Resor nyheter - Kambodja

Kambodja slår ett slag för Kulen national park med hindistatyer

2019-07-04 15:25:53

I den natursköna norra delen av Phnom Kulen National Park låg en gång den antika staden Mahendraparvata, eller Stora Indra-berget. Den tillhörde Khmer-riket. Här ute i skogen finns utmejslade ut berget figurer från 1000-talet, vilka lockar arkeologiska studenter och turister från hela världen. I hindu-buddhistisk tro anser folk att hajar, kaskader, dalar, stormar, regn, åska och andar är väktare som ser efter skogar och byar. Överhängande klippor anses också vara en helig plats för tempel, och även om de är sällsynta, kan uthuggningar och forntida inskriptioner av gudar på sådana platser hittas än idag.
Bland de redan upptäckta utmejslingarna märks Poeung Komnou, eller Poeung Keng Korng, på norra sidan av Kulen Mountain. Det är beläget i Ta Siem kommuns Trapaing Toem by i Svay Leu distriktet. Det finns flera utmejslingar som skildrar vackra scener från Khmerriket under 1000-talets regim av Harshavarman III, som satt på tronen från 1066-1080AD. Enligt forskning av den arkeologiska studenten Vong Sam Eng från Phnom Penhs kungliga konsthögskola finns det fyra utmejlslingar på Poeung Komnou. Den första är en ovalformad sten som visar Hinduguden Vishnu som sover på Adishesha (kung av alla folk). Den andra utmejslingen står framför Vishnu och visar en åttahänt Ganesha (den hinduiska guden med en elefant som huvud) omgiven av tre kolonner. Den tredje utmejslingen visar många gudar i grönt med inskriptioner och djur, inklusive Vishnu, Vamana och Shiva. Cirka 40meter därifrån finns den fjärde med Vishnu på en Garuda. "Vi vet att stenar till Angkor Wat togs från stenbrott vid foten av det närliggande berget Kulen. Templet byggdes med mellan fem och tio miljoner tegelstenar, varav somliga väger 1.500 kg.(phnomhpenhpost.com

Emirates Airlines flyger dagligen från Phnom Penh till Dubai via Bangkok

2019-06-12 11:43:35

Emirates Airlines flyger nu dagligen från Phnom Penh till Dubai via Bangkok i stället för via Yangon på grund av ökad efterfrågan på resor mellan Kambodjanska och Thailand,  sa flygbolagets kommersielle chef Abdulla Adnan till journalister vid en presskonferens nyligen . Sista Emiratesflyget från Dubai till Phnom Penh via Yangon 31 maj. Abdulla sade att den ökande efterfrågan på resor mellan Phnom Penh och Bangkok samt bättre flygförbindelser i Bangkok flygplats var de främsta orsakerna till att Emirates beslutade att byta från Yangon till Bangkok för mellanlandningen. "Vi tittar på Bangkok som en regional knutpunkt för resenärer från Sydostasien till olika destinationer som Europa och Amerika. Vi vill öka både in- och utgående flyg till och från Kambodja. Baserat på marknadsundersökningar är vi övertygade om att vi kommer att locka många passagerare." "Vad det gäller demografi ser vi att det är bra mix av passagerare från och till Kambodja," sa han. Den dagliga flighten från Dubai till Phnom Penh via Bangkok skall flygas med Boeing 777-300 ER, med åtta förstaklass, 42 business och 310 platser i ekonomiklass. Emirates började flyga mellan Phnom Penh och Dubai i juli 2017, tack vare ökande turism samt utbyggnaden av Phnom Penh International Airport, plus att Emirates har så bra vidareförbindelser mellan Dubai och europeiska nav som Paris, London och Frankfurt. Kambodjas resebyråförenings president Chhay Sivlin välkomnade lanseringen av den rutten då den kommer att locka fler turister från Mellanöstern till kungariket. "Att ha ett förstklassigt flygalternativ kommer att hjälpa till att locka fler turister till Kambodja, särskilt från Dubai och Mellanösternländerna," sa hon. Sedan starten av sina flygningar 2017 har Emirates transporterat totalt 130 000 passagerare och 5 000 ton gods på Phnom Penh-linjen. Kambodjas turistministern sa att från januari till april i år tog Kambodja emot 2,4 miljoner besökare, och totalt förväntas man välkomna 6,6 miljoner turister i år jämfört med 6,2 miljoner i fjol. (AFP)

