Resor nyheter - Nepal

Nepal får sin första bredspåriga järnväg i år

2019-06-15 15:54:53

Nepal planerar att öppna sin första bredspåriga järnväg från Nepals sydöstra stad Janakpur till Jayanagar, vid gränsen till Indien, någon gång under de närmaste fem månaderna genom att köpa två tåg från Indien. Nepals järnvägsdepartement har tecknat ett avtal med Indiens Konkan Railway Corporation, om leverans att anskaffa två dieselelektriska motorvagnssätt. Nepalesiska tjänstemän säger att varje tåg kommer att ha fem vagnar med kapacitet för 1300 passagerare och max hastighet på 100 km/tim, och förväntad leverans inom de närmaste tre till fyra månaderna," sa Balaram Mishra, generaldirektör i Nepals järnvägsavdelning nyligen. "Vi hoppas kunna påbörja driften av passagerarbanan inom en månad efter att tågsätten anländer." När järnvägen kommer i drift kommer det att bli första gången på sex år som Nepal kommer att ha ett operativt passagerarsystem. Järnvägen Janakpur - Jaynagar har tidigare varit i drift men då som en smalspårig linje, men trafiken lades ner för cirka sex år sedan efter att renoverings och uppgraderingsarbeten påbörjats. Den nepalesiska regeringen bestämde nyligen att åter öppna järnvägstrafik Janakpur - Jaynagar, som ingår i 69-km Nepal-Indien gränsöverskridande järnväg. "Vi kommer att anställa indiska tekniker för underhåll och signalsystem tills vi får kompetens på området, säger Mishra. "Vi kommer dock att använda egen personal på järnvägsstationerna."
(Xinhua)

Arkeologer har funnit äldsta buddhistiska helgedom i Nepal

2014-04-21 18:51:50

Arkeologer i Nepal meddelar att de har funnit spår efter en träkonstruktion som stammar från 500-talet f Kr och därmed skulle vara världens äldsta buddhistiska helgedom.

Indiska arkeologer, som har samarbetat med kollegor från Storbritannien, säger att de har grävt fram strukturen inne i det heliga Mayadevi templet i Lumbini. Buddha, även känd som Siddharta Gautama, tros ha fötts i tempelområdet.

Det arkeologiska teamet har arbetat på platsen i tre år. Med hjälp av radiokarbonmetoden, eller C14-metoden som den också kallas, är träresterna daterade till 500-talet f Kr.

Fynden stärker kronologin om Buddhas liv. Mycket lite är känt om hans liv förutom muntlig tradition.

Tidigare har man funnit en pelare som installerades av den indiske kejsaren Ashok med inskriptioner från 300-talet f Kr. Detta skulle vara den äldsta buddhistiska strukturen.

Nu har man bevis på att det har funnits en byggnad där så tidigt som på 500-talet.

Tiotusentals buddhister besöker årligen Lumbini, som ligger 280 km sydväst om Katmandu. Buddhisterna menar att prinsen Siddharta lämnade både sin familj och kungariket och mediterade i Nepals djungel innan han uppnådde upplysning.

Nepal inför strängare kontroller av de som vill resa till Nepal för att klättra

2014-02-25 11:47:19

Nepal kommer att införa strängare kontroll av de som vill resa till Nepal för att bestiga Mount Everest för att försäkra sig om att världens högsta berg är säkert, meddelades det i fredags. Detta på grund av det bråk i april förra året, som utbröt mellan tre européer och en stor grupp sherpas.

Klättrarna från Storbritannien, Italien och Schweiz som gav upp sin klättring till den 8 850 meter höga toppen under högsäsongtid efter bråket om hur repet skulle fixeras gav rubriker runt om i världen och startade frågor om säkerhet. Fler än 4 000 har bestigit toppen sedan Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay Sherpas historiska bedrift 1953.

"Vi kommer att öppna ett kontor vid baslägret med officiella representanter, inklusive polis och militär. Det kommer att underlätta lösandet av eventuella konflikter som kan uppstå" berättar Tilakram Pandey, från Nepals turistbyrå för Reuters.

"Närvaron av säkerhetspersonal vid baslägret kommer att ha en psykologisk effekt på klättrarna, som gör att de känner sig säkrare."

