Resor nyheter - Mexiko

Riviera Mayas tredje Filmfestival 9 – 15 mars 2014

2014-02-26 09:33:58

Filmfestivalen Riviera Maya är på väg att fira sin tredje upplaga. Filmerna kommer att visas från den 9 till den 15 mars i hjärtat av mexikanska Karibien. Du kan besöka filmfestivalen på din Mexikoresa om du kommer till Cancun, Playa del Carmen, Puerto Morelos eller Tulum.
Under ett helt år har festivalens produktionsteam gallrat bland tusentals filmer och valt ut 70 stycken. Syftet med festivalen är att visa världen att delstaten Quintana Roo, som Cancún tillhör, inte bara är en sol- och stranddestination utan också främjar konst och kultur. Årets motto för festivalen är ”Film förenar oss”. Syftet är att visa ett urval av filmer som kanske inte når den stora skärmen men som är riktiga pärlor. Juryn kommer att dela ut priser till olika filmkategorier.
Filmfestivalen kommer att ha cirka 39 000 besökare, och det bästa av allt är att entrén är gratis!

Drakfisk festival i Cancún 28 februari 2014

2014-02-20 12:36:49

Har du smakat på drakfisk? Om du reser till Mexiko har du nu chansen att prova på denna delikatess. Universidad del Caribe, ett av Cancúns berömda universitet, blir värd för den första drakfisk festivalen. Drakfisken kommer ursprungligen från Indiska oceanen och västra delarna av Stilla havet. Numera finner man också fisken i Karibiska havet och längs USA:s östkust. Kanske nådde fisken USA:s kuster i och med att en orkan förstörde ett akvarium i Florida på 1990-talet och fiskarna kom lös. Problemet med detta var att fisken här inte hade några naturliga fiender och spred sig snabbt. Den stora förökningen av drakfisk minskar den biologiska mångfalden vid korallreven. På fyra dagar kan en fisk lägga upp till 30 000 ägg. Man har startat ett projekt för att uppmuntra dykare att döda drakfiskar och använda det milda vita fiskköttet som föda. Men fisken är både svårfångad och giftig! Först trodde man därför att fisken inte var ätlig på grund av giftet men det är bara fiskens fenor, svans och ben som är giftiga. Fiskare från Cozumel och Puerto Morelos har utbildats hur man fångar fisken utan att komma till skada. Det finns ett speciellt set som man kan använda. Setet innehåller ett spett, säkerhetshandskar, en hållare och taggavklippare samt en kniv, receptbok och första hjälpen-set. Spettet är utformat så att man kan lägga fisken i en väska utan att vidröra den.

Zanka Fest 2013 i Mexiko

2013-11-22 11:35:24

Om du reser till Mexiko och besöker Acapulco kanske du är nyfiken på andra städer i området? På Mexikos västkust ca 240 km nordöst om Acapulco ligger grannorterna Ixtapa & Zihuatanejo. Medan Ixtapa är en modern turistort skapad på 70-talet är Zihuatanejo ca 5 kilometer bort en mer traditionell ort med flera olika stränder som ursprungligen var en lugn fiskeby. I Zihuatanejo finner man boutiquehotell, mysiga gallerier och trevliga små butiker, medan Ixtapa består mest av höga stora all-inclusive-hotell och olika shoppingcenter. En av Mexikos mest ovanliga festivaler ”Zanka Fest” arrangeras mellan 12 – 15 december 2013 i Ixtapa & Zihuatanejo. Det är en bred och eklektisk festival med massor av olika arrangemang. Här kommer det att finnas konstnärer, surftävlingar, levande musik på La Ropa Beach, nattliga DJ-partyn och mycket mer. Hela 80 atleter från både när och fjärran kommer att tävla i en surftävling över tre dagar. Surffilmer av Mark Kronemeyer kommer att visas och mängder av levande musik av populära mexikanska artister som Saner, Seher One, Itzel Najer och Mocre kommer att framföras.

 

Skyskrapa under jorden i Mexico City

2013-11-07 14:37:44

På din resa till Mexico City ser du en hel del skyskrapor vilket inte längre får någon av oss att höja på ögonbrynen. Men vid ditt nästa besök kanske du gör det? I Mexico City har man planer på att bygga en omvänd skyskrapa, på svenska kallad jordskrapa och på engelska earth scraper. Byggnaden skall inte byggas uppåt utan 300 meter ner i jorden. Denna pyramidformade byggnad ligger fortfarande på ritbordet och väntar på att de mexikanska politikerna skall godkänna den.

Mitt i hjärtat av Mexico City på ett av världens största torg, Plaza de la Constitución eller kallad Zocaló i folkmun, skall man täcka marken med glas så att man kan promenera och kika ner på jordskrapan. Området kommer att vara 240 m x 240 m. Glaset gör också att man maximerar ljustillförseln till jordskrapan.

I Mexico Citys historiska centrum får nya byggnader bara vara högst åtta våningar höga men nedåt finns inga begränsningar. Jordskrapan är planerad att sträcka sig 65 våningar ner i marken.

Projektet kommer från de mexikanska arkitektbröderna Sebastian och Esteban Suarez.

Det skall finnas butiker, kontor och också bostäder i pyramiden. Ett museum är också planerat med föremål från aztekerna.

