 % av det totala antalet. Under förra året besökte de flesta Bogota(53,9 %), Cartagena (12,5 %) och Medellin (10,6 %).
Den förbättrade infrastrukturen har också medfört ökad turism. De senaste 10 åren har fler än 15 000 hotellrum tillkommit och de förväntas öka med ytterligare 7 000 rum i år. Stora internationella hotellkedjor som Hilton, Marriott, Starwood, Radisson, InterContinental och Hyatt öppnar tillsammans med lokala hotell och boutique hotel (En statlig skattefrihet i 30 år har lockat investerare) i Cali, Medellín, Barranquilla och Bucaramanga under de närmaste åren. Även hotellkedjor som ännu inte finns i landet visar intresse för att etablera sig, som Viceroy Hotel Group, MGM Hospitality, Meliá Hotels International och Four Seasons. Ökningen sker också regionalt eftersom många söker sig bort från de stora städerna. ”Gamla kaffeplantager har förvandlats till boutique hotell och “kafferesor” är populära”, säger German.

Näst bästa landet att resa till: Colombia

2014-02-27 16:16:36

Efter en jämförelse av resmål 2013 har det brittiska resemagasinet Wanderlusts läsare röstat fram Colombia som det näst bästa landet att resa till. Prisceremonin hölls i London under Times Destinations Holidays & Travel Show, där Wanderlust varje år belönar städer, resebyråer och flygbolag.“Colombias position, som turistland i Storbritannien har ändrats och den här utmärkelsen visar prov på det ”, menar ledaren för Proexport Colombia, Maria Claudia Lacouture. År 2010 korade Wanderlust Colombia som den mest lovande turistdestinationen. På den tiden innehöll tävlingsreglerna ett nöjdhetsindex efter de mest frekventa resenärernas synpunkter enligt tidningens hemsida.

Under 2010 reste totalt 20 760 från Storbritannien till Colombia. 2012 hade den siffran stigit till 23 760 vilket är en höjning med 13 % enligt immigrationsmyndigheterna i Colombia. Mellan januari och oktober 2013 hade 21 724 britter besökt Colombia, vilket är 12,5% fler än samma period 2012.

Proexport Colombia, landets officiella organisation för internationell marknadsföring av landet, har aktiviteter i Storbritannien för att öka turismen över hela Colombia, som äventyr(dykning), kultur(arkeologi, huvudstäder, världsarv, mässor, festivaler), natur(fågelskådning) och sol och bad.
Varumärket "Colombia is Magic Realism" visar världen på den blandning mellan verklighet och fantasi som ger besökarna unika upplevelser i landet. För att marknadsföra varumärket deltar Proexport I internationella mässor, destinationsaktiviteter, samarbetar med researrangörer och resebyråer bland annat.

Berömda jättar invaderar Cali

2014-02-13 10:50:35

Om du reser till Colombia och besöker staden Cali kan du nu stöta på en rad jätteskulpturer föreställande berömda personer. Den lokala tidningen El Tiempos rapporterar att Colombias inofficiella rumba- och salsahuvudstad nu är värd för en samling jättefigurer i fiberglas föreställande berömda personer från filmens, musikens och TV:ns värld.Statyerna är en del i en installation som visas i shoppingcentret Chipichape i den norra delen av staden. Besökare kan bli fotograferade med celebriteter som Marilyn Monroe - vars ikoniska pose reser sig över förbipasserande till en höjd av drygt 9 meter tillsammans med  Michael Jackson. De övriga celebriteterna är mer kända av den latinamerikanska publiken: den berömde mexikanske komikern ”el Chavo del Ocho”, Kubas salsalegend Celia Cruz och Heriberto de la Calle, en komisk karaktär skapad av den colombianske journalisten Jaime Garzon. Utställningen, som skapats av en artist som önskar förbli anonym, kommer att pågå till den 31 mars. Den är gratis för shoppare och fotgängare under dagen och på natten för den som efter att stadens livliga nattliv upphört får en plötslig lust att fotografera sig tillsammans med en gigantisk superstar.