Hittills har en myndighetsperson varit knuten till varje team, som en förbindelselänk. Med det har kommit klagomål på att dessa myndighetspersoner ofta inte gått upp till baslägret på 5 350 meters höjd

Makalu Air utökar sin flygplansflotta

2013-06-28 10:11:08

Makalu Air är ett privat inrikes flygbolag i Nepal och har nu upphandlat ytterligare ett flygplan för att öka sin kapacitet. Med köpet av det nya enmotoriga planet har flygbolaget nu tre flygplan. Det nya planet, en Cessna Grand Caravan 208B tillverkat i USA, landade på Tribhuwan internationella flygplats i Kathmandu i söndags. Makalu Air har endast Cessna-plan av typen 208B.”Vi kommer att öka vår fraktverksamhet i avlägsna områden” sa Pawan Kumar Thapa, operativ chef på flygbolaget. Med bas i Nepalgunj har flygbolaget beflugit distrikten Humla, Mugu, Jumla, Dolpa och Bajura.

Antalet besökare till Nepal steg i maj 2013

2013-06-26 11:56:54

Antalet besökare till Nepal steg i maj månad 2013 efter nedgången i mars och april. De siffror som släpptes av Immigration Office på Tribhuvan International Airport (TIA) visar att ökningen är 3,1%, totalt kom 44 156 besökare. Ökningen från Kina, som är den snabbast ökande turistmarknaden för Nepal är 43,6% . Även antalet besökare från Japan, Malaysia, Sydkorea och Thailand har en positiv tillväxt. Besökare från Indien, som är den största marknaden för Nepal har dock minskat med 9,5%. Besökare från Pakistan har också minskat med 21,2%.

Europeiska marknader registrerade negativ tillväxt på 3,3%. Ankomster från Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Norge, Schweiz och Sverige har ökat med 3,6%, 0,4%, 19,8%, 9,7%, 33,6% och 29,8% respektive medan ankomster från Storbritannien, Danmark, Spanien, Italien och Ryssland har en negativ tillväxt på 1,7%, 38,3%, 19%, 12,5% respektive 11,1%. Turister från USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland har ökat med 17,3%, 12,7%, 21,1% och 10,8% respektive.

 

Mount Everest-pionjärerna banade väg för resten av världens bergsbestigare

2013-06-26 11:56:05

Sir Edmund Hillary and Tenzing Norgay var de första som nådde toppen av Mount Everest. Det var den 29 maj 1953 de nådde toppen på det 8 848 meter höga berget i en expedition ledd av John Hunt, en brittisk armé överste. De erövrade världens högsta berg tre dagar före kröningen av drottning Elizabeth II, men nyheten nådde inte London förrän på morgonen kröningsdagen.
Hillary, en nyazeeländare, och Hunt adlades båda efteråt, men Tenzing, som var nepales, fick bara George medalj, en utmärkelse som inrättades 1940 för handlingar av mod av civila. Sönerna till pionjärerna Hillary och Norgay deltog i 60-årsjubileumet den 29 maj 2013. Sir Edmunds son, Peter Hillary, sa ”De var på väg in i det okända. De bröt igenom en mur av osäkerhet. Var det möjligt för människan att klättra till 29 000 fot, nästan 9 km upp i luften? Var det möjligt att klättra på denna mycket ojämna knivsegg. Naturligtvis, när de gjorde det visade de att det var det. Men det som gör det hela bestående är att, som alla dessa stora steg i mänsklighetens historia, det i princip öppnade upp för alla andra. Vi vet att vi kan göra det."
Fängsla, Tenzing Norgays son tillade: "De var pionjärerna som banade väg för resten av världen."

En kinesisk entreprenör får i uppdrag att bygga Pokhara flygplats i Nepal

2013-06-03 10:26:14

Kathmandu, 31 maj(Xinhua) – I fredags tillkännagavs att Nepal kommer att ingå ett handelsavtal med ett kinesiskt byggnadsbolag i augusti för byggandet av Pokharas internationella regionalflygplats(PRIA). Luftfartsmyndigheterna i Nepal(CAAN), kommer förmodligen att signera den kommersiella överenskommelsen med China CAMC Engineering Co, som gav det lägsta budet, efter godkännande av den finansiella förstudierapporten, berättade Ranjan Krishna Aryal, sekreterare på departementet för kultur, turism och civil flygverksamhet(MoTCA) Xinhua.
Denna process kommer att ta två månader. En regeringsgrupp från Nepal ledd av sekreterare Aryal besökte nyligen Kina för att föra samtal med tjänstemän från byggnadsbolaget China CAMC samt den kinesiska export-importbanken(EXIM) om det föreslagna koncessionslånet på 145 miljoner dollar för projektet.