Kostnaderna för bygget väntas bli höga. Man måste få naturligt ljus på alla våningsplan och skall därför dra optiska fiberkablar. Ett omfattande ventilationssystem måste byggas liksom kraftiga väggar och stödpelare för att klara trycket från geologiska lager och vatten under jord. Underhållskostnaderna väntas också bli höga. En fördel är förstås att temperaturen under jord är stabil.

Privata investeringar i Mexikos turism

2013-08-23 13:15:31

Företag inom den privata sektorn, kommer att investera 8,6 miljarder dollar i turistprojekt i Mexiko under de kommande tre åren, säger landets president Enrique Pena Nieto. För att bekämpa negativ publicitet kring det narkotikarelaterade våldet, kommer investeringen att fokusera på nya hotell och renovering av befintliga, samt ge allmänna utrymmen en facelift. Denna senaste investering i turism kommer att skapa omkring 28 000 direkta turistjobb och 78 000 indirekt.

Nya mayaruiner funna i Mexiko

2013-06-24 13:09:54

En grupp arkeologer, ledda av Ivan Sprajc från Slovenien, har funnit ruiner av en mayastad i östra Mexiko. Med hjälp av flygfoton har man upptäckt ruinerna som är gömda av den täta vegetationen. Arkeologerna kallar staden för Chactun, som bestod av 15 pyramider på ett 54 tunnland stort område. Man beräknar att upp till 40 000 människor kan ha bott i området under glansperioden mellan 600 och 900 e.Kr. Kanske kan man med denna upptäckt finna svaret på gåtan varför denna civilisation gick under. Du som reser till Mexiko och besöker Yucatanhalvön kanske kan besöka det nya området i framtiden?

President Enrique Peña Nieto avslöjar Mexikos nationella politik för turism

2013-04-03 09:48:17

Under ett tal som President Enrique Peña Nieto höll i delstaten Nayarit avslöjade han Mexikos framtida nationella politik för turism: ” Vi kommer att öppna Mexiko till världen och världen kommer att vilja besöka Mexiko. Turism är en grundläggande del av vår ekonomi och en drivkraft till nationell utveckling.”.

Inkomsten från turismen utgör 9 % av Mexikos BNP och lönerna i turistjobben är 30 % högre än det nationella genomsnittet.

President Peña Nieto hyllade Mexikos strategiska fördelar i den globala turistmarknaden. ”Vi har en privilegierad geografisk position, stora potentialer för anslutningar till andra länder, ett brett utbud av flora och fauna, historia och kulturella aktiviteter men framför allt har vårt land visat en stor förmåga att generera kvalitetsprodukter för turism”.

Mexikos nationella turistpolitik är främst baserad på fyra riktlinjer; planering och sektoriella omvandlingar, innovation och konkurrens, utveckling och marknadsföring samt hållbarhet och samhällsnytta.

 

Figur av eldens gud funnen på toppen av Solpyramiden

2013-04-03 09:47:24

Arkeologer fann nyligen en 190 kg tung figur i vulkanisk sten av eldguden Huehueteotl i en grop på toppen av Solpyramiden i Teotihuacán som ligger strax norr om Mexico City.

Huehueteotl är gud över elden och avbildas oftast som en skäggig gammal man med en näbbliknande näsa och med en eldkrona på huvudet. Förmodligen hade man haft offringar till eldens gud på toppen av pyramiden.

Hur kan man fortfarande finna föremål på platsen efter nästan 100 års utgrävningar? Arkeologerna tror att Leopoldo Batres, som återställde pyramiden till den form vi ser den idag, täckte den högsta plattformen utan att först grundligt ha undersökt platsen.

Figuren undersöks nu av arkeologer men kan ännu inte ses av allmänheten.Däremot kan du som reser till Mexiko och besöker Mexico City göra en spännande utflykt till Teotihuacán och njuta av det arkeologiska området med Sol- och Månpyramiden.

 

 

Mexiko spår en turistboom i år

2012-10-23 09:05:46

Mexiko spår en turistboom i år men inte på grund av fler besökare från USA. Visserligen utgör turister från USA fortfarande den största andelen av besökare i Mexiko och dollarturisterna välkomnas men efter år av rädsla för narkotika uppgörelser och ekonomisk oro minskades andelen besökare från USA. Nu har Mexiko satsat på att nå besökare från Ryssland, Brasilien, Peru och Colombia. Ansträngningen tycks ha lyckats och antalet turister har ökat under den första halvdelen av 2012. Nu beräknar man att det totala antalet för 2012 blir 24,7 miljoner i jämförelse med 2011 siffror på 23,4 miljoner. Ökningen är goda nyheter för Mexiko eftersom turistnäringen står för nästan 10 % av landets bruttonationalinkomst.

Museo del Mundo Maya - Mexiko

2012-10-22 10:50:53

24 september 2012 öppnades det nya Mayamuseet strax norr om staden Méridas centrum på Yucatánhalvön i Mexiko. En del av museets design har formen av ett ceibaträd. För Mayaindianerna symboliserar trädet centrum av kosmos, grenarna räcker till himlen och rötterna har kontakt med underjorden. Museet är värt ett besök på din resa till Mexiko!