Resor nyheter - Island

Islands nya arktiska kustväg rankas högt

2019-05-26 14:56:48

En ny officiell kustväg, den arktiska kustvägen längs norra kusten skall öppnas 18 juni, en väg som rankas som nummer 3 bland ställen att besöka i Europa i år enligt Lonely Planet. Slovakiens höga Tatras bergskedja är nummer 1 på listan, följt av Madrid, Spanien. Kustvägen sträcker sig 900km längs norra kusten och omfattar 21 fiskebyar från Hvammstangi till Bakkafjörður, samt Islands nordligaste punkt, ön Grímsey, den enda platsen i landet norr om polcirkeln, och därmed finns många ställen där man kan uppleva midnattssolen och norrskenet. Tillgängliga aktiviteter inkluderar båtturer till sex öar, val, säl och fågelskådning, kustvandringar och ett brett urval av andra utomhusaktiviteter. Turister kan också njuta av 18 geotermiska pooler och flera musik- och kulturfestivaler.  I jämförelse med andra delar av landet, erbjuder den isländska norra kustvägen en destination bortom allfarvägarna. En majoritet av alla turister till landet kommer till södra Island, till exempel är en mycket populär den gyllene cirkeln. Den isländska arktiska kustvägen är uppdelad på tre teman, enligt Morgunblaðið. I nordvästra ligger fokus på historia och historier, i Eyjafjörðurfjorden och vid Tröllaskagi-halvön ligger tonvikten på fiskebyar och traditioner relaterade till dem. På norra Island är naturliga krafter primära attraktioner. Rutten förväntas förändras något under vintern, eftersom vissa vägar kommer att stängas på vintern.(standbynordic.com)

Ny gastromisk saluhall öppad i Reykjavik (le Routard)

2017-07-25 22:18:21

Här är något för verkliga finsmakare att inte missa! Hlemmur Food Hall har öppnat i Reykjavik. Denna salu- och restauranghall är tillägnad lokal gastronomi och välkomnar krögare och isländska producenter att erbjuda sig kunnande, inspirerade både av nordiska traditioner och de senaste kulinariska trender. Ett mycket bra tillfälle att upptäcka det lokala köket. Mera information finns på:  http://www.hlemmurmatholl.is/english/
(le Routard)
 

Nya geotermiska bad i Reykholt

2016-09-29 22:19:35

Norr om Reykjavik, öppnas en ny bad- och fritidsanläggning,  Krauma Naturbad,  i oktober. Detta utomhusspa på 550 m² består av uppvärmda pooler med Deildartungas naturliga varmvatten. De båda geotermiska baden är de främsta attraktionerna  på det nya området. Ett relaxrum med mjuk musik och sprakande eld, inbjuder till lugn, medan dom mera våghalsiga kan pröva på ett isbad. Med plats för upp till 140 personer, är detta geotermiska centrum också utrustat med en restaurang, bar och en presentbutik. Byggt av naturmaterial, vill denna isländska badanläggning vara till 100% miljövänlig. För att kyla Deildartungas kokande vattenkälla använder Krauma kallt och rent vatten från Rauðsgil ravin, som ligger 5 km därifrån. Ägarna till lokalerna ser också till att inga kemikalier tillsätts till vattnet och bara hastigheten på dess flöde säkerställer renheten i badet. De geotermiska baden Deildartunguhver. Tel: 354 -055 till 6066

Eldfell - Islands yngsta vulkan

2014-11-27 16:56:18

På ön Heimaey, den största av Islands Westmansöar, öppnades en lång spricka på 1 600 m den 23 januari 1973 och lava strömmade ut. De flesta av öns 5 300 invånare evakuerades snabbt. Två dagar senare uppstod en kon på sprickan som också kastade ut lava. Eruptionen fortsatte i fem månader och över 1,5 miljoner ton lava hade då täckt området. I slutet av juni 1973 upphörde eruptionen lika plötsligt som den hade startat. Omkring två tredjedelar av befolkningen kunde flytta tillbaka men 800 hus hade förstörts. Lokalbefolkningen kallade den nya vulkanen för Eldfell som betyder Eldberget.

Den drygt 40-åriga vulkanen är 200 meter hög och därmed, med geologiska termer, ett babyberg. Marken är fortfarande varm och fri från all växtlighet och djurliv.

 

Ett av världens klaraste vatten finns på Island

2014-11-27 16:54:39

Om du har dykcertifikat bör du inte missa tillfället att få en enastående dykupplevelse på Island. Du kan dyka i Silfra sprickan, ett geologiskt underverk. Sprickan är mellan två kontinentalplattor, den europeiska och den nordamerikanska. Ravinen kallas "tingsmännens ravin", Almannagjá. Sprickbildningen är fortfarande aktiv och utvidgar sig närmare 5 mm varje år.

Här finner du ett av världens klaraste vatten. En naturlig filtrering av smältvattnet från närbelägna Langjökull glaciären sker genom den porösa lavan under 30 till 100 år innan vattnet når Silfra. Sikten är på cirka 100 meter.

Tack vare sitt läge i Thingvellir (Tingvalla på svenska) skyddas Silfra av nationalparkens regler.

Skall Island överföra ren el till Europa?

2013-11-15 12:12:29

Island är ett av få länder som producerar all el från hållbara energikällor. Från vattenkraften kommer 75 % av landets energi produktion och resten från geotermisk energi (värme som finns lagrad i berggrunden som het ånga och varmt vatten). Island har den högsta energikonsumtionen per invånare i världen. Cirka 90 % av de isländska hushållen får fjärrvärme från geotermisk värme. Island satsar på att hela tiden öka sin elproduktion men landet producerar redan fem gånger mer elektricitet än vad befolkningen själva behöver. Med billig energi vill man locka energiintensiv industri till ön. På så sätt skapas en hel del nya jobb och blir en viktig del av Islands ekonomi.

Allt eftersom de europeiska länderna efterfrågar hållbar energi börjar planerna på en kraftig elkabel på havsbotten att ta fart. Elkabeln skulle då gå från Island till Storbritannien. Islands president Olafur Grimsson är intresserad av att den brittiska regeringen hjälper till att finansiera projektet som kommer att kosta 6,7 miljarder USD. Idén att bygga kabeln har funnits i årtionden. Men än så länge är inga beslut tagna i detta projekt.

Highlands och Islands Tourism Awards

2013-08-29 15:50:50

Highlands och Islands Tourism Awards söker nomineringar till”The Highlands and Islands Ambassador of the Year Award”

Från prisbelönta matförfattare och hotellägare till kiltmakare och till och med sjöodjuret i Loch Ness - The Highlands och Islands Tourism Awards ( HITA) har fått en mängd värdiga nomineringar till sin högsta utmärkelse genom åren, ”The Highlands and Islands Ambassador of the Year Award” . HITAs styrelse efterlyser nu nomineringar till 2013 års ambassadör, som skall presenteras vid HITAs ceremoni och galamiddag den 4 oktober på Drumossie Hotel, Inverness . Priset är traditionellt hemligt tills natten för prisutdelningen. Marina Huggett, ordförande i HITA, uppmuntrar till nomineringar för potentiella ambassadörer från hela högländerna och öarna och betonar vikten av utmärkelsen: " The Highlands and Islands Ambassador of the Year är en mycket viktig sådan. Det är människorna i vår bransch som driver spetskompetens framåt och dessa människor måste erkännas och uppmuntras att fortsätta." Vi vet att många av våra tidigare ambassadörer känner att utmärkelsen gjort det möjligt för dem att fortsätta sina turistuppdrag . För denna utmärkelse, ser vi till att välja någon som har ägnat sin tid och energi åt att göra en markant skillnad för turismen i de skotska högländerna och öarna. "Kriterierna anger att kandidaterna bör vara 31 år eller äldre den 1 november 2013 och bör ha visat engagemang inom det valda området och näringslivet . De bör ha en meritlista som visar att de inspirerat och lett andra till att skapa en mer hållbar turistnäring . Tidigare ambassadörer har bland annat varit Shirley Spear på den prisbelönta restaurangen "De tre skorstenar " i Skye 2012 och Grant Sword, chef på Royal Golf Hotel i Dornoch och partner på Castle Stuart Golf Links 2011.

Garanterat norrsken tack vare Islands nya attraktion

2013-07-15 13:57:24

Att boka en resa för att se norrsken består alltid av en viss grad risk. Trots att man står där det skall vara ideala förhållanden natt efter natt finns det ingen garanti att den naturliga ljusshowen verkligen kommer att ske. Men om man reser till Island kan man i alla fall minimera risken för total besvikelse pga den nya attraktionen ”Aurora Reykjavik” i huvudstaden. Här lovar man att ge en upplevelse av det nordiska norrskenet med hjälp av en enorm HD projektion som skall ge besökarna det vackra magiska ljuset. Upplevelserummet är en del av en större utställning där man skall lära ut hur fenomenet Aurora Borealis uppkommer och om dess historia. Det verkliga norrskenet kan endast ses på vinterhalvåret. Ibland så tidigt som september och ibland ända in i mars. Den senaste informationen från NASA förutser att även 2013-2014 kommer att bli ett bra år efterföljande fjolåret som erbjöd det bästa norrskenet på 50 år.