Resor nyheter - Rumänien

Huvudstaden Bukarest är den bästa staden i världen för spel

2019-07-04 15:27:56

Rumäniens huvudstad Bukarest är den bästa staden i världen för spel tack vare hög internethastighet och låg ping, enligt Speedtest.net, Ooklas IT-hastighetsprovplattform. Detta kompletteras av en spännande spelkultur med många lokala och internationella spelstudior och evenemang som Bukarest Gaming Week. Bukarest toppar en lista över 35 städer runt om i världen som är kända för sina esportevenemang, spelkonferenser och spelbolag, en lista som även inkluderar städer som Singapore, Shanghai, Moskva, Seattle, Las Vegas, Paris och Tokyo. Enligt Speedtest var den genomsnittliga nedladdningshastigheten i Bukarest 172 Megabit per sekund och uppladdningshastigheten var också imponerande - 126 Mbps. Singapore har dock ännu snabbare internet, med närmare 200 Mbps både för nedladdning och uppladdning. Skillnaden till Bukarests favör kom från superlågt  ping - endast 8 millisekunder. Ping är lika viktigt eller ännu viktigare för spelare än nedladdning och uppladdningshastigheter. "Ping är reaktionstiden för din anslutning - hur snabbt får du ett svar efter att du har skickat ut en förfrågan, speciellt i applikationer där timing är allt (som videospel). Bukarest följs av Hangzhou, Chengdu (båda Kina), Singapore, Seongnam-si och Incheon (båda Sydkorea). Budapest är sjunde, följt av Malmö (Sverige), Vancouver (Kanada) och Shanghai (Kina).
(romania-online.com)

Bukarest bra val för billig stadstur enligt Ryanair

2019-04-11 21:34:05

Den rumänska huvudstaden är ett perfekt val för resenärer som letar efter billiga stadsturer, enligt lågprisflygbolaget Ryanair, som lagt till Bukarest på sin "billiga stadsturer för när du är panklista.  Listan har, förutom Bukarest, även med Krakow, Sofia, Budapest, Vilnius och Bratislava. "När det gäller turism är det ännu inte så vanligt att åka till Bukarest, vilket betyder att man kan stöta på några utmaningar som man kanske inte får i Paris eller Rom, som är vana vid massturism sedan årtionden. Det betyder också att du blir lite modig och kanske utforskar ställen där inte så många människor har varit tidigare. Och eftersom Bukarest är den näst billigaste staden i Europa att besöka, kommer det inte att kosta dig multum att "äta och sova gott samt leva bra" här i några dagar heller " Enligt listan kostar taxi i Bukarest 0,40 euro per km, liknande Sofia och Krakow och billigare än i de övriga tre städerna på listan. Samtidigt kostar en öl (0,5 liter fatöl) 1,02 euro i Bukarest, en vanlig cappuccino har ett genomsnittspris på 1,06 euro, en måltid (på en billig restaurang) kostar 5,11 euro och en flaska vin i snitt kan köpas för 4,09 EUR.(Ryanair.com)

Ny järnväg till Bukarest flygplats

2018-10-03 16:47:00

Den nya järnvägslinjen mellan Bukarests centralstation (Gara de Nord) och Henri Coanda International Airport i Otopeni kommer att kosta 90 miljoner euro och vara färdig på mindre än ett år, med en seriös entreprenör enligt transportministern Lucian Sova citerad av Associatia Pro Infrastructura (API), en lokal organisation som övervakar statusen av stora infrastrukturprojekt i Rumänien. Genomförbarhetsstudien för projektet kommer att vara klar i november. Linjen kommer att passera över DN1-nationalvägen, inte under den som först var sagt. De rumänska myndigheterna vill att järnvägslinjen ska vara klar till 2020, när Bukarest kommer att hålla för flera matcher i fotbolls-EM. Rumäniens huvudstad har för närvarande inte järnvägsanslutning till flygplatsen, utan tåg som går från Gara de Nord till Otopeni stannar i en improviserad station cirka 800 meter från flygplatsen, varifrån passagerare tas med buss till flygplatsen. De viktigaste utmaningarna med den nya linjen är att passera DN1-riksväg och bygga en station vid flygplatsen.(romaniainsider) 

Bukarest planerar ett nätverk av dricksvattenfontäner

2018-04-23 13:43:12

Bukarest kan få ett nätverk av 50 dricksvattenfontäner, om ett projekt i stadshuset går igenom. Projektet, med titeln "Metropolitan Network of 50 Public Drinking Fountains", kräver en investering på över 1 miljon dollar (251 053 euro), rapporterade Ziarul Financiar. Fontänerna behövs på grund av sommarklimatförhållandena i huvudstaden sägs det, eftersom under sommarmånaderna har Bukarest sett de senaste åren ofta haft temperaturer över 35 grader Celsius i skuggan och över 45 grader Celsius vid asfaltnivån. Femtio platser för placering av dricksfontänerna har hittills identifierats, bland annat allmänna kommunikationsknutpunkter, sjukhus, kyrkor och platser där offentliga evenemang organiseras. Hälften av dricksvattenfontänerna ska placeras i närheten av kyrkorna i staden. Några av de stadsområden som kan ha dricksfontäner är Norra järnvägsstationen, Basarab järnvägsstation, Ion Mihalache-torget, Victoriei-torget, Romanska torget, Fundeni-sjukhuset, universitetssjukhuset och Mihail Kogălniceanu-torget. Projektet ska diskuteras vid ett möte i Bucharests stadsfullmäktige i veckan.(romania-insider.com)