 

Sydamerikas största parkanläggning planeras i centrala Colombia

2014-02-13 10:49:26

Om du planerar att resa till Colombia i slutet av 2015 kan du besöka den nya parken i Pereira, huvudstad i delstaten Risaralda i centrala Colombia. Här planeras “Pereira Flora and Fauna Theme Park”, en ekologisk oas och “bio-park” som kommer att visa lokala djur och plantor med fokus på bevarande och utbildning. Kostnaderna för projektet, som beräknas till 150 miljoner USD, för planering och konstruktion kommer att delas mellan staten och staden Pereira.Intentionen är att öka interaktionen mellan Pereira och dess besökare och stimulera den regionala ekonomin genom ökad turism enligt Javier Monslave Castro, chef för Infipereira konsortiet som är ansvariga för projektet. I en intervju med colombianska journalister förklarar Castro att Pereira är väl beläget och kan dra fördel av sitt centrala läge i Colombias kafferegion men saknar det där extra som behövs för att dra turister.”Nästan 70 % av besökarna till kafferegionen reser genom Pereira men de stannar inte där”, sa Castro. ”Vad vi önskar är något som skall attrahera besökarna och få dem att vilja stanna längre i Pereira och på så sätt bli en positiv faktor som ökar efterfrågan ytterligare och får inflytande över arbetstillfällena.” Enligt Infipereira beräknar man att 400 kommer att behöva anställas under konstruktionsfasen medan parken i sig kommer att ge 216 arbetstillfällen när den är färdig. Skulle parken lyckas med sitt uppdrag kan den siffran öka betydligt. ”Den viktigaste aspekten på projektet är den ökning av kringservice man förväntar”, sa Castro och menar att preliminära marknadsundersökningar visar att lokala företag kommer att få skörda frukterna av ytterligare 380 000 långtida besökare per år när parken väl är färdig.Parken kommer att täcka en yta på 203 acres varav 32 är bevarad skog och kommer att få landets största botaniska trädgård, ett zoo, akvarium, aviarier, antropologiska och naturvetenskapliga museum och lokaler för forskning.  Projektet är för närvarande uppdelat i olika faser. Första konstruktionsfasen beräknas till december 2014 och beräknas bli färdig i mitten av 2015 till en beräknad kostnad av 55 miljoner USD.

 

Internationell jazzfestival i Bogota

2013-09-14 20:17:50

För 25:e året i rad går den årliga jazzfestivalen i Bogota, Colombia, av stapeln 3 – 14 september 2013. Festivalen organiseras av the Free Theater Foundation of Bogota och förväntas locka minst 10 000 besökare under de 11 dagarna. Jazz i Bogota är inget nytt. Staden har ett internationellt rykte som jazzstad och The International Jazz Festival är bara en av stadens många jazzfestivaler. Jazzen har också en positiv inverkan på Colombias ekonomi eftersom artisterna spelar på olika festivaler runt om i landet. Festivalerna drar publik och man talar om att jazzen bidrar till både en musikalisk och ekonomisk revolution. Under festivalens andra vecka kommer unga talanger att framträda och på lördagskvällen kommer den berömde kubanska saxofonisten Paquito D´Rivera att spela med Brazilian Trio Corrente på Bogotas fria teaters Chicorum. De kommer att spela en blandning av klassisk och samtida jazz under kvällen.

Fredssamtal mellan colombianska regeringen och Farc

2013-08-23 10:37:08

Den colombianska regeringens fredssamtal med Farc i Kuba gör framsteg. Före detta vice ordförande Humberto de la Calle uttryckte optimism efter den senaste samtalsrundan. Den colombianska regeringen och landets viktigaste rebellgrupp, Farc, har hyllat framstegen efter den tolfte omgången av fredssamtalen i Kuba. Regeringens chefsförhandlare, Humberto de Calle, sa att de aldrig tidigare har nått så långt.
Det gemensamma uttalandet utfärdat av den colombianska regeringen och Farc säger att konkreta förslag har presenterats och diskuterats av båda parter. De har börjat bygga ett avtal för att säkra rättigheter och garantier för utövandet av den politiska oppositionen. Samtalen syftar till att få slut på en mer än 50 år väpnad konflikt.

