Resor nyheter - Israel

Jerusalem vill locka flera korttidsresenärer

2019-07-04 15:24:11

Jerusalems Turistbyrå försöker nu att få allt flera att upptäcka staden och förklarar att den är perfekt för en långweekend eller en kortare vistelse på 3 till 4 dagar, tilltalar Jerusalem en blandad publik. Här finns ett rikt kultur- och konstliv och tack vare en låg medelålder på 32 finns här ett rikt utbud av barer och restauranger. Det finns direktflyg från både Stockholm och Köpenhamn på 4,5 timmar och det behövs inget visum. Inresestämpel stämplas ej in i passet utan på ett löst papper. Tack vare ett nytt snabbtåg kommer man sedan september 2018 på 28 minuter från Ben Gurion-flygplatsen till stadens centrum. (Quotidiendutourisme.com)

Nya tåg till Israels järnvägar

2019-06-12 11:41:04

Bombardier Transportation har tecknat ett kontrakt att leverera 74 Twindexx Vario tvåvåningsvagnar till Israel Railways. En order på 147 miljoner euro meddelades den 6 juni är ett komplement till ett ramavtal som undertecknades i oktober 2010 och därigenom kommer ISR: s totala park med tvåvåningsvagnar att bli 586. Ordern täcker 11 push-pull tågset att dras med Traxx lok och 63 mellanvagnar inklusive 11 servicevagnar för personer med nedsatt rörlighet. Manövervagnarna har en körkonsol identisk med den i Bombardiers elektriska Traxx-lok. Leveranserna skall vara avslutade senast december 2021. Vagnarna kommer att tillverkas hos Bombardier i Görlitz och Bautzen i Tyskland, med slutmontering i MTR-fabriken i Dimona. Bombardier Transportation uppgraderar för närvarande 293 av ISR: s tvåvåningsvagnar, vid sin depå i Haifa, för trafik i 160 km/tim dragna av ellok.
(railwaygazette)

Israel Railways börjar trafikera till den galileiska staden Karmiel 20 september.

2017-10-03 19:56:56


Reguljär trafik med persontåg började gå till den galileiska staden Karmi'el den 20 september, med till en början den 23 km långa Akko-Karmi'el-bibanan, som tar av från Haifa-Nahariyya-linjen mellan 'Akko och Kiryat Motzkin. Byggd av Israel Roads Ltd till en kostnad av 785 miljoner US-dollar, invigdes linjen officiellt av premiärminister Benjamin Netanyahu, transportminister Israel Katz och ISRs generalsekreterare Shahar Ayalon den 5 september. Beskriven av IRL: s generaldirektör Nissim Peretz som ett komplext ingenjörsprojekt krävde filialen borrande av en 4,7 km tunnel med dubbla rör under Mount Gilon. Tunnlarna är byggda för att framledes rymma 25 kV 50 Hz kontaktledningar som en del av det nationella elektrifieringsprogrammet. Det finns en mellanstation i Ahihud, med parkering för 230 bilar; Ytterligare 700 platser finns i Karmi'el. ISR: s första tidtabell för linjen ger 26 tåg i varje riktning per dag mellan 05.30 och 00.00. Av dessa går 18 tåg till eller från Haifa Hof-ha-Carmel med en restid på 34 minuter för 46 km mellan Karmi'el och Haifa Central med en snitthastighet på 81 km / h. Ytterligare tåg går vid högtider för att ge 2 tåg / tim på grenen. Dessa kommer att gå hela vägen från Tel Aviv och Be'er-Sheva, och då avverka de 137 km från Karmi'el till Tel Aviv Savidor på 90 min. Det blir sju direkttåg på morgonen och åtta på eftermiddagen. I samband med starten på den reguljära trafiken introducerade ISR en reviderad nationell tidtabell 20 september före det judiska nyåret. I samband med det tillkommer trafik på flera linjer, inklusive linjerna till Be'er-Sheva och Ashquelon. Herzliyya - Tel Aviv - Jerusalem Malkha-linjen har delats i Beit Shemesh, vilket gör att de danska Flexliner IC3 dieselmotorvagnarna kan ersättas med s.å kallade push-pull dubbeldäckare som ger extra kapacitet på den mer belastade norra delen. Tjänster på 60 km dalen kommer att börja ringa till den nya Haifa Hamifratz Centralstationen när den öppnas 2018. ISR rapporterade om sina resultat för första halvåret 2017, totalt 31,5 miljoner passagerare, en ökning med 7% under samma period 2016. Även godstrafiken ökade något till 4,5 miljoner ton
(railwaygazette.com) 

Jerusalem vill ha fler yngre turister

2017-06-29 17:02:46


Att besöka Jerusalem ensam eller i par för mindre än 40 Euro per person och dag är nu möjligt genom ett rabatterbjudande från turistbyrån Visit Israel och detta är riktat till resenärer som är 20-40 år. Kampanjer inkluderar attraktioner, hotell, restauranger etc. Jerusalem, pilgrimsfärdsstaden, lockar fler äldre resenär än närliggande Tel Aviv. För att få mera yngre turister, inledde Jerusalems turistbyrå den 22 juni en särskild kampanj riktad till "unga resenärer, från 20 till 40 år", med rabatterbjudande, där man säger att resenärer kan utforska staden för "mindre än € 40 per dag." Två vandrarhem och sex hotell är partners i denna marknadsföring. Man erbjuder 15% rabatt och inkluderar boende eller en middag. För matintresserade erbjuds en tur med smaker från hela världen på Mahane Yehuda marknaden. Erbjudandet av turistbyrån är halva priset på en kulinarisk tur genom att göra en så kallad Bitemojoansökan. Många barer erbjuder dessutom köp två betala för en. När det gäller attraktioner ges rabatt på ljud och ljusshowen "Night Spectacular" i Davidscitadellet  (-50% på den biljett nr två). Man erbjuds också en fri tur med Segway på utvalda turer. För att utnyttja rabatterna, måste resenärerna presentera sina hotellbokningar för de olika deltagande företagen. Mer information på Jerusalems turistbyrås hemsida. (http://www.quotidiendutourisme.com)

Strand förvandlas till konstmuseum

2016-06-15 23:15:17

Trumpeldor Beach i Tel Aviv förvandlas till ett konstgalleri i det fria. Fram till slutet av juni, kan strandfolket kombinera kultur och sol tack vare utställningen "Picasso i bikini."
Längs strandpromenaden är det möjligt att beundra ett dussin verk av Picasso, Matisse, Kandinsky och Van Gogh. Men purister behöver inte vara oroliga för det handlar om kopior. Turister kan komma och beundra originalen på Tel Aviv Museum of Art, en av de ledande konstinstitutionerna i landet. Denna utomhusutställning på initiativ av staden Tel Aviv, syftar till att förena konst och allmänhet. Och det är inte första gången för staden som aldrig slutar upp med innovation. Förr i tiden ställde Tel Aviv till förfogande böcker från stadens bibliotek på stranden för att uppmuntra invånarna att läsa.
 

Vinet gör succé i Israel

2016-04-21 11:38:40

Få människor vet detta, men Israel bygger år efter år upp sitt vinrykte. Israeliska vingårdar är öppna för allmänheten. Israelerna konsumerar 4-5 liter vin per person och år. Detta är ju ingenting jämfört med de 46 liter fransmännen dricker men dock är vinindustrin så populär i Israel att några vingårdar besöks av mer än 100.000 turister varje år. Detta gäller särskilt för Carmel vingårdar i Rishon Letsion. Tack vare denna framgång, har de större vingårdarna i landet bidragit till skapandet av vägen "Israels viner", en rutt som utformats för älskare av vin. Denna väg börjar i landets norra vingårdar på Golanhöjderna, fortsätter i Galileen och slutar i ökenregionen i Negev. Landet är ju ganska torrt på sina håll öken men med modern bevattningsteknik har man lyckats undvika torka i marken. I besöken på vingårdarna ingår alltid provsmakning av enklare maträtter, inte bara vin. På vissa ställen är det möjligt att smaka på andra lokala produkter: ost, bröd eller sylt. Förutom smak och doftupplevelsen, erbjuder vinvägen en unik möjlighet att upptäcka det israeliska landskapet, berg och öknar, dalar och vattendrag.

Waldorf Astoria öppnar hotell i Jerusalem

2014-04-24 11:28:11

Waldorf Astoria öppnar i Jerusalem och fortsätter sin utvidgning över hela världen. Hotellet i Jerusalem är inrett med 226 lyxiga gästrum i en byggnad på 10 våningar. Här finns fler restauranger bland annat en fransk och en italiensk. Nästa år, 2015, är inomhusfaciliteterna klara med inomhuspool, träningslokal och bastu. Dessutom blir det ett spa med olika behandlingar.

Waldorf Astoria Jerusalem ligger där Palace Hotel tidigare låg. Hotellets läge är perfekt med gångavstånd till den gamla stadsdelen och den berömda Jaffa Gate. Nära hotellet ligger shopping centrat Mamilla och Independence Park.

Hotellet är perfekt för affärsmöten och glamorösa banketter.

Purim i Israel 13-16 mars 2014

2014-03-04 12:55:41


Purim är en av de mest firade högtiderna i Israel. Den firas till åminnelse av att den judiska befolkningen överlevde det persiska väldet när det hotades av Haman. Ordet betyder lott och kommer av att Haman tänkte dra lott om vilken dag judarna skulle utrotas från Persien. Från religiösa judar i Jerusalem till sekulära Tel Aviv-bor, alla deltar i festligheterna som går långt bortom religiöst ursprung. Purimfester pågår över hela landet med gatufester med karnevalskaraktär i nästan varenda stad eller by i landet. Det är ingen helgdag, man arbetar och affärerna är öppna nästan som vanligt. Festandet går ut på att klä ut sig och det gäller både barn och vuxna. I festandet ingår också en hel del drickande, som för många kan bli lite för mycket. Man äter speciell mat, som Hamantaschen(Oznei Haman) som är ett sött bakverk fyllt med en söt vallmofröfyllning. En av de största Purimfesterna i landet äger rum i Holon, i år för tjuguandra gången. I Tel Aviv hålls den traditionella gatufesten på King Saul Boulevard och Museitorget utanför stadens konstmuseum, ofta med toppartister. Ett annat årligt event är Tel Avivs Purim zoombievandring där människor utklädda till just zoombies går genom stadens gator. I år kommer det att ske dagtid för första gången. Man samlas kl.12.00 vid hörnet av Ben-Zion Boulevarden och King Georg(nära Dizengoff Center). Purim är också den största festnatten på klubbar. Med så mycket på gång och otroliga kostymer i alla de färger är det här en fascinerande tid att resa till Israel på. Purim startar på kvällen den 15 mars och pågår till kvällen dagen därpå men festen tenderar att utvidga sig till flera dagar. Många saker börjar hända redan den 13 mars

Ett företag i norra Israel blir en global förebild för hållbar turism

2014-02-21 10:54:35

Många som reser till Israel besöker Nazareth och området däromkring. Hållbar turism har blivit ett populärt ord runtom i världen när man talar om att starta nya turismrelaterade verksamheter. I Nazareth i norra Israel, känt som Jesus hemstad, har värdshuset Fauzi Azar Inn haft stor inverkan på det lokala samhället och blivit nämnd som en förebild för hållbar turismutveckling i en forskningstidning publicerad av Israeliska och svenska studenter. Värdshuset startades 2005 av en judisk entreprenör och en lokal arabisk familj vilket redan det var ett banbrytande samarbete. Värdshuset är beläget i de centrala delarna av Nazareths gamla stadsdelar som från början inte hade några andra övernattningsmöjligheter för turister. Öppnandet av värdshuset, beläget i en övergiven ottomansk herrgård, ledde till en ökad ström av turister till staden. Numera finns det ytterligare fem nyöppnade värdshus för att tillgodose turisterna. Alla ägs och drivs av lokalbefolkningen med fullt stöd från grundaren av Fauzi Azar. Förutom de uppenbara fördelarna för samhället som att turisterna skapar nya arbetstillfällen och ekonomisk verksamhet i området kan studenterna i sitt forskningsresultat se andra och mindre självklara fördelar. Man visar på att det skapas gemensamt intresse mellan tidigare kulturella gränser mellan judar och araber, utveckling och förbättring av staden med större kommunala investeringar, ökad stolthet och glädje bland befolkningen för den egna staden och så förståss också stöd och skapande av lokala mindre företag som caféer och restauranger. Det är inte första gången som värdshuset Fauzi Azar Inn uppmärksammas för sin hållbara turism. Redan 2011 vann de Responsible Tourism Award för sitt stora och betydande inflytande på det lokala samhället. En stad som Nazareth med en så rik och intressant historia hoppas att fler värdshus och verksamheter kommer att öppna så att staden kan leva upp till sitt smeknamn ”Mellanösterns Paris”. Redan nu Har Nazareth utvecklats till en viktig utgångspunkt för resandet i regionen. Många rundresor utgår härifrån och den världsberömda Jesus Hiking Trail startar också härifrån. Läs mer om värdshuset på http://www.fauziazarinn.com/

Rekordmånga besökare till Israel 2013

2014-01-14 10:46:19

Att resa till Israel var mångas önskan under 2013. Rekordmånga turister, 3,54 miljoner, besökte Israel under 2013 vilket var en halv procent mer än det tidigare rekordåret 2012. Ungefär 272 000 kom i december, vilket är 14 procent fler än de som kom samma månad 2012. Det är också det högsta antal turister som kommit under en månad. Siffrorna presenterades av Israels Central Bureau of Statistics förra torsdagen. Nästan 18 procent(ca 623 000) av turisterna kom från USA medan 603 000 kom från Ryssland och 315 000 från Frankrike. Mer än hälften av alla besökare var kristna, bara 28 procent var judiska. Totalt sett bidrog turismen med ungefär 11,4 miljarder dollar till Israels ekonomi under 2013 enligt turistministeriet.“År 2013 är ett rekordår för turismen och det är vi stolta över. Trots Operation Pillar of Defense och säkerhetsläget i regionen röstade turisterna med fötterna.” sa turistminister Uzi Landau.