Visumbefrielse för att locka fler utländska besökare

2019-05-26 15:00:47

Landets turistminister, även Kambodjas Turistbyrås ordförande, säger att det är nödvändigt att skapa nya strategier för att locka utländska turister till Kambodja, och visumbefrielse för internationella turister är ett av de förslag för att öka rikets attraktivitet. Visumbefrielse för utländska turister är i planeringsstadiet, och man överväger att börja med nyckelgäster eller de besöker rikets stora festivaler. Man säger sig ha flera utmaningar och lösningar för att locka turister, till exempel direktflyg till Indien, och bättre anslutning för att ta kryssningsresenärer till Preah Sihanouk och Siem Reap. Man vill även begränsa försäljningen av förfalskade produkter och skapa fler och bättre turistprodukter, till exempel längs Tonle Sap Lake samt runt Kulen-bergen. Turistbyråns styrelse består av representanter för turistministeriet, UD,  luftfartsverket,  Kambodjas motsvarighet till SRF samt Angkor Air.
(phonmhpenhnews)

Kambodja sätter extra fokus på ekoturism

2016-06-03 22:29:44

Kardemummabergen får nationalparkstatus. Kambodjas ekoturism industrin ser ut att få ett uppsving efter att Kardemummabergen beviljats nationalpark status. I och med detta kommer den 1,1 miljoner tunnland bergskedjan, som har lidit av utbredd olaglig skogsavverkning och tjuvskytte, få särskilt rättsligt skydd och fler parkvakter  och kraften att stoppa privata företag från att roffa åt sig land och skräpa ner samt ställa till skogsbränder. Kardemummabergen har blivit en populär destination för ekoturism, lite utanför de vanliga resvägarna, och denna status kommer att bidra till att bevara området", säger Socheat Sen, talesman för researrangören Discover the Mekong Travel. Med detta kommer också en förhoppning om att ekoturismindustrin i regionen,  en av Asiens återstående elefantkorridorer och Sydostasien största sammanhängande regnskogar, kommer att blomstra. Ekoturism är det enda sättet att garantera människor besöker skyddad skog, bevittnar dess skönhet och inte lämnar något skadligt mänskligt avtryck på miljön efter sig. Nationalparkstatusen kommer att bidra till att skydda denna skog ", säger Julia Khouri, ambassadör för icke-statliga organisationen  Wildlife Alliance.  Statusen kommer att bidra till att skapa fler ekoturer och ekovandringar, som kommer att ge mer hållbar inkomst för samhällena betonade Brahm Dhammajat, talesman för Metta Nature, som anordnar vandringar genom Aralbergsområdet i Kardemumma. Han tillade: "Det gör också att världen inser vikten av denna vackra plats."(TTG Asien)

Kambodja expanderar flygplatser

2014-03-05 12:25:46

 Kambodjas myndighet för flygtrafik säger att ett projekt som skall bygga ut passagerarterminalerna på Phnom Penh och Siem Reaps flygplatser är på gång. Projektet beräknas kosta omkring 100 miljoner USD. Byggandet började redan i januari i år och skall ge fler parkeringsplatser och terminaler på båda flygplatserna. Dessutom skall det skapas fler check-in platser, immigrationsdiskar och nya bagagehanteringssystem. Det är också tänkt att det skall bli mer plats för butiker och restauranger. Förra året ökade turistströmmen till Kambodja till 4,2 miljoner jämfört med 3,68 miljoner under 2012 enligt turismministeriets statistik. De båda flygplatserna kommer att fördubbla sin kapacitet till 5 miljoner passagerare per år istället för den nuvarande kapaciteten på 2,5 miljoner passagerare. Siem Reap är kambodjas mest trafikerade flygplats tack vare dragplåstret Angkor Wat. I fjol ökade antalet passagerare med 20% till 2,7 miljoner, medan huvudstaden Phnom Penh ökade med 15% upp till 2,2 miljoner.

