Resor nyheter - Jordanien

Modernisering av järnvägen till Aqaba planeras

2019-06-12 11:42:03

En saudiarabisk fond och den särskilda ekonomiska zonmyndigheten i Aqaba har tecknat ett samförståndsavtal för att undersöka möjligheten att bygga en 195 km lång järnväg som ska förbinda en planerad inre torrhamn vid Ma'an med hamnanläggningar vid Aqaba. Den befintliga 1 050 mm smalspåriga järnvägen till Aqaba byggdes på 1970-talet för att transportera fosfat för export, men transporterna har avstannat sedan denna trafik överfördes till en ny hamn som för närvarande inte är ansluten till järnväg. ASEZA och SJIF planerar att projektet för 500 m dinarer skall bli av genom ett PPP arrangemang. Det skulle innefatta byggandet av torrhamnen, modernisering av befintlig järnväg samt förlängning av linjen för att betjäna Aqabas containerterminal och de södra hamnanläggningarna samt upphandling av ny rullande materiel. SJIF bildades 2017 av den offentliga investeringsfonden i Saudiarabien (90%) och 16 jordanska banker (10%). Projektet Aqaba - Maan skulle minska transportkostnaderna och gynna utvecklingen av logistiksystemet i södra Jordanien och kan vara det första steget i utvecklingen av ett nationellt järnvägsnät. (railwaygazette)

Turism ger mer än utbildning

2014-05-20 13:26:43


När UNESCO gav klippstaden Petra världsarvsstatus 1985 förflyttade Jordanien 300 familjer från Petras grottor till den närliggande byn Umm Sayhoun. Nu är Petra ett ”måste” på en resa till Jordanien och en av landets mest berömda turistattraktioner. Tusentals besökare betalar en häftig entréavgift för att se på den gamla staden och få en glimt av beduinlivet. Detsamma gäller för Wadi Rumöknen, som blev världsarv 2011.
Där det förr bara fanns klippor, öken och några små beduinläger finns nu turistgrupper från jordens alla hörn och ett ökat antal invånare, som en gång i tiden var nomadiska beduiner har blivit beroende av turismen för sin försörjning.

"Vi får nu betala konsekvenserna för det beslutet” säger Giorgia Cesaro, projektansvarig för UNESCO:s kulturavdelning i Amman. "Jag kan se ett hot mot deras kultur och traditioner på grund av den stora kontakt de har med turisterna och att det på något sätt “smittar” deras traditioner.”
För fem år sedan la UNESCO till beduinerna i Petra och Wadi Rum till listan över immateriella kulturarv - folklore och traditioner som inte finns någon annanstans – som är i behov av omedelbart skydd. Bakom de potentiella kulturhoten finns en känsla av att kommersialiseringen av beduinkulturen för turiständamål har devalverat utbildning i de samhällen, som ligger vid platserna.

"Beduinerna ser ingen mening med att gå i skolan länge och utbilda sig. Det verkar inte relevant för dem “ säger John Soup en antropologiprofessor vid Al Akhawaynuniversitetet i Marocko. ”Unga män ser, att de med examina, inte tjänar mer än vad deras outbildade föräldrar tjänar på turismen.”

Men turismen har minskat och en krympande ekonomi har satt fokus på ett kämpande utbildningssystem och en mycket högre analfabetism än för resten av Jordanien. "2009 och 2010 var allt toppen” säger Ibrahim Zalabi, en beduin som driver ett läger för turister i Wadi Rum. "Efter oroligheterna I Tunisien, Libyen och Egypten har det börjat gå utför

Royal Jordanian får sin första Boeing 787 i augusti

2014-05-06 12:44:16


Det jordanska flygbolaget Royal Jordanian förbereder sig inför mottagandet av sin första Boeing 787, som beräknas komma i augusti. Den amerikanska flygplanstillverkaren bekräftar att man är i full färd med att färdigställa RJ:s Dreamliner i Boeings Seattlefabrik. Inom de närmaste åren kommer ytterligare Dreamliners. Dessa 787-plan kommer gradvis att ersätta flygbolagets Airbus 340 och 330, i linje med RJ:s strategi att modernisera sin flygplansflotta, utöka sitt linjenät och använda sig av den senaste tekniken.
Kapten Ghassan Obeidat, chef för RJ:s träningsprogram på B787, säger att flygbolaget nu håller på att utbilda sin personal inför de tekniska krav som den nya flygplanstypen ställer. De nya flygplanen kommer att innebära en stor förbättring av den service man nu kan erbjuda resenärer på långflygningar. Kapten Obeidat tillade att pilotträningen för de cirka 80 piloter, som idag flyger Airbus, kommer att starta nu i maj men en månadslång kurs hos Boeing i Gatwick, London. Ingenjörer, flygmekaniker, kompositmaterialspecialister, flygvärdinnor med flera har redan fått utbildning på den nya flygplanstypen i Miami och kommer att vidarebefordra sina kunskaper till sina kollegor. Enligt kapten Obeidat går förberedelserna smidigt och i ständigt samarbete med Boeing. Det nya Dreamliner-planet kommer att ha 270 säten, varav 24 i Crown Class, som kan fällas till horisontalläge, och 246 säten i ekonomiklass. Passagerarna kommer att kunna njuta av större benutrymme, större fönster och mycket annat som kommer att innebära förbättrad ombordservice. Den som skall resa till Jordanien i framtiden kommer alltså att kunna göra det på ett bekvämare sätt än tidigare. Dreamliner-planen kommer att öppna horisonten för Royal Jordanian i den skarpa konkurrens som råder i området där många arabiska flygbolag förnyar sin flotta genom stora beställningar hos Boeing eller Airbus. Boeing introducerade det helt nya och effektiva planet 787 Dreamliner 2004. Det är byggt av kompositmaterial av kolfiber som reducerar vikten och har gett 25 % lägre bränsleförbrukning än andra flygplan i den storleken. De nya planen kommer också medföra en ökad fraktkapacitet med upp till 30 %. De moderna tekniska systemen ombord är också enklare, mer funktionella och effektiva än i dagens plan

14% färre turister gjorde en resa till Jordanien under 2013

2014-04-21 19:03:47

En officiell rapport visar att Jordanien besöktes av 5 388 917 turister 2013, en nedgång från 6 314 250 året innan. Siffrorna visar att det var en minskning med 32,9 % av dagsbesök med 1 443 557 turister som kom till landet i jämförelse med 2 151 883 under 2012. Antalet övernattande besökare minskade också med 5,2% med 3 495 360 turister jämfört med 4 162 367 2012. Den regionala oron är fortfarande den främsta anledningentill det minskade antalet besökare enligt jordanska turistrådets generaldirektör Abed AL Razzaq Arabiyat. Arabiyat påpekade också att det minskade antalet europeiska turister berodde på den ekonomiska krisen när han citerade siffror från FN:s turistorgan. Han sa att 80% av europeerna reste inom Europa medan bara 20% reste till andra länder. Han menade att Jordanien borde göra mer för att locka arabiska turister från de omkringliggande länderna. Vi behöver erbjuda den arabiska marknaden mer och anstränga oss för att kunna erbjuda fler familjeaktiviteter för att få turisterna att vilja stanna längre. Bara 671 599 europeer valde att resa till Jordaninen förra året, en minskning med 12,5% i förhållande till 2012.

Jordaniens mat är mer än bara mansaf och knafeh

2014-03-04 13:33:45

När man reser till Jordanien kanske man inte först och främst drömmer om kulinariska upplevelser, men kockarna i landet arbetar på det. I februari i år samlades nästan 100 jordanska kockar för att inviga ”Jordanien Chefs Association (JCA). Tanken är att sprida det jordanska köket till resten av världen och skapa utbildning och möjligheter för unga kockar säger initiativtagarna. Presidenten för JCA, Ahmad Sammour, säger att intentionen från början har varit att försäkra sig om professionalism, god etik, kreativitet och flexibilitet i yrket. Dessutom vill man ta bort stereotypen att jordansk mat endast handlar om rätter som mansaf (lammkött kokt i yoghurt med ris) och knafeh som är en traditionell dessert. Man vill visa världen att det jordanska köket har mycket mer att erbjuda. Här finns faktiskt en enorm variation av rätter. I jordanien finns många ätbara växter som citronverbena och lavendel, fantastisk honung och härliga dadlar att använda i matlagningen. I Jerash-området finns fantastiska mjölkprodukter som labneh (en slags tjock yoghurt) och shanina (tunnare yoghurt som används både som dryck och i matlagning). JCA är dessutom medlem av professionella nätverk som World Association of Chefs Society som man hoppas skall ge Jordanien en plats på den internationella matkartan. Man kommer att ordna kurser och seminarier för unga jordanska kockar om mathantering, hygien och om lokala specialiteter. Genom att dela ut priser till de bästa kockarna menar man att man vill skapa tydliga grader i branschen och uppmuntra skillnader i kunskaper och färdigheter.

 

Fler än 6,5 miljoner passagerare valde att resa till Drottning Alias flygplats i Amman under 2013

2014-01-28 10:26:01

Airport International Group (AIG), det jordanska bolaget med ansvar för underhåll, utbyggnad och verksamhet på Queen Alia International Airport (QAIA)meddelade i lördags i ett pressmeddelande att flygplatsen under 2013 visat på en stabil tillväxt när det gäller både passagerarantal och flygplansrörelser. “478 245 passagerare valde att resa till Jordanien och QAIA under december månad, en imponerande ökning med 8,4 procent jämfört med samma månad 2012. Detta ökade det totala antalet passagerare 2013 med 4 procent till 6 502 323, en ökning på en kvarts miljon jämfört med förra årets resultat” stod det i pressreleasen. “Flygplansrörelserna(ACM) under december steg också med 5,6 procent jämfört med samma månad 2012 vilket gav ett rekordresultat på 5 455 flygningar den månaden och ökade årets totala ACM med 1,1 procent, 67 959 rörelser.” QAIA påbörjade sin andra expansionsfas den 20 januari. Expansionssatsningen på 100 miljoner dollar som beräknas vara färdig 2016 kommer att hjälpa till att öka flygplatsens årliga kapacitet till upp mot 12 miljoner resenärer, vilket därmed ökar Jordaniens möjligheter att vara en regional transitknutpunkt för både turism och affärsresande och stödja kungadömets nationella turistmål.

Jordanien lanserar en kampanj för att få fler muslimer att resa till Jordanien

2014-01-28 09:51:33

Jordanien har lanserat en kampanj för att locka turister från muslimska länder att resa till landet för att stärka den inhemska turistsektorn. ”Turistrådet har startat en kampanj för att stimulera muslimsk turism i Jordanien och locka turister från muslimska länder, särskilt från Malaysia och Indonesien eftersom Jordanien är en bas och inkörsport för heliga platser för både islam och kristendomen.” sa Abdul Razaq Arabiyat, chef för det jordanska turistrådet vid kampanjens lansering. Kampanjen syftar till att marknadsföra religiösa platser i Jordanien, som en sevärdhet för utländska turister och som ”en huvudkälla för turistinkomster i kungariket” tillade Arabiyat. Ett antal olika program har tagits fram av turistrådet för att locka till sig de muslimska turister som tänkt resa till Saudiarabien för sin årliga pilgrimsresa och sedan fortsätter att resa till Jordanien och Palestina. ”Vi har signerat ett antal kontrakt med turistföretag i Indonesien och Malaysia om att besöka heliga platser i Jordanien och Palestina, som t ex platser för muslimska erövringar” sa Arabiyat.

Samer Khair – ny general manager på Salalah Marriott Resort

2013-11-19 11:23:22

Samer startade sin hotellkarriär i Inter Continental Hotel Group i Genève och Amman. 1995 anställdes han på den jordanska turist- och antikvitetsministerns privata kontor. 1996 kom han till nyöppnade Petra Mövenpick Resort, som assistent till chefen för Food & Beverage för att senare avancera till chef 1997. Ett år därefter flyttade han till Mövenpick Dead Sea Resort och ytterligare ett år senare flyttade han tillbaka till InterContinental Hotel Group i Riyadh för att arbeta på det nyöppnade Olaya Holiday Inn. Han flyttades sedan till Oman 2001 för att bli F&B-chef vid Holiday Inn Madinah & Muscat. 2002 arbetade han på Dar Al-Iman InterContinental Hotel i Madinah och 2004 blev han chef för F&B vid Dar Al-Taqwa InterContinental Hotel också i Madinah för att 2006 flytta till Jeddah InterContinental Hotel. År 2008 blev han exekutiv chefsassistent vid Dar Al-Tawhid InterContinental Hotel, det 600-rumshotell där den saudiska kungliga familjen och många andra officiella delegationer bodde under den Heliga Staden. 2011 anslöt han sig till Saad Group i Al-Khobar som chef för deras hospitality division. Salalah Marriott Resort är hans första anställning vid Marriott och hela teamet är förtjusta över att han med sin stora erfarenhet av operativ verksamhet, komplexa hotellerfarenhet och stora kunskap om marknaden i Mellanöstern kommer att vara en drivande kraft när det gäller att höja nivån på Salalah Marriott Resort och leda hela teamet till succé.

Mövenpickhotellen i Jordanien återfår Green Globe Certification

2013-09-10 11:02:38

Alla Mövenpicks fem hotell i Jordanien har blivit officiellt återcertifierade av det världsledande hållbarhetssystemet Green Globe Certification efter en grundlig tvåårig hållbarhetsrevision utförd av Farnek Consulting, GGC:s partner i Mellanöstern. Kanske värt att prova ett av hotellen på en resa till Jordanien?

Ny utställning i Jerusalem

2013-09-04 10:57:33

En ny utställning, ArTricks, på Israels Museum’s Ruth Youth Wing for Art Education har öppnat. Utställningen fokuserar på sinnesupplevelser och på skillnaden mellan synupplevelse och verklighet. ArTricks inbjuder betraktaren att tänka om när det gäller hur man ser på världen genom museets encyklopediska samlingar som fokuserar på modern och samtida konst. Här finns trettio verk från mästaren M.C. Escher tillsammans med ytterligare femtio verk av konstnärer som Maurizio Cattelan, Ceal Floyer, Ori Gersht, talia Keinan, Tim Noble och Sue Webster m fl. En illusion uppstår när hjärnan korrigerar bilden från ögat med hänsyn till minnen och upplevelser vilket gör att vi tror att det är verkligt. Genom konstens historia har konstnärer använt olika tekniker för att experimentera med illusioner. Många nutida konstnärer använder illusioner för att skapa filosofiska frågeställningar om vad som är falskt och sant. ArTricks vill uppnå en känsla av fascination, överraskning och magi hos betraktaren när en sak visar sig vara något helt annat. Verken är tänkta att skapa frågor som t ex Har någon glömt att damma av den där tavlan eller är det verkligen målat så? Hur är det möjligt att gå upp och ned för samma trappsteg? Kan det vara så att böckerna på hyllan inte är något annat än genomskinliga nylontrådar? Varför ser stolen svart ut när den egentligen är vit? Hur kan en till synes plan yta ge bilden av evigt djup? Många utav verken är interaktiva, fångar ögat och utmanar hjärnan, lockande och inbjudande för att utforska det som man trodde man redan visste. ArTricks kommer att vara öppet till den 15 februari 2014 med många särskilda evenemang och aktiviteter.

Israel museum i Jerusalem är den största kulturella institutionen i Israel och ses som en av världens ledande konst och arkeologiska museum. Museet grundades 1965 och innehåller nutida konst såväl som arkeologiska föremål från bibliska och heliga platser, bl a dödahavsrullarna. På bara 50 år har museet byggt upp en samling på nästan 500.000 föremål genom gåvor och stöd från runtom i världen. Museet organiserar och presenterar också program på t ex Rockefeller Archeological Museum i vackra vitkalkade lokaler i östra Jerusalem och Ticho House beläget i centrala Jerusalem.