Trots den långsamma takten i förhandlingarna, har den colombianska regeringen krävt att fredsavtalet skall godkännas före årets slut.

Frukta inte Colombia, njut

2013-06-14 16:18:35

Nyligen publicerades en artikel på CNN som handlar om att resa till Colombia och om hur landet har lyckats återhämta sig från ett ökänt och osäkert förflutet till att nu vara ett säkert och charmigt resmål. Vackra omgivningar, geografisk mångfald och kulturrikedom finner man i denna Sydamerikanska republik. Skribenten anser att man bör lämna de gamla kännetecknande stereotyperna bakom sig och istället se landet som föryngrat och redo att välkomna besökare. I artikeln listas ett antal saker om Colombia, bland annat att landets näst största stad, Medellin, förkunnades till den mest innovativa staden i världen år 2012, att den enformiga drogkulturen är felaktig, att säkerheten har förbättrats drastiskt och självklart att ”salsa är Colombia”, detta märks särskilt i salsastaden Cali beläget i västra Colombia. Avslutningsvis hälsar författaren Anthony Bourdain ”Frukta inte Colombia, njut!”

Två colombianska stränder nominerade ”Bästa stränder”

2013-05-24 12:40:13

Två av Colombias finaste karibiska stränder har nominerats till World Travel Awards (WTA) kategori “Bästa strand i Sydamerika”: San Andres, en ö på 27km2, 700km från det colombianska fastlandet och Tayrona nationalpark, ett skyddat strandområde nära Santa Marta på landets norra kust kommer att tävla mot varandra och flera andra sydamerikanska stränder.

Presidenten på den colombianska byrån för promotion av turism, handel och investeringar, Proexport Colombia, María Claudia Lacouture säger: ”Internationella turister som besöker både Santa Marta och San Andres kan njuta av unika upplevelser som dykning i ett av de största korallreven i Karibien eller återupptäcka den colombianska civilisationens vagga.

San Andres är ett miniatyrparadis med influenser från England och Spanien och består av perfekta stränder, underbar vattensport, dykning och ekoturism. En av Colombias mest populära nationalparker, Tayrona, ligger på den djungelbeklädda kusten vid foten av Sierra Nevada de Santa Marta. Parken sträcker sig längs kusten från Bahía de Taganga nära Santa Marta till mynningen av floden Piedras 35km österut. Landskapet varierar från sandiga stränder vid kusten i norr till regnskog på en höjd av 600m vid parkens södra gräns.

San Andres och Tayrona nationalpark kommer att tävla mot Fernando de Noronha Beach och Ipanema Beach i Brasilien, Mar del Plata i Argentina, Playa el Agua och Isla de Margarita i Venezuela och San Andreas Island och Acapulco Beach i Chile om den eftertraktade titeln. Förra årets vinnare var Copacabana beach i Rio De Janeiro, Brazil.

World Travel Awards lanserades 1993 för att erkänna och uppmärksamma den globala rese- och turistnäringen. När de nu firar 20-årsjubileum ses deras utmärkelser som den högsta utmärkelse en produkt inom resenäringen kan få.

Röstningen på Tayrona och San Andres som de bästa stränderna i regionen pågår till den 2 juni. Vare sig någon av stränderna vinner sin kategori eller ej skall du absolut besök dem på din resa till Colombia. Du kommer inte att ångra dig.

Bogota Convention Bureau år räknar med 2 miljoner USD 2013

2012-10-02 16:41:42

Bogota Convention Bureau har fastställt att man nästa år räknar med inkomster på 2 miljoner USD för resor till Colombia efter att haft sin första mässa om turistaffärer förra veckan.

Byrån för Meetings, Incentives, Conventions och Exhibitions (MICE-området) var 25 september värd för över 125 företag med anknytning till turism.

Det var det första specialiserade mötet i sitt slag som tog plats för att ”stärka affärer och generera affärsmöjligheter”, enligt byråns hemsida. Företag som deltog inkluderade hotellkedjor, flygbolag, restauranger, turistattraktioner och resebyråer bland andra.