Resor nyheter - Laos

Landet inför e-visum

2019-07-04 15:27:00

Laos börjar med e-visum och portalen finns tillgänglig på https://evisa.gov.la. Alla nationaliteter kan få e-visum, utan de med viseringsbefrielseavtal. E-visum kommer att bli dyrare än visum via ambassaden eller vid ankomsten till landet. Avgiften blir 15 dollar plus konsulära avgifter, vilka för närvarande ligger mellan 30 och 35 dollar. Det skall ta max tre dagar att få visumet klart och till en början blir det endast turistvisum, och giltigheten kommer att vara 60 dagar efter mottagandet av godkännandebrevet för en maximal vistelse på 30 dagar i landet. Innehavaren av e-visat måste presentera det utskrivna e-visat vid   gränskontrollen. Resenärer som så önskar kan fortfarande, tills vidare, begära utfärdande av visering vid ambassad eller vid ankomsten till landet.
 (routard.com)

Ny järnväg planeras till Vientiane

2019-06-12 11:44:32

Kinas nationella utvecklings- och reformkommission och Thailands samt Laos transportministerier har undertecknat ett samarbetsavtal om att bygga en 1 435 mm normalspårig järnväg från den thailändska gränsen vid Nong Khai till Laos huvudstad Vientiane, inklusive en ny bro över floden Mekong. Slutförandet är planerat till 2023, och linjen är en del av en förlängd korridor från Kina och Thailand, och man förväntas nå Vientiane år 2021. Sträckningen på den thailändska sidan av gränsen kommer också att bli dubbelspårig. (railwaygazette)

Järnvägslinje från Louang Namtha

2016-04-08 12:33:16

Vid en ceremoni 2 december påbörjades byggandet av en 417 km nord-sydlig normalspårig järnvägslinje från Louang Namtha vid kinesiska gränsen till Nong Khai där den ansluter till en nya bana från Thailand Kina kommer att finansiera 70%, av detta projektet  som kommer att fungera som en sydlig förlängning av en 504km lång linje under byggnad Yuxi nära Kunming till Mohan på gränsen till Laos.

Laos har fått en ny fjärilspark

2014-04-16 09:40:48

 Vi brukar besöka vattenfallet Kuang Si strax utanför Luang Prabang på våra resor till Laos. Nyligen öppnade en ny fjärilspark bara 300 meter från vattenfallet. Kuang Si Fjärilspark är en stor vacker tropisk trädgård där hundratals färggranna fjärilar och bubblande bäckar huserar. Alla fjärilsarterna lever också naturligt i Laos och parken är skapad för att ge en perfekt miljö som kan bevara mångfalden av arter och samtidigt ge arterna möjlighet att leva väl och föröka sig. Guiderna i parken berättar om de olika fjärilsarterna och visar dig också runt bland larver och puppor. Här finns dessutom ett litet café där man kan koppla av med en kall dryck eller lunch vilket gör det till en härlig utflykt i kombination med vattenfallet.

Utställning om Katufolket i Luang Prabang i Laos

2013-09-14 20:20:29

Från den 20 september i år öppnar TAEC, Traditional Arts and Ethnology Centre i Luang Prabang i Laos en ny utställning om Katufolket. ”Carving a community: The Katu People” heter den och innehåller foton och information om deras kultur och konst från kända personer. Katufolket är en ganska okänd etnisk folkgrupp på ca 17.000 personer som lever i östra Laos. Att de fortfarande är ganska okända beror på att det saknas vägar till deras område. De lever väldigt avsides och otillgängligt och har därför lyckats bevara mycket av sin ursprungliga kultur och många av sina traditioner. De bor i långa rektangulära hus i skogen och varje hem består av mellan två och åtta familjer. Katufolket är kända runtom i laos för sin årliga buffeloffringsceremoni där bufflar dödas som offer till andarna för att be dem skydda och välsigna deras samhällen. Några höjdpunkter i utställningen är en rekreation av ett hus gjord av Katumän på uppdrag av TAEC i Juni 2013, här finns agat- och stensmycken, traditionella höftskynken prydda med pärlor och en videofilm av buffeloffringen. Utställningen kommer att finnas kvar till september 2014.


Löparfest i världsarvsstaden, Luang Prabang i Laos

2013-06-20 10:09:08

På en resa till Laos är det ett måste att stanna några dagar i Luang Prabang. Men kanske tänker inte så många på att springa en halvmara där. I oktober 2013 kommer välgörenhetsloppet ”La Procession” att arrangeras i världsarvsstaden. Med evenemanget hoppas man locka hundratals löpare och turister till staden. Loppet är uppdelat i tre olika delar – 7 km, 14 km och 21 km och banan går förbi många av Luang Prabangs berömda turistattraktioner. Vinsterna från loppet skall gå till långsiktiga sociala projekt, huvudsakligen med fokus på yrkesutbildningar som kan generera värdefulla tillgångar för staden.

Laos får pris som världens bästa turistdestination

2013-06-13 13:34:03

Europeiska rådet för turism och handel (ECTT) ger Laos pris som världens bästa turistdestination 2013. Bland anledningarna till priset nämns landets marknadsföring av fri och rättvis turism, turisternas säkerhet, landets turismfaciliteter och tillgången till landets historiska och kulturella platser. De nämner också landets vilja att investera i renovering av historiska platser och att även lokalbefolkningen får en del av förtjänsterna från turismen.

Laos överväger gemensamt visum med Kambodja

2013-04-03 10:12:44

Laos skulle kunna gå ihop med Kambodja för att erbjuda ett enda turistvisum till båda länderna, säger en lokal tjänsteman. I ett samtal med Vientiane Times säger en medlem av landets visumavdelning att en delegation från Laos skall resa till Phnom Penh för att diskutera vidare i ämnet. ”Kambodja har godtagit vår önskan om ett studiebesök. Vi vill gärna veta om visumavgifterna skall delas och om om det är så hur detta kommer att ske.” säger tjänstemannen. I dagsläget debiterar Laos turister mellan USD20 och USD40 för visa-on-arrival beroende på nationalitet och ungefär det samma gäller i dagsläget för resenärer till Kambodja