Resor nyheter - Iran

Höghastighetsjärnvägar

2016-03-29 23:21:41

Italienska Statens Järnvägar FS har skrivit ett avtal med Irans Järnvagar RAI att biståt Iran i byggandet av 2 höghastighetsjärnvägar Tehran - Hamedan och Qom - Arak samt modernisering av vagnparken FS kommer även att hjälpa till med teknik för att bygga snabbtågslinjen 400km Tehran - Qom - Isfahan

Fira nouruz, persiskt nyår!

2014-03-19 22:25:05

Det persiska nyåret, nouruz, infaller på vårdagjämningen. Man firar solens återkomst och välkomnar våren. Festen pågår i cirka 18 dagar och börjar tisdagen före vårdagjämningen med eldfesten. Man tänder små eldar och hoppar sedan över dessa, sjunger och ber om eldens värme. Enligt traditionen botar elden sjukdomar. Man äter torkade nötter och bär samt en varm soppa.

På nyårsafton, kvällen före vårdagjämningen, äter man en måltid där sju rätter skall börja på bokstaven s.

Middagen på nyårsdagen består av fisk. Man brukar samla familjen hos den äldsta familjemedlemmen.

Tretton dagar efter nyår avslutas firandet med musik och dans, gärna utomhus.

Iran försöker möta den ökande turistströmmen

2014-02-04 11:14:28

Iran kanske inte är det första land man tänker på att resa till, men förra året ökade turismen till Iran med mer än 30%. Tjänstemän inom turistsektorn menar att det bara är början på en positiv utveckling. Man räknar med att turismsektorn kan skapa miljontals av arbetstillfällen och inbringa dollar till landets ekonomi i framtiden. Nu väntar utmaningar att skapa investeringar, visumlättnader och att lösa vissa kulturella hinder för att få fart på branchen. Iran har varit i ropet som turistland på sistone efter att The Guardian hade med Iran på sin lista över platser man borde besöka under 2014. Andra tidningar som Financial Times, The Telegraph och Los Angeles Times delar idén att landet pga kärnvapenavtalet signalerar till världen att det kan vara ett säkert och populärt resmål. Turiststatistiken visar dock att en ökad turistström började redan förra våren innan avtalet var klart och president Mahmoud Ahmadinejad fortfrande var vid makten. Endel menar att turistökningen kommer av regional utveckling av besöksmål och service snarare än politiska beslut. Ordföranden för Irans turismförening, Ebrahim Pourfaraj menar att oroligheter i andra turistländer i området som Egypten, Syrien, Libanon och Tunisien har fått intresset att förflyttas till Iran med sina hela 16 världsarv och vänliga befolkning. Den nya presidenten Hassan Rouhani har flera gånger uttryckt en planerad satsning på turismen och hoppas fördubbla antalet turister varje år. Detta skulle kunna innebära upp till 4 miljoner nya arbetstillfällen som hjälp till den oroande arbetslöshetssiffran på 18,5%. I Irans 20-års plan är det tänkt att år 2015 ha kommit upp till hela 20 miljoner utländska turister per år. För att uppfylla den här planen räknar man med hjälp från privata investerare och lindrade sanktioner för att utveckla servicen för turister när det kommer till att utveckla transportsystemet, bygga fler hotell och utveckla banksystemet. Man vill också försöka lätta på visumregler och arbeta med eventuella kulturella och religiösa hinder i processen.