Phare, den kambodjanska cirkusen

2013-11-21 11:52:43

De unga, men otroligt talangfulla artisterna i Phare Ponleu Selpak i Battambang har nu tagit med sin unika cirkusuppvisning även till Siem Reap. Phare Ponleu Selpak är en kambodjansk fristående ideell organisation som grundades 1994 av en grupp återvändande kambodjanska flyktingar. Här erbjuds gatubarn, offer för människohandel och föräldralösa barn gratis utbildning och tillgång till konstnärliga aktiviteter som musik och cirkus. Cirkus- och scenkonstskolan har grupper som turnerar runtom i världen och i Kambodja. Det är en dynamisk och skicklig uppvisning fylld av musik, dans, akrobatik och jonglering som utlovar stor underhållning och dessutom hjälper och stödjer behövande barn till en bättre framtid.

Fler turister till Kambodja

2013-11-20 10:25:25

Man förväntar sig att fyra miljoner utländska turister kommer att besöka Kambodja i år, vilket skulle innebära en 12-procentig ökning från föregående år, menar turismminister Thong Khon.
Förra året välkomnade Kambodja 3,58 miljoner utländska besökare, vilket var en ökning med 24% från året innan. Detta resulterade i en statlig inkomst på ca 2,2 miljarder USD, berättade turismministern på turistkonferensen. ”I år tror vi att landet kommer att attrahera hela 4 miljoner besökare.”, fortsätter han. Han förklarar vidare att 75% av turisterna kommer från Sydostasien och ca 16% från Europa. Framför allt länder som Kina, Japan, Sydkorea och Indien ser området som en av huvuddestinationerna för turister. Ministern menar att bra flygförbindelser är mycket viktigt för att attrahera turisterna och att Kambodja redan har direkt flygförbindelse med hela sju länder av tio inom ASEAN-staterna förutom Brunei och Indonesien. I år hoppas man på direktflyg även från Japan och att trafiken skall öka från Kina. Ang Kim Eang som är president för resebyråernas sammanslutning säger att tillväxten inom turismen från år till år kommer tack vare attraktiva turistdestinationer, bred marknadsföring, goda flygförbindelser samt undantag för visum bland ASEAN-länderna. Om allt går väl, tror jag att landets turismsektor kommer att växa ännu mer i år, säger han. Kambodja är en fantastisk destination för både ekologisk och kulturell turism. Mest känt är förståss det berömda Angkor Wat. Dessutom har landet också en vacker orörd kuststräcka på 450 kilometer som sträcker sig över fyra provinser. I maj 2011 utsågs Kambodjas kust officiellt till världens vackraste bukt.

Kambodja vann kampen om det omstridda templet Preah Vihear

2013-11-13 11:37:27

 Preah Vihartemplet är ett närmare tusen år gammalt tempel tillägnat den hinduiska guden Shiva beläget uppe på en ca 600 meter hög klippa i gränstrakterna mellan Kambodja och Thailand. Sedan 2008 finns templet med på UNESCOs världsarvslista eftersom templet är unikt bevarat pga av sitt avskilda läge och länderna har sedan länge varit oense om vem området och templet tillhör. Så sent som 2009 och 2011 ledde konflikten om området till blodiga sammanstötningar mellan ländernas militära trupper. Igår den 12 nov 2013 har templet slutgiltigt beslutats tillhöra Kambodja enligt den Internationella domstolen i Haag. Därmed beordras Thailand att omgående dra tillbaka sina militära trupper i området. Sedan återstår det att se hur det går. 

 

Fler flygförbindelser till Siem Reap

2013-08-29 15:25:57

Inhemska och regionala flygbolag ökar antalet flygningar till Siem Reap på grund av destinationens popularitet. Siem Reap är utgångspunkten för besökare som vill utforska Angkorområdet. Enligt Kambodjas flygtransportdepartements chef, Vann Chanty, sade Sydkoreas Air Busan, ett dotterbolag till Asiana Airlines, att man planerar dagliga flygningar mellan Busan, Sydkoreas näst största stad och Siem Reap. Det kinesiska bolaget Juneyao Airlines har också lämnat in ansökan om trafikrättigheter men för reguljära charterflyg mellan Shanghai och Siem Reap. Det privata flygbolaget kommer att få sällskap av Kinas nationella flygbolag Air China, som kommer att starta direktflyg från Peking redan i november. Dragonair, ett Hong Kong-baserat dotterbolag till Cathay Pacific, meddelade förra månaden, att man börjar flyga mellan Hong Kong och Siem Reap, den 29 oktober. Man kommer att flyga tre gånger i veckan under säsongen. Thai Air Asia kommer att lansera en daglig flygning från Bangkok den 1 oktober, på en rutt som tidigare endast servats av privatägda Bangkok Airways. Samtidigt planerar Singapore-baserade Silk Air att öka sin Singapore-Siem Reaplinje från 10 till 11 flygningar per vecka. Ett lokalt charterbolag, Wat Phnom Airlines, lanserade en linje från Siem Reap till Taipei förra månaden. Nationella flygbolaget Kambodja Angkor Air meddelade tidigare i år att det kommer att erbjuda fem dagliga flygningar mellan Phnom Penh och Siem Reap. Kambodja Association of Travel Agents president, Ang Kim Eang, sa att fler flygbolag kommer att lansera Siem Reap under högsäsong."Värdskapet för Unescos världsarvslistkommitté i Phnom Penh har gett fler flyg till landet”, sade han. "Landets ordförandeskap i Association of Southeast Asian Nations förra året, spelade också en roll."Under perioden januari till juli i år, landade 1,5 miljoner passagerare i Siem Reap en 22,5% ökning. Enbart i juli passerade 169 400 passagerare flygplatsen, en ökning med 18 %, jämfört med samma månad förra året.

Nytt hotell i Siem Reap, Kambodja

2013-08-23 10:05:36

Det nya Shinta Mani Resort har just öppnat i Siem Reap i Kambodja. Det är beläget i de trevliga franska kvarteren mellan The Royal Gardens och Gamla marknadsområdet. Fastigheten var tidigare Royal Bay Inn Angkor Resort, men har nu gått igenom en total förvandling tack vare den legendariske arkitekten Bill Bensley – mannen bakom det redan existerande Shinta Mani som nu har ändrat namn till Shinta Mani Club.

De 62 rummen i borggårdsstil och en junior svit erbjuder en typisk ”Bensley-tvist” med en tematisk spegelvägg, specialdesignade järnsängar, handgjorda lampor och konstverk exklusivt framtagna för hotellet. Naturligtvis finns på rummen både LCD TV, bluetooth och gratis Wifi. Dessutom har första våningen balkong med utsikt eller direkt anslutning till en vacker pool och den blomstrande tropiska trädgården. De allmänna utrymmena består av ett café/restaurang som håller öppet hela dagen, poolområdet och konferensfaciliteter. Hotellets gäster kan också använda ett spa och måltidsalternativen på det närliggande systerhotellet Shinta Mani Club. Bor man på Shinta Mani stöttar man Shinta Mani-stiftelsen som erbjuder gratis utbildning i serviceyrket till lokalbefolkningen. En procent av alla rumskostnader går till stiftelsen. Gästerna kan också besöka utvecklingscentret på Shinta Mani Club eller tala med personalen om hur de kan göra